Ο μόνος που …αισιοδοξεί μέσα σε αυτό το κλίμα είναι ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ.Δ.Παναγιωτάκης- Η εταιρία εγκαλείται για δεσπόζουσα θέση στην αγορά από έλληνες και εγχώριους επενδυτές

του Στέφανου Χριστιανού

Στα «βράχια» οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη ΔΕΗ η διοίκηση Παναγιωτάκη που έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Μεγάρου Μαξίμου.

Τα ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα θα εμφανιστούν στο τέλος της χρονιάς όταν θα έχει αλλάξει φυσικά η κυβέρνηση και το νέο κυβερνητικό σχήμα, προφανώς υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα παραλάβει μια «ωρολογιακή βόμβα» με τη μεγαλύτερη Δημόσια Επιχείρηση της χώρας.

Ηδη η ΔΕΗ ανακοινώνει μια από τις χειρότερες οικονομικές χρήσεις της ιστορίας της για το 2018, ενώ η απελπιστική έλλειψη ρευστότητας καλύπτεται μόνο από το Δημόσιο, ώστε να επιβιώσει μέχρι το τέλος του 2019.

Η πορεία της ΔΕΗ ήταν προδιαγεγραμμένη: εισπράττει όλο και λιγότερα έσοδα, χάνει μερίδια αγοράς και καλείται να προχωρήσει σε προσαρμογή, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία.

Ταυτόχρονα έγινε γνωστό ότι οι μονάδες Μεγαλόπολης και της Φλώρινας, που λειτουργούν ανεξάρτητα ως ότου πουληθούν πάνε …δια ξηράς με βαρύτατες ζημιές: το δεύτερο εξάμηνο του 2018 που λειτουργούσαν αυτόνομα από τη ΔΕΗ, καταγράφουν προ φόρων ζημιές, οι οποίες για μεν τη Μελίτη ανέρχονται σε 18.358.359 ευρώ, για δε τη Μεγαλόπολη φθάνουν τα 33.026.186 ευρώ. Σύνολο ζημιών 51,5 εκατομμύρια περίπου μόνο σε ένα εξάμηνο!

Ο κύκλος εργασιών της Μελίτης για την περίοδο από 30 Ιουνίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2018 ήταν 56.935.244 ευρώ, οι λειτουργικές δαπάνες προ φόρων αποσβέσεων, συνολικών καθαρών χρηματοοικονομικών δαπανών και κερδών από συνδεδεμένες εταιρείες ανήλθαν σε 65.078.454 ευρώ και το EBITDA ήταν αρνητικό κατά 8.143.210 ευρώ.

Ο μόνος που …αισιοδοξεί μέσα σε αυτό το κλίμα είναι ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ.Δ.Παναγιωτάκης: σε σημείωμα της προς τους υποψήφιους επενδυτές με βάση μια σειρά υπολογισμών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δυο εταιρίες μπορούν να είναι κερδοφόρες.

Μάλιστα εκτιμά ότι εάν και το 2018 είχαν ισχύσει τα μέτρα που ελήφθησαν εν όψει του διαγωνισμού για να καταστούν περισσότερο ελκυστικές οι μονάδες, τότε τα EBITDA της Μελίτης θα ήταν 1,9 εκατ. ευρώ και της Μεγαλόπολης 9,4 εκατ. ευρώ.

Τα EBITDA της Μελίτης ήταν αρνητικά κατά 13 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 και κατά 8,1 εκατ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σε ότι αφορά τη Μεγαλόπολη τα EBITDA της το πρώτο εξάμηνο του 2018 ήταν -20,4 εκατ. ευρώ και το δεύτερο εξάμηνο του έτους -13,8 εκατ. ευρώ.

Αλλά και για την ίδια τη ΔΕΗ η κατάσταση δεν είναι καλύτερη: η έκδοση του νέου ομολόγου ανεβλήθη επ´ αόριστο, με ενέσεις ρευστότητας από το Δημόσιο και μόνο η ΔΕΗ εξασφάλισε την αποπληρωμή του υπολοίπου του ομολόγου του 2014 (350 εκατ. ευρώ), αλλά τελικά όλα αυτά είναι …παρηγοριά στον άρρωστο, αφού είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της μείωσης μεριδίου στη λιανική και της πώλησης των λιγνιτικών.

Ουδείς γνωρίζει με ποιο τρόπο θα διαχειριστεί η ΔΕΗ το άνοιγμα της αγοράς και τη μείωση των μεριδίων της, ενώ αποκαλύφθηκε ότι η επιχείρηση προχώρησε σε ενεχυρίαση των μετοχών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες προκειμένου να μπορέσει να πάρει δάνειο 200 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες.

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο το γεγονός ότι η ΔΕΗ εγκαλείται για δεσπόζουσα θέση στην αγορά από έλληνες και εγχώριους επενδυτές. Η κατηγορία μάλιστα βρίσκει ευήκοον ούς στη διοίκηση της ΡΑΕ που είναι μεν …συριζαϊκή αλλά καλοβλέπει και την επόμενη μέρα οπότε κρατάει αποστάσεις!

Όλα αυτά τα τεράστια προβλήματα η διοίκηση τα κρύβει κάτω από το χαλί έως ότου παραδώσει στην επόμενη κυβέρνηση αδιαφορώντας για τις δραματικές συνέπειες τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τη χώρα…