Την ώρα που ο Αλέξης  Τσίπρας ζητά από τους πολίτες να τον βγάλουν πρώτο κόμμα στις εκλογές για να κάνει την “προοδευτική” όπως την αποκαλεί, κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΜεΡΑ25, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτει πως πριν τις εκλογές του 2015 είχαν συμφωνήσει να γυρίσουν τη χώρα στη δραχμή αν χρειαστεί, επαναφέροντας μνήμες από το πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που κόστισε ένα τρίτο μνημόνιο και πάνω από 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αναφορές ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” δήλωσε πως πριν μπεί στην κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Νίκο Παππά ότι αν δεν έβρισκαν λύση για το χρέος  εντός της ευρωζώνης και έφταναν στην ρήξη,  θα προχωρούσαν αν χρειαζόταν στη μετάβαση στη δραχμή.

«Ο λόγος που μπήκαμε στην κυβέρνηση και που εγώ δέχτηκα να συμμετάσχω στην κυβέρνηση του 2015 ήταν ότι γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά ότι θα χτυπήσουμε τοίχο. Δεν είναι ότι κτυπήσαμε τοίχο και δεν το ξέραμε. Το ερώτημα είναι, όταν χτυπάς τον τοίχο, τι κάνεις; Πας πίσω ή βρίσκεις τρόπο ή για να τον τρυπήσεις ή για να τον παρακάμψεις;» σημείωσε υπογραμμίζοντας πως: «Και για να μη μιλάμε τώρα γενικόλογα. Ο μόνος λόγος που μπήκα τότε στην κυβέρνηση είναι επειδή είχαμε συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και άλλους δύο, τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Νίκο Παππά, για να είμαστε ξεκάθαροι, τι θα κάνουμε όταν θα χτυπήσουμε τοίχο».

Και συνέχισε αποκαλύπτοντας τα εξής:

«Και εγώ είχα πει: Θέλετε να έρθω; Θα κάνουμε το εξής: Πρώτον, θα κουρέψουμε τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυτό δεν θα επιτρέψει μετά στον Ντράγκι να αγοράσει ομόλογα ιταλικά, άρα θα καταρρεύσει η Ιταλία. Μεγάλο πυρηνικό όπλο ήταν εκείνο. Δεύτερον, άλλο σύστημα πληρωμών. Τρίτον, ένα δικό μας πλάνο στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονταν η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 15% και μια σειρά άλλων μέτρων που θα δημιουργούσαν συνθήκες πραγματικά γρήγορης μεγέθυνσης και αν χρειαζόταν η δραχμή».

Τα όσα είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης δείχνουν με σαφήνεια πως η χώρα γλύτωσε στην κυριολεξία στο και πέντε μετά την kolotoumpa Τσίπρα ο οποίος φοβήθηκε τις εξελίξεις. Εν τούτους αναδεικνύει το τι σχεδίαζαν πρόσωπα τα οποία και σήμερα εμφανίζονται στο πολιτικό σκηνικό διεκδικώντας εκ νέου την ψήφου των πολιτών και μάλιστα με την προοπτική να συνεργαστούν εκ νέου ώστε να ανακαταλάβουν τις καρέκλες της εξουσίας.

Το…asset του Αλέξη Τσίπρα αναδεικνύει επί της ουσίας τι μπορεί να συμβεί εάν κληθούν να κυβερνήσουν εν μέσω διεθνών κρίσεων πρόσωπα που σχεδιάζουν και λαμβάνουν αποφάσεις πίσω από την πλάτη των πολιτών. Κυρίως όμως ότι τις στιγμές που ο Αλέξης Τσίπρας πρίν τις εκλογές του 2015 δήλωνε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έβγαζε τη χώρα από την Ευρώπη και το Ευρώ για να καθησυχάσει εταίρους και πολίτες, είχε  αποφασίσει ακόμη και επιστροφή στη δραχμή.

Το χειρότερο δέ είναι πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του επιτέθηκαν και στον Παναγιώτη Λαφαζάνη αποδίδοντάς του σκέψεις κατάληψης του νομισματοκοπείου την ώρα που οι ίδιοι είχαν αποφασίσει να φέρουν τη δραχμή στην Ελλάδα. Αν δε υπολογίσει κανείς που θα βρισκόταν η χώρα εκτός ευρώ και ΕΕ μόνο τρόμος τον πιάνει. Πού περίσσότερο μετά την κρίση της πανδημίας και την κρίση της ενεργειας και της ακρίβειας που τώρα βιώνουμε.