Βενεζουέλα Gate-Μπουζαρανίδου: Σύμβουλος του Τσίπρα μου ζήτησε να σιωπήσω

by MANIFESTO

Για τον εφιάλτη που έζησε στην οικία του πρώην πρεσβευτή της Βενεζουέλας στη Φιλοθέη, τις δυο σεξουαλικές επιθέσεις επί των ημερών του Φράνκλιν Γκονζάλες καθώς και για τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν ρόλο – κλειδί στην υπόθεση που έχει τελεσιδικήσει από τις 5 Μαρτίου 2019 (αλλά η από­φαση δεν έχει ακόμα εκτελεστεί) μιλάει στα «ΝΕΑ» και τη Μαρία Μουρελάτου, η ελληνίδα σεφ Ξένια Μπουζαρανίδου.

Ενας εξ αυ­τών είναι ο Κώστας Ησυχος, τότε σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και μετέπειτα αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και πατέρας της Αλιας Ησυχου, υπαλλήλου της πρεσβείας και επίσης θύματος σεξουαλικής παρενόχλη­σης. Οπως υποστηρίζει, μαζί με τον Νίκο Παππά, ο Κώστας Ησυχος είχε ενδιαφερθεί για την προετοιμασία της επιστολής του Αλέξη Τσίπρα, που τον Φεβρουάριο του 2013 – μετά τις άκαρπες καταγγελίες των θυ­μάτων στο υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας – παραδόθηκε στα χέρια του Νικολάς Μαδούρο από τον πρώην ένοικο της πρεσβείας Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούδιο, ο οποί­ος προσπαθούσε με κάθε τρόπο να βοηθήσει τα θύματα.

«Μία από τις πέντε που υπέστη σεξουαλική κακοποίηση ήταν και η Αλια Ησυχου, η οποία είναι η μόνη που συνεχίζει να εργάζεται στην πρεσβεία. Οπότε συγκινήθηκε ο κ. Ησυχος και έτσι ενεπλάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάθαμε αμέσως για την επιστολή. Μας φάνηκε κυνικό το περιεχόμενο, αλλά και τι ακριβώς να κάναμε; Είχαμε τις ενστάσεις μας, αλ­λά ελπίζαμε ότι ίσως έτσι θα λυθεί το θέμα», λέει η Ξένια Μπουζαρανίδου εξηγώντας ότι σήμερα οι σχέσεις της με τον Κώστα Ησυχο, που τότε τους ζήτησε να «μην κάνουν θέμα την κα­κοποίησή τους», είναι ανύπαρκτες. «Εχουμε τσακωθεί, θεώρησε ακραίο το ότι έκανα καταγγελία και έδωσα μια συνέντευξη εκείνη την εποχή με τα αρχικά μου. Πηγαίνοντας κόντρα στην “πολιτική ωριμότητα” που επι­καλούνταν, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους. Για εκείνον είναι ακόμα χει­ρότερο γιατί είναι ο πατέρας μιας εξ αυτών που παρενοχλήθηκαν. Δεν είναι ακόμα πιο εξοργιστικό αυτό; Πόσο η εξουσία σε έχει διαφθείρει», διερωτάται η ελληνίδα σεφ.

Οταν ο Φράνκλιν Γκονζάλες επέστρεψε από τη Βενεζουέλα όπου εκλήθη για επιπλήξεις, η κατάσταση χει­ροτέρεψε: «Γύρισε σαν μαινόμενος ταύρος. Εφυγε τον Ιούνιο του 2013 και τον Δεκέμβριο τον διαδέχθηκε ένας 32χρονος, ο Φαρίντ Φερνάντες, που εκ των υστέρων μάθαμε ότι είχε εντολή να μας αναγκάσει να παραιτηθούμε. Και έκανε τη ζωή ποδήλατο μόνο στις τέσσερις από τις πέντε. Σε όλες μας εκτός από την κόρη του Ησυχου. Από εκεί και πέρα ήταν εξουσιαστική η βία. Είχαμε πει ότι θα αντέξουμε, η μία δεν άντεξε και παραιτήθηκε. Οι άλλες τρεις, τον Νοέμβριο του ‘15, απολυθήκαμε με τη δικαιολογία ότι ήμαστε κακές υπάλληλοι. Ενιωσα οργή και θλίψη. Τέσσερα χρόνια μού πήρε να ξαναβρώ δουλειά».

Στις 14 Φεβρουάριου, η Ξένια Μπουζα­ρανίδου, αφού δεν βρήκε το δίκιο της από την κυβέρνηση της Βενε­ζουέλας και την κυβέρνηση Τσίπρα που, όπως λέει, «συγκάλυψε το θέμα ξεκάθαρα για πολύ συγκεκριμένους λόγους», έστειλε e-mail στο γραφείο του σημερινού Πρωθυπουργού με αρ. πρωτοκόλλου 1294, από όπου δεν έχει λάβει ακόμα καμία απάντη­ση. «Θέλω να πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξει ακόμα και με το να το λέμε. Γιατί αν δεν το πιστέψω, τίποτα από ό,τι έχει ειπωθεί δεν έχει αξία. Η γιαγιά μου έλεγε, όταν μοιράζεσαι τη λύπη γίνεται μισή κι όταν μοιράζεσαι τη χαρά γίνεται διπλή. Στο μυαλό μας κάποια πράγματα γίνονται πολύ μεγάλα, όταν τα βάζουμε όμως σε λέξεις μικραίνουν. Κι αυτό μας βοηθά όλους. Κι ενδεχομένως κάποιοι να σκεφτούν δεύτερη φορά πριν κάνουν στο μέλλον κάτι παρόμοιο».

Από την πλευ­ρά του, το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σε χθεσινή ανακοί­νωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: «Η ελληνική κυβέρνηση παρέχει την απαιτούμενη άδεια για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης που έχει εκδοθεί υπέρ της εργαζομένης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας που υπέ­στη σεξουαλική κακοποίηση. Ωστό­σο οι πρόσφατες καταγγελίες της έρχονται να προσθέσουν ερωτήματα για τις προσπάθειες συγκάλυψης της δυσώδους υπόθεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, αλλά και να αποκαλύψουν την υποκρισία τους, όταν τάσσονται δήθεν στο πλευρό θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης».

Στην ανακοίνωση απάντησε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κάνο­ντας λόγο για «απελπισία της ΝΔ που ψάχνει από κάτι να πιαστεί, ιδίως μετά τα σκάνδαλα Λιγνάδη και Φουρθιώτη», ενώ ξεκαθαρίζει πως «σε κάθε περίπτωση σεξουα­λικής κακοποίησης» ο Αλέξης Τσίπρας «ήταν πάντοτε με την πλευρά των θυμάτων». Με απόφασή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας επέτρεψε την κατάσχεση σε κινητά και ακίνητα της πρεσβείας της Βενεζουέλας, με τον όρο να μην παρεμποδίζεται η λειτουργία της κατά τα διεθνώς ισχύοντα. Η κατά­σχεση θα γίνει σε εκτέλεση απόφα­σης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την υπόθεση.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα