Η αντιμετώπιση της πανδημίας γεννά ελπίδες στην Αθήνα για την ενίσχυση του τουρισμού και οι διεθνείς επενδυτές σίγουρα προετοιμάζονται για την Ελλάδα, σημειώνει σε άρθρο του στο Bloomberg ο Ferdinando Giugliano.

Ο γνωστός αρθρογράφος του πρακτορείου και της La Repubblica εξηγεί πως κατά την περίοδος της οικονομικής κρίσης πολλοί Ευρωπαίοι αισθάνονταν πως ήταν άδικο να πληρώνουν για τα προβλήματα της Ελλάδας. Σήμερα είναι η σειρά των Ελλήνων να νιώθουν θιγμένοι ενώ η Ευρώπη βάλλεται από τον κορωνοϊό.

Σημειώνοντας πως η χώρα αντιμετώπισε με επιτυχία την κρίση χάρη στην άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης συμπληρώνει πως παρόλα αυτά οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι αντίστοιχες με των υπολοίπων νότιων χωρών. Η ύφεση το 2020 θα είναι αντίστοιχη με εκείνη της Ισπανίας και τις Ιταλίας όμως η Ελλάδα θα ανακάμψει πιο γρήγορα το 2021καθώς βασική αιτία είναι ο τουρισμός.

«Η κυβέρνηση ελπίζει πως η επιτυχία της στην αντιμετώπιση της πανδημίας θα επιτρέψει ώστε να προωθήσει την χώρα ως ασφαλής προορισμό. Αλλά η επιτυχία του καλοκαιριού θα εξαρτηθεί από το τι συμβαίνει σε αλλού. Η έξαρση των κρουσμάτων σε βαλκανικές χώρες υποχρέωσε την Αθήνα να καθυστερήσει το άνοιγμα των βόρειων συνόρων της – με εξαίρεση την Βουλγαρία- μέχρι το τέλος του μήνα» σημειώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Στο άρθρο επισημαίνεται πως η Ελλάδα μπόρεσε να επιστρέψει στην κανονικότητα νωρίτερα από άλλες χώρες γεγονός που θα περιορίσει τη ζημιά στα εγχώρια προϊόντα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα μέτρα ρευστότητας για την στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και την ενίσχυση της εργασίας.

Επιπλέον, βελτιώνεται και η φήμη της χώρας: Ένας λόγος για να μην επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν πως θα αντιμετώπιζε μια κρίση χειρότερη από άλλες χώρες. Ο σκεπτικισμός όμως πλέον υποχωρεί με τις αγορές να αντιδρούν θετικά και στα ελληνικά ομόλογα.

Η εικόνα βέβαια δεν είναι η ιδανική, αναφέρει ο αρθρογράφος και σημειώνει το υψηλό χρέος που θα αυξηθεί περαιτέρω λόγω του δανεισμού και τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες. Προβλέπει δε επιπλέον χρεοκοπημένες επιχειρήσεις λόγω κορωνοϊού.

«Αλλά αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Το χρέος θα αυξηθεί σε όλη της ζώνη του ευρώ με την Ευρώπη να εξετάζει πιο δημιουργικές λύσεις» γράφει και αναφέρει την πρόταση των 750 δισεκαττομυρίων αντί του δανεισμού.