Οι κρίσεις που πέρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και πως επηρεάζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, κυριάρχησαν στη συζήτηση με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης – 40 χρόνια η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση» στο 2ο Thessaloniki Helexpo Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

“Η επέτειος των 40 χρόνων της Ελλάδας στην Ε.Ε. πρέπει να μας προβληματίσει για το τι κάναμε λάθος, αλλά πάνω απ΄όλα να μας δώσει μία προοπτική για το που θέλουμε να πάμε”, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Mιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη, η οποία μπορεί να μην κάνει τις μεγάλες κινήσεις που ενθουσιάζουν τα πλήθη, πάλι θα βρει τον ρυθμό στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, των καινούριων κρίσεων – κλίμα, τεχνολογική υστέρηση, μετανάστευση, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

«Ως φιλευρωπαϊστής ακούω σταθερά όλη αυτή την κριτική για την Ε.Ε. ότι βαδίζει δειλά, άτολμα ότι βρίσκεται μονίμως σε μία κρίση ταυτότητας, ότι δεν κάνει τα απαραίτητα βήματα για να καλύψει τις ανάγκες των κρατών – μελών και ιδιαίτερα να εμπνεύσει τους πολίτες της Ε.Ε.» υπογράμμισε τονίζοντας ότι ο ίδιος «διαβάζει» την τελευταία περίοδο διαφορετικά.

Κάνοντας ειδική αναφορά στην περσινή χρονιά με την πανδημία τη χαρακτήρισε σταθμό για την Ε.Ε. «Καταφέραμε να συντονιστούμε σε θέματα υγειονομικής αντιμετώπισης του κορονοϊού. Ο συντονισμός στην προμήθεια του εξοπλισμού και στο άνοιγμα και στο κλείσιμο και στην υιοθέτηση ενός ψηφιακού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, με το οποίο σήμερα μπορούμε και ταξιδεύουμε και έχει υιοθετηθεί και από άλλες χώρες του πλανήτη, έδειξε ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τα θέματα πανδημίας πολύ πιο αποτελεσματικά από άλλες περιοχές.

«Ενδεχομένως τα λάθη που έγιναν στην αντιμετώπιση της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης μέσα από μία πολύ σφιχτή και περιοριστική πολιτική, αντιμετωπίστηκαν σε αυτή την οικονομική κρίση με μία επεκτατική πολιτική και μία εγγύηση από την πλευρά της Ε.Ε., ώστε οι χώρες – μέλη να κάνουν επεκτακτικές οικονομικές πολιτικές που οδηγούν σε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως τον ρυθμό ανάπτυξης που προέβλεψε ο πρωθυπουργός προχθές για τη χώρα μας που αγγίζει το ιλιγγιώδες σχεδόν 6%, ενώ η Moody’s ανέβασε τον πήχη στο 8,5% για τη φετινή χρονιά» ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.