Βιβλίο και ντοκιμαντέρ για τη Μικρασιατική Καταστροφή παρουσιάζει το ΙΔΙΣΜΕ

55

Παρουσιάζεται την Πέμπτη το βιβλίο και ντοκιμαντέρ για τη Μικρασιατική Καταστροφή από το ΙΔΙΣΜΕ και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ.

Το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών διοργανώνει την Πέμπτη 2 Μαΐου στις 6.30
στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Αμφιθέατρο Ιωάννης Καποδίστριας) εκδήλωση για
την παρουσίαση του βιβλίου «Μικρασιατική Εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη. Οι ανταποκρίσεις του από το Μέτωπο 1919-1922.

Παράλληλα, θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Παπαηλιού «Η Ανατολή έδυσε».

Σχεδόν έναν αιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ού αιώνα, το ΙΔΙΣΜΕ, με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, ανέλαβε την έκδοση του αρχείου του Μικρασιάτη δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή Κώστα Μισαηλίδη (1883, Νικομήδεια Βιθυνίας – 1955, Νέα Σμύρνη, Αθήνα).

Ο Κώστας Μισαηλίδης περιγράφει την πορεία του Ελληνικού Στρατού από τις 2 Μαΐου 1919 έως τον Σεπτέμβριο του 1922 στη Μικρά Ασία. Aνταποκριτής για παραπάνω από δέκα εφημερίδες της εποχής, καταγράφει λεπτομέρειες και σημαντικά συμβάντα από
το μέτωπο, ενώ παράλληλα διατελεί και μυστικός διαπραγματευτής της ελληνικής κυβέρνησης, λόγω της άπταιστης γνώσης της οθωμανικής και της τουρκικής γλώσσας.

Οι ανταποκρίσεις του Κώστα Μισαηλίδη αποτελούν εξαιρετική πρωτογενή πηγή για ερευνητές, ιστορικούς αλλά και το ευρύ κοινό, εκφράζοντας τον πόνο και την οδύνη της εποχής εκείνης. Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από το λόγο του Μικρασιάτη πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή, καθώς από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα.

Το ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή Έδυσε» του Αλέξανδρου Παπαηλιού πραγματεύεται
την αποκοπή του ομφάλιου λώρου του Ελληνισμού με την Ανατολή, μέσα από τις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη για τη Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922).

Το ντοκιμαντέρ συμμετείχε στο Επίσημο Πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το σενάριο υπογράφει ο Αλέξανδρος Παπαηλιού, την ιστορική επιμέλεια η Ειρήνη Σαρίογλου, η αφήγηση είναι του Γιώργου Κέντρου και η μουσική του Γιάννη Βοργία.