Βαλίτσες για Ελλάδα ετοιμάζουν ξένοι συνταξιούχοι

by news

Δεκάδες τα τηλεφωνήματα αλλά και τα e-mail που φθάνουν στο υπουργείο Οικονομικών και στα λογιστικά γραφεία από συνταξιούχους του εξωτερικού οι οποίοι θέλουν να μάθουν τα φορολογικά κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να μετακομίσουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Στον διεθνή Τύπο γίνεται μνεία για τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης και για το κάλεσμα της χώρας μας να μεταφέρουν οι συνταξιούχοι τη φορολογική τους κατοικία, με ενιαίο φορολογικό συντελεστή 7%. Οι γερμανικές εφημερίδες, όπως η «Bild», αναφέρουν ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε φορολογικό παράδεισο και «διαφημίζουν» τα συν της χώρας μας λέγοντας «φανταστείτε να δουλεύετε για δεκαετίες σε μια κρύα χώρα σαν τη Γερμανία.

Και μετά, επιτέλους, έρχεται η ώρα της δίκαια κερδισμένης συνταξιοδότησης. Τώρα υπάρχει και μια άλλη δυνατότητα, με καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες, τη θάλασσα, χαλαρότερο τρόπο ζωής και χαμηλότερους φόρους: η Ελλάδα!».

Αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αναφέρουν πως μετά τις εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου γίνονται δέκτες τηλεφωνημάτων από ενδιαφερομένους που προέρχονται από τη Γερμανία και κατά βάση είναι γιατροί. Σύμφωνα με τη διάταξη, μόλις εγκριθεί η αίτηση ενός αλλοδαπού συνταξιούχου, το σύνολο του εισοδήματός του στη χώρα προέλευσης φορολογείται για τα επόμενα 10 χρόνια, ενιαία, με 7%. Στη συνέχεια, ο φόρος κάθε φορολογικό έτος πρέπει να καταβάλλεται συνολικά. Σημειώνεται ότι η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων για μεταφορά φορολογικής κατοικίας, που θα αρχίσει από φέτος, είναι η 30ή Σεπτεμβρίου 2020. Για παράδειγμα, ένα Έλληνας συνταξιούχος με μηνιαία καταβολή 1.667 ευρώ τον μήνα φορολογείται για τα πρώτα 10.000 ευρώ με 900 ευρώ και για τα υπόλοιπα 10.000 με 2.200 ευρώ. Αντίστοιχα, όμως, ένας αλλοδαπός συνταξιούχος που θα μεταφέρει τη φορολογικό κατοικία του στην Ελλάδα θα φορολογείται με 1.400 ευρώ.

Στην εν λόγω ρύθμιση αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή με αφορμή την ψηφοφορία του φορολογικού νομοσχεδίου, τονίζοντας πως «κάνει την Ελλάδα πολύ πιο ελκυστική και τα δημόσια έσοδα πολύ μεγαλύτερα», ενώ πρόσθεσε πως ευθυγραμμιζόμαστε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Της Ελένης Στεργίου από Τα Νέα

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα