«Ο εμβολιασμός είναι θέμα ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Η πολιτεία έκανε αυτό που ήταν απαραίτητο και θα συνεχίσει να το κάνει. Τώρα είναι στο χέρι όσων δεν εμβολιάστηκαν να το κάνουν και ν’ αποκτήσουν ασπίδα προστασίας και διαβατήριο ελευθερίας, όπως έχουμε αποκτήσει όλοι που έχουμε εμβολιαστεί», τονίζει ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Βασίλης Φεύγας.

Σε συνέντευξή του στη Μακεδονία της Κυριακής χαρακτηρίζει τη στάση του κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας ως «εντελώς ανεύθυνη και τυχοδιωκτική». Όσο για την πορεία προς τις εκλογές και τα σενάρια για τις διπλές εκλογές σημειώνει ότι η ΝΔ «θα ζητήσει ξεκάθαρα αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Γιατί η αυτοδυναμία υπηρετεί την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη ο τόπος, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε τροχιά υγιούς ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων».

Τα κρούσματα έχουν πάρει για καλά την ανηφόρα, ενώ το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει και με τους καθημερινούς θανάτους από τον κορωνοϊό. Γιατί η πανδημία μάς ξέφυγε;

Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Πράγματι, τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και μας προβληματίζουν. Θεωρώ ωστόσο ότι είμαστε ακόμα σε μια κατάσταση η οποία δεν έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Σήμερα έχει εμβολιαστεί περισσότερο από το 70% του ενήλικου πληθυσμού και αν προσθέσουμε και όσους έχουν νοσήσει και διαθέτουν ανοσία το ποσοστό αυτό ανεβαίνει σημαντικά. Παράλληλα ο ρυθμός αύξησης των τελευταίων ημερών στο κλείσιμο ραντεβού μάς κάνει αισιόδοξους για την επίτευξη του στόχου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε.

Να σας πω μερικές ενστάσεις που ακούγονται: πρώτον, ότι τα μέτρα ήρθαν αργά και δεύτερον, ότι ήταν λίγα τελικά. Επίσης διατυπώνεται η ένσταση ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προχωρήσει στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων. Τι απαντάτε;

Ακούμε με ενδιαφέρον τις ενστάσεις, αλλά οι ενστάσεις θα πρέπει να είναι επί της ουσίας. Η παρούσα κυβέρνηση, λαμβάνει τις αποφάσεις της, ακολουθώντας τις υποδείξεις των ειδικών πάνω στο θέμα, με δεδομένη την επιδημιολογική εικόνα που είχε κάθε φορά να αντιμετωπίσει. “Οσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ως μέτρο, αυτό εφαρμόστηκε στις επαγγελματικές ομάδες που είχαν άμεση επαφή με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Και θα πω ότι σωστά εφαρμόστηκε και περιορίστηκε προς το παρόν ως εκεί. Η πανδημία όμως είναι μια δυναμική υγειονομική κρίση και οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντοτε με την κατάσταση που ισχύει, την ώρα που καλείσαι να λάβεις αποφάσεις. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας και αλλού γιατί ως υπεύθυνοι πολίτες θα εμβολιαστούμε από μόνοι μας.

Με βάση τη σημερινή δύσκολη συγκυρία, τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;

Από εδώ και πέρα, εκείνο που πρέπει να γίνει, είναι περισσότεροι πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Είναι θέμα ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Η πολιτεία, σε πολιτικό επίπεδο, έκανε αυτό που ήταν απαραίτητο και θα συνεχίσει να το κάνει. Πήρε εγκαίρως μέτρα, οργάνωσε ίσως το αρτιότερο πρόγραμμα εμβολιασμού παγκοσμίως, έχουμε επάρκεια εμβολίων και εμβολιαστικών κέντρων και φυσικά πληθώρα εμβολίων. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να έχει ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στον εμβολιασμό. Τώρα είναι στο χέρι όσων δεν εμβολιάστηκαν, να το κάνουν και ν’ αποκτήσουν ασπίδα προστασίας και διαβατήριο ελευθερίας, όπως έχουμε αποκτήσει όλοι που έχουμε εμβολιαστεί.

Πώς κρίνετε συνολικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο τέταρτο κύμα; Τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπας πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο «Ιπποκράτειο», όπου και έδειξε ότι δεν βάζει πλάτη σε αυτήν τη μάχη, ενώ ζητά η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων να είναι υπερκομματική. Το σχόλιό σας;

Κατά τη γνώμη μου, η στάση του κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν εντελώς ανεύθυνη. Και τυχοδιωκτική! Όλοι θυμόμαστε άλλωστε ότι ο κ. Τσίπρας αμφισβητούσε την ύπαρξη εμβολίων. Σε περιόδους lockdown, ο ίδιος και το κόμμα του, διοργάνωναν συλλαλητήρια σαμποτάροντας τη συνολική προσπάθεια. Δεν είχε διστάσει μάλιστα ο κ. Τσίπρας να αναλάβει και το ρίσκο της διασποράς του κορωνοϊού. Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες ακόμα τέτοια παραδείγματα αλλά δεν αξίζει ο κόπος. Οι πολίτες θεωρώ πως έχουν ωριμάσει τα τελευταία χρόνια μέσα από τις δυσκολίες που συνάντησαν λόγω της κρίσης. Κρίνουν καλύτερα και αυστηρότερα και το δείχνουν ξεκάθαρα στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά. Όσο γι’ αυτό που προτείνει σχετικά με τους γιατρούς κοινής αποδοχής, είναι πραγματικά ανάξιο λόγου. Είναι ένα πυροτέχνημα! Δηλαδή, τι θα ζητήσουμε από τους γιατρούς; Την κομματική τους ταυτότητα για να συμφωνήσουμε αν μας κάνουν ή όχι; Οι γιατροί κρίνονται από την επιστημονική τους επάρκεια, όχι για τα κομματικά τους πιστεύω.

Πώς βλέπετε τη μάχη για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ; Πολλοί λένε ότι μια εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου δεν βολεύει τη ΝΔ και βοηθά το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίθετα βλέπουν θετικό για τη προσέγγιση ΝΔ με ΚΙΝΑΛ το σενάριο εκλογής του Ανδρέα Λοβέρδου. Εσείς ποιον προτιμάτε για πρόεδρο;

Το κενό που άφησε ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά είναι μεγάλο. Η μάχη στο ΚΙΝΑΛ έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά αφορά έναν άλλο πολιτικό χώρο. Θεωρώ ότι όποιος κι αν εκλεγεί, έχει μπροστά του ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι να διανύσει. Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία έχει αποσαφηνίσει ότι θα ζητήσει ξεκάθαρα αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Γιατί η αυτοδυναμία υπηρετεί την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη ο τόπος, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε τροχιά υγιούς ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων.

Πάντως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κυβερνούν σχήματα συνεργασίας. Εσείς, όπως είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο MEGA, θα επιδιώξετε αυτοδυναμία ακόμη και αν χρειαστεί να στηθεί και δεύτερη κάλπη. Γιατί αποκλείετε μία συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ;

Πρώτιστο καθήκον μας -όπως τόνισε άλλωστε και ο πρωθυπουργός- είναι να μας εμπιστευτούν οι πολίτες, δίνοντάς μας για μια ακόμα φορά την αυτοδυναμία. Αυτό, θα μας βοηθήσει να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε πριν δυόμιση περίπου χρόνια. Σιγά – σιγά, δημιουργούμε ένα κράτος σύγχρονο, απαλλαγμένο από τα συμπλέγματα του παρελθόντος. Ένα κράτος οργανωμένο, με σύγχρονες υποδομές, το οποίο μέρα με τη μέρα κερδίζει το στοίχημα της ψηφιακής μετάβασης. Ένα κράτος φιλικό προς τον πολίτη του αλλά και τον επισκέπτη του. Έχουμε καταφέρει κάτι σπουδαίο κ. Οικονόμου. Έχουμε κερδίσει τον σεβασμό της παγκόσμιας κοινότητας και από εκεί που όλοι μάς θεωρούσαν το κακό παιδί της Ευρώπης, τώρα συνεργάζονται μαζί μας χαράζοντας το μέλλον από κοινού. Θα ήταν άδικο να επιστρέφουμε σε εποχές ακυβερνησίας όπως εκείνες που ζήσαμε με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μια εποχή, που η χώρα πήγαινε με τον αυτόματο πιλότο και οι κυβερνώντες -κατά δήλωσή τους- αναλώνονταν στην αναζήτηση τρόπων για να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας αντί να κυβερνούν. Ευτυχώς δεν τα κατάφεραν…

Ποια θα είναι η στρατηγική της ΝΔ στην πορεία μέχρι τις επόμενες εκλογές;

Ο στόχος της ΝΔ μέχρι τις επόμενες εκλογές είναι διττός. Πρώτο της μέλημα είναι να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε δύο χρόνια πριν, οδηγώντας τη χώρα στην μετά-πανδημία εποχή με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ο δεύτερος, να ενδυναμώσει περαιτέρω τη θέση της χώρας μας σε γεωπολιτικό επίπεδο, κάτι που κάνει ήδη με τεράστια επιτυχία στη σύναψη αμυντικών συμφωνιών και συνεργασιών.

Τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί το 14ο συνέδριο του κόμματος, όπου συμμετέχετε στην Οργανωτική του Επιτροπή. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το στοίχημα που έχετε να κερδίσετε με τη διοργάνωσή του;

Το συνέδριο κάθε κόμματος είναι μια κορυφαία διαδικασία. Αφενός θα είναι ένα συνέδριο απολογισμού του κυβερνητικού έργου και αφετέρου χάραξης στρατηγικής για το επόμενα βήματα που έχει ανάγκη ο τόπος και η παράταξη. Με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας σε ένα εξελισσόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.