“Την ανάγκη μιας «πανευρωπαϊκού χαρακτήρα ρύθμισης» για τα fake news τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος σε συνέχεια του σημερινού συμβουλίου Παιδείας, Νεότητας, Πολιτισμού και Αθλητισμού που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία της ρουμανικής Προεδρίας, να συζητηθεί το θέμα της παραπληροφόρησης, της αποπληροφόρησης και των fake news. Η δική μας η θέση είναι ότι εδώ που έχουμε φτάσει χρειαζόμαστε μια πανευρωπαϊκού χαρακτήρα ρύθμιση, η οποία θα αναζητήσει μια νέα πιο συμβιωτική και λειτουργική σχέση με τις επιγραμμικές πλατφόρμες, όπως το Facebook, διότι αυτές οι πλατφόρμες δείχνουν μια αδυναμία να προσαρμοστούν στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για σεβασμό της προσωπικότητας, για σεβασμό των δημιουργών, για σεβασμό της ελευθεροτυπίας. Αυτή ήταν η πρώτη προσέγγιση και η ελληνική θέση βρήκε πολύ μεγάλη ανταπόκριση», δήλωσε ο κ. Κρέτσος μετά το πέρας του συμβουλίου.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ανέφερε επίσης ότι σχεδόν όλα τα κράτη- μέλη συμφώνησαν πως «πρέπει να ενισχυθούν οι δεξιότητες τόσο των λειτουργών της ενημέρωσης και των επαγγελματιών της δημοσιογραφίας όσο και των ίδιων των πολιτών από τα δημοτικά σχολεία ακόμη, να ενισχυθεί ο μιντιακός επομένως εγγραματισμός, ώστε να μπορούν οι πολίτες να ανιχνεύουν από μόνοι τους πού βρίσκεται το ψέμα και πού βρίσκεται η αλήθεια».

Ερωτηθείς σχετικά με την ανησυχία ενόψει ευρωεκλογών σε ό,τι αφορά τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, ο κ. Κρέτσος σημείωσε ότι το φαινόμενο έχει απασχολήσει μεταξύ άλλων και την Επιτροπή, η οποία θα κάνει τη σχετική αξιολόγηση το φθινόπωρο. «Το αναφέρει σήμερα και ο γερμανικός Τύπος και ο ΕUobserver και άλλα μέσα, είναι το πρόβλημα πάρα πολύ σοβαρό» δήλωσε ο κ. Κρέτσος, επισημαίνοντας ότι «η ρύθμιση του διαδικτύου είναι ίσως το πιο σοβαρό πολιτικό διακύβευμα των επόμενων δεκαετιών, διότι πάρα πολύ απλά αυξάνεται ο χρόνος των πολιτών που βρίσκονται μπροστά από μία οθόνη».

«Και αυτές οι μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες, οι μεγάλες εταιρείες πληροφορικής έχουν ακριβώς αυτή την ικανότητα, να διασυνδέουν τους ανθρώπους και τις κοινότητες των ανθρώπων κάθε δευτερόλεπτο με έναν εντυπωσιακό τρόπο, συχνά όμως με έναν απρόσεχτο τρόπο όσον αφορά την επαλήθευση της πληροφορίας» συνέχισε ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ, συμπληρώνοντας ότι στη διάρκεια της σημερινής συζήτησης συζητήθηκε μια θέση που είναι και ελληνική, «ότι πρέπει να τεθούν πιο αυστηρές προϋποθέσεις για όσους αναλαμβάνουν να επαληθεύουν ειδήσεις, να είναι fact checkers, διότι πρέπει και αυτοί να ελέγχονται».

«Σε μια ιδανική κοινωνία αυτός που επαληθεύει τις ειδήσεις είναι ο ίδιος ο πολίτης και τα ίδια τα μέσα. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί, επομένως είναι πιο επίκαιρο όσο ποτέ να ληφθούν μέτρα τα οποία κατά την άποψή μας πρέπει να είναι πανευρωπαϊκού χαρακτήρα, διότι είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και πρέπει και η ίδια η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της μηχανισμούς πιστοποίησης αλήθειας και όχι μόνο μηχανισμούς που προβλέπονται από τις Ομοσπονδίες», κατέληξε ο Λ. Κρέτσος.