Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, έθεσε στο επίκεντρο της ομιλίας του το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Ενωμένη Ευρώπη.

 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, παραθέτοντας αποσπάσματα ιστορικών ομιλιών του «Πατέρα της ένταξης», όπως τον χαρακτήρισε, τόνισε τη διορατικότητά του να επιμείνει για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, αυτή τη μοναδική ιστορικά και πολιτικά Ένωση, στην οποία η Ελλάδα δεν ήταν δυνατόν να μη συμμετάσχει.

Όπως επισήμανε, η συμμετοχή στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ επηρέασε καθοριστικά τη μοίρα του ελληνικού λαού και αποτέλεσε μια στρατηγική επιλογή ασφάλειας, που πρόσφερε στην Ελλάδα υποστήριξη στα εθνικά θέματα, οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική πρόοδο και σταθερότητα των δημοκρατικών της θεσμών.

Αντίστοιχα, σημείωσε και όσα συνεισέφερε η χώρα μας στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα γεωγραφικά, πολιτικά, πνευματικά και πολιτιστικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Περαιτέρω, ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι, παρά τις κρίσεις που κατά καιρούς έχουν δοκιμάσει την Ένωση, εκείνη καταφέρνει να προχωρά μπροστά, όπως συνέβη και πέρυσι, όταν πέτυχε πέντε ιστορικές κατακτήσεις μέσα στην πανδημία: συντονισμός στις πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας, πανευρωπαϊκός εμβολιασμός, δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης, σύναψη συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, Διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σχολίασε επίσης ότι οι Έλληνες έχουν κατά καιρούς αμφισβητήσει την Ένωση, εντούτοις δεν την εγκατέλειψαν ποτέ και παρέμειναν προσηλωμένοι στη βασική πολιτική επιλογή της χώρας να συμμετέχει στο σκληρό πυρήνα της Ένωσης.

Και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει, έχοντας μία και ενιαία φωνή στις παγκόσμιες υποθέσεις, εγκαταλείποντας τους εσωτερικούς της διχασμούς, ώστε να μπορέσει να παίξει εξισορροπητικό ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «θέλουμε η Ευρώπη μετά την κρίση να κάνει ένα νέο ξεκίνημα με ορμή, ρεαλισμό και οδηγό το κοινό συμφέρον.  Μια τέτοια Ευρώπη είναι για εμάς το σπίτι μας. Γιατί όσο πιο ισχυρή είναι Ευρώπη, τόσο πιο ισχυρή θα είναι και η θέση της Ελλάδος. Είμαστε βαθιά ευρωπαϊστές και πιστεύουμε σε αυτή την Ευρώπη. Άλλωστε, της δώσαμε το ελληνικό όνομα της».