Βαρβιτσιώτης: Βρισκόμαστε σε καθεστώς υψηλής ετοιμότητας

by news

“Μας προβληματίζουν τα πάντα και βρισκόμαστε σε καθεστώς υψηλής ετοιμότητας» τόνισε σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας ότι «όλα τα σενάρια εξετάζονται».

Με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε επίσης για τις κυρώσεις που επεξεργάζεται η ΕΕ έναντι της Τουρκίας, ενώ απάντησε και στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της στο θέμα.

Όπως είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης «το να δημιουργήσεις μια συμφωνία των 27 απέναντι στην Τουρκία δεν είναι μια εύκολη ιστορία», προσθέτοντας ότι «σήμερα δεν συζητάμε για κυρώσεις απέναντι σε τουρκικές πετρελαϊκές εταιρείες όπως στο παρελθόν». «Σήμερα συζητιούνται κυρώσεις κατά του κράτους της Τουρκίας», ανέφερε.

Τα θέμα των κυρώσεων, όπως είπε, δεν είναι απλό και στο τραπέζι υπάρχει ένα πακέτο – πρόταση. Αυτό που προτείνεται είναι η άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου. Σύμφωνα με τον Μιλιτάδη Βαρβιτσιώτη «αν δεν το δεχτεί η Τουρκία τότε οι σχέσεις με την ΕΕ διαμορφώνονται επί τα χείρω».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος πρέπει να σταματήσει την ρητορεία και πρέπει δείξει με τις πράξεις του ότι θέλει διάλογο», σημειώνοντας ωστόσο, ότι «πρώτη φορά βλέπουμε τόσο μεγάλη ένταση στην περιοχή». Σχετικά με την πολιτική των ίσων αποστάσεων ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επανέλαβε το μήνυμα του Πρωθυπουργού στον Στολτενμπεργκ, ότι αυτή η πολιτική δεν είναι για το ΝΑΤΟ και δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας όταν δυο μέλη του είναι στα πρόθυρα σύγκρουσης.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «προσπαθούμε να δείξουμε στους εταίρους μας ότι υπάρχει πραγματική αλλαγή στην στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Αυτό το καταφέραμε στον Έβρο και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και τώρα».

Στόχος, όπως είπε, είναι η «οικοδόμηση ευρωπαϊκού μετώπου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα».

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα