Ο καταδικασθείς στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, ακόμη και στην περίπτωση που φυλακιστεί, μπορεί να παραμείνει ευρωβουλευτής και να απολαμβάνει όλα τα προνόμια που συνεπάγεται η θέση αυτή, θα μισθοδοτείται δηλαδή κανονικά, υπογράμμισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος. 

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος τόνισε πως «θα γίνει άρση ασυλίας αλλά για την έκπτωση από το αξίωμα θα πρέπει να υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη». Ο Κώστας Χρυσόγονος διευκρίνισε πως, ακόμη και αν ο καταδικασθείς στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, συλληφθεί και φυλακιστεί, θα εξακολουθεί να έχει θεωρητικά το αξίωμά του στην Ευρωβουλή, καθώς στην πράξη δεν θα μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Όσον αφορά στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, που ευνοούν τη μη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, δήλωσε πως και χωρίς τις αλλαγές, η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων δεν θα ίσχυε άμεσα.

Συνεχίζεται η δίκη σήμερα – Η μάχη για τις ποινές

Με τους συνηγόρους των καταδικασθέντων να προσπαθούν να εξασφαλίσουν μικρότερες ποινές για τους πελάτες τους, συνεχίζεται σήμερα στις 11:00 το πρωί η δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία ήδη έκρινε ως «εγκληματική οργάνωση» το ναζιστικό μόρφωμα. Κατά τη σημερινή διαδικασία, θα συνεχίσουν τις δευτερολογίες τους οι συνήγοροι υπεράσπισης επί της εισαγγελικής πρότασης για τα ελαφρυντικά.

Μέχρι και τη χθεσινή διακοπή της δίκης, βρίσκονταν σε εξέλιξη οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά στους πελάτες τους. Οι αγορεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν για το σύνολο των ενόχων και από αυτό το σημείο θα αρχίσει η διαδικασία το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το Open, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο ποινής και άρα μπορεί να απομακρύνει από το ενδεχόμενο της φυλάκισης. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, θα πρέπει η απόφαση να εκτελεστεί και οι κατηγορούμενοι να είναι παρόντες και να συλληφθούν, ακόμη και αν λίγα λεπτά αργότερα το δικαστήριο αναστείλει την εκτέλεση της ποινής. Πολλοί είναι οι δικηγόροι που έχουν ζητήσει από τους κατηγορούμενους εντολείς τους να είναι παρόντες την Παρασκευή στο δικαστήριο.

Yπενθυμίζεται ότι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει πέντε έως 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση προβλέπονται 5-10 χρόνια. Με την αναγνώριση των ελαφρυντικών το ύψος των ποινών μειώνεται στην πρώτη περίπτωση από 2 έως 8 έτη και στη δεύτερη από 1 έως 5 χρόνια. Κάτι τέτοιο θα παίξει στη συνέχεια και συγκεκριμένα και για το αίτημα των κατηγορουμένων επί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής. Αυτό αναμένεται να ζητηθεί γιατί κανένας εξ αυτών δεν θέλει να οδηγηθεί στις φυλακές.

Υπό αστυνομικό κλοιό τα «πρωτοπαλίκαρα»

Όσο πλησιάζει η ώρα των ποινών για τη Χρυσή Αυγή, γίνεται ακόμα πιο στενή η επιτήρηση της Αστυνομίας στα πρωτοκλασάτα στελέχη. Σε 24ωρη βάση, αστυνομικοί βρίσκονται έξω από τις οικίες τους και τους παρακολουθούν διακριτικά, τόσο τους ίδιους όσο και τις κινήσεις των μελών των οικογενειών τους.

Το τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. που έχει αναλάβει αυτή τη δουλειά είναι το Τμήμα Αναζητήσεων, προκειμένου τόσο να είναι σε ετοιμότητα για συλλήψεις άμα τη ανακοινώσει της απόφασης των ποινών αλλά και να μην διαφύγει κανένα από τα επτά διευθυντικά στελέχη στην επικράτεια.

Πηγή: ethnos.gr