Βόμβες από Δημητρίου: Δεν υπήρξε κανένα στικάκι στη Βιέννη: "Δεν υπάρχει έγγραφο του FBI στο οποίο να γίνεται αναφορά στο όνομα του Αντώνη Σαμαρά"

787

Ολοκληρώθηκε στην προανακριτική επιτροπή, την Πέμπτη το βράδυ, η εξέταση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Πηγές της ειδικής επιτροπής, αναφέρονται με λεπτομέρειες στον τρόπο με τον οποίο η Ξένη Δημητρίου αφηγήθηκε την αφαίρεση από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, αρχείων και εγγράφων από την εισαγγελία Διαφθοράς. Όπως ειδικότερα αναφέρουν, η Ξένη Δημητρίου ρωτήθηκε για την καταγγελία που έχει κάνει η προϊσταμένη της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη σε βάρος του Ιωάννη Αγγελή, ότι τον Δεκέμβριο του 2018 μπήκε δύο φορές, στην Εισαγγελία και – εν αγνοία της – πήρε αντίγραφα και σειρά αρχείων.

Στην επιτροπή αναγνώστηκε από βουλευτή, απόσπασμα της αναφοράς της Ελένης Τουλουπάκη, σύμφωνα με το οποίο, τη δεύτερη φορά, ο Ιωάννης Αγγελής πήγε εκεί με τον αστυνομικό του, μπήκε στο γραφείο της γραμματείας και αφού ζήτησε να κλείσει η πόρτα, έδωσε εντολή στον αστυνομικό του να φορτώσει σε στικάκι όλα τα αρχεία της Υπηρεσίας και στη συνέχεια αποχώρησε. Η ίδια η Ξένη Δημητρίου, φέρεται να κατέθεσε στην επιτροπή πως ο Ιωάννης Αγγελής ισχυρίστηκε ψευδώς, ότι η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (σ.σ. η Ξένη Δημητρίου) γνώριζε για τις πράξεις του αυτές. «Και για να πάει κανείς σε έναν ύποπτο ή σε έναν κατηγορούμενο να κατάσχει πράγματα, πηγαίνει με χίλιες δυο εγγυήσεις που προβλέπονται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Δεν πηγαίνει έτσι αιφνιδιαστικά και χωρίς να είναι αυτός από τον οποίο θα πάρει τα στοιχεία», είπε η κ. Δημητρίου στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Διαβάστε ακόμα:

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο μια ημέρα πριν η δικογραφία για την Novartis διαβιβαστεί στη Βουλή, η κ. Δημητρίου φέρεται να είπε πως δεν είναι ασυνήθιστο. «Δεν είναι ασυνήθιστο να επισκέπτεται ένας πολιτικός τον Άρειο Πάγο. Για παράδειγμα φέτος την Τσικνοπέμπτη πήγα στον Άρειο Πάγο για το αντίγραφο της κατάθεσης μου. Εκείνη την ημέρα θα έπαιρναν απόφαση για τον τρόπο κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από βουλευτές, μέλη της επιτροπής επισημαίνεται επίσης και ο τρόπος με τον οποίο η Ξένη Δημητρίου αναφέρθηκε σε κρίσιμο έγγραφο που έφτασε στην οικία του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου από ανώνυμη πηγή. Η Ξένη Δημητρίου, αναφέρθηκε σε αυτό το έγγραφο όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, κλήθηκε να το σχολιάσει από βουλευτή-μέλος της επιτροπής: «Πρέπει να εκφράσω την απορία μου, πώς αυτό ανωνύμως πήγε στα χέρια του κ. Λοβέρδου, τη στιγμή που αυτό το έγγραφο το έχει στη δικογραφία η κ. Τουλουπάκη. Εγώ δεν ξέρω εάν έχει δοθεί και αλλού και αν το έχει στα χέρια του και ο κ. Αγγελής», φέρεται να απάντησε η Ξένη Δημητρίου, η οποία επισήμανε ότι υπήρξε παραγγελία του κ. Αγγελή προς την εισαγγελέα Διαφθοράς, που της ζητούσε τα έγγραφα των αμερικανικών αρχών, και μάλιστα της ζητούσε να του δοθούν τα πρωτότυπα.

Εξάλλου, από μέλος της επιτροπής έγινε γνωστό, ότι η Ξένη Δημητρίου κατέθεσε πως δεν γνωρίζει ότι υπάρχει έγγραφο των αμερικανικών αρχών στο οποίο να γίνεται αναφορά στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Για μια ακόμη φορά η κ. Δημητρίου ρωτήθηκε για το ταξίδι των τριών εισαγγελέων Διαφθοράς στη Βιέννη και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή. Για το ταξίδι αυτό, το οποίο δεν είχε γίνει στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής αλλά για ανταλλαγή πληροφοριών, η κ. Δημητρίου φέρεται να έχει καταθέσει στην επιτροπή ότι οι Αμερικανοί ήθελαν να δώσουν πληροφορίες για λογαριασμό πολιτικού, αλλά ο Ιωάννης Αγγελής είπε πως ό,τι γίνει, πρέπει να γίνει μόνο μέσω δικαστικής συνδρομής ή μέσω EUROJUST. Για το λόγο αυτό άλλωστε η συνάντηση κράτησε πολύ λίγο και στη συνέχεια οι εισαγγελείς επέστρεψαν στην Αθήνα.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr