Η Valerie Pecresse είναι η δεξιά υποψήφια για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές και είναι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η μόνη που έχει τη δυνατότητα. φτάνοντας στον δεύτερο γύρο, να νικήσει τον απερχόμενο πρόεδρο Μακρόν. Για αυτό, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Τις τελευταίες ώρες βρίσκεται στην Ελλάδα και μίλησε στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Κυρία Pecresse, γιατί επισκεφθήκατε την Ελλάδα 80 μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών;

Ήρθα για να επιβεβαιώσω τον βαθύ δεσμό μου με την Ελλάδα. Για τον πολιτισμό μας, η Ελλάδα δεν είναι ένας έθνος σαν τα άλλα. Η ήπειρός μας χτίστηκε πάνω στη θεμελιώδη φιλοσοφική, πολιτική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, που αποτελεί την πηγή του ευρωπαϊκού μας εγχειρήματος και του δίνει όλο το νόημά του.

Η Ελλάδα γέννησε ένα σύνολο αξιών που η Ευρώπη συνεχίζει να υπερασπίζεται σήμερα: τη δημοκρατία, την επιδίωξη του δημόσιου καλού και μια ορισμένη ιδέα του ανθρωπισμού. Η πολιτιστική, ιστορική και πολιτική εγγύτητα μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας είναι μεγάλη και πρέπει να ενισχυθεί.

Η Ελλάδα πλέον κυβερνάται από έναν αξιοσέβαστο Πρωθυπουργό, μέλος της πολιτικής μου οικογένειας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο μίλησα. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των τριών μεγάλων κρίσεων που έπληξαν την ΕΕ τα τελευταία χρόνια: την οικονομική, τη μεταναστευτική και την υγειονομική.

Παρά το μέγεθος των κραδασμών, παρέμεινε ισχυρό μέλος της Ένωσης, ενώ η ελληνική κυβέρνηση κάνει θαρραλέα δουλειά και στο κομμάτι της οικονομίας, την οποία χαιρετίζω.

Λέτε ότι η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό μοντέλο στο κομμάτι του Μεταναστευτικού. Ωστόσο, ΜΚΟ καταδικάζουν, για παράδειγμα, την πολιτική των νέων κέντρων για τους αιτούντες άσυλο.

Η μετανάστευση είναι μια προτεραιότητα για την Ευρώπη και θα είναι για τα επόμενα χρόνια. Όπως και για τη Γαλλία. Η Ευρώπη ήταν πολύ αφελής για πάρα πολύ καιρό.

Η μεταναστευτική κρίση του 2015 το απέδειξε αυτό: πάνω από 2,4 εκατομμύρια αιτήσεις ασύλου υποβλήθηκαν εντός της ΕΕ. Αυτές οι ανεξέλεγκτες ροές πρέπει να σταματήσουν. Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της, θέτοντας τέλος σε μια δεκαετία μεταναστευτικής χαλαρότητας. Στόχος μου είναι να ανακτήσουμε τον έλεγχο της μοίρας μας. Η Ελλάδα ασκεί σήμερα θαρραλέα πολιτική, από την οποία θέλω να εμπνευστώ. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στα κέντρα για τους αιτούντες άσυλο που άνοιξε η κυβέρνηση στα νησιά Σάμο, Κω και Λέρο, τα οποία υπηρετούν τον έλεγχο της μετανάστευσης και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Πρέπει να αντιγράψουμε στη Γαλλία τέτοιες καλές πρακτικές. Πρότεινα επίσης την ενίσχυση της Frontex, που δεν διαθέτει επί του παρόντος τα απαραίτητα μέσα για να εκπληρώσει την αποστολή της.

Τι θέση θα προσφέρετε στην Ευρώπη, εάν εκλεγείτε τον ερχόμενο Απρίλιο; θεωρείτε ότι οι Γάλλοι είναι αντιευρωπαϊστές;

Είμαι πάνω από όλα πατριώτισσα, αλλά είμαι και Ευρωπαία. Θέλω μια ισχυρή Γαλλία σε μια ισχυρή Ευρώπη. Θέλω να προωθήσω και να προστατέψω την Ευρώπη των Εθνών. Αντιμέτωποι με τον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα, δεν θέλω πλέον η ΕΕ να είναι το μαλακό υπογάστριο της παγκοσμιοποίησης.

Η Γαλλία είναι σήμερα πολύ αδύναμη στην Ευρώπη και η φωνή της Ευρώπης δεν γίνεται αρκετά σεβαστή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλά απευθείας στον Τζο Μπάιντεν για την ουκρανική κρίση, σαν να μην υπάρχει η ΕΕ!

Για να προστατεύσω τα συμφέροντα της Ευρώπης, θέλω να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα, πρέπει να εφαρμόσουμε έναν πραγματικό φόρο άνθρακα στα σύνορα, να επιβάλουμε αμοιβαιότητα στις δημόσιες παραγγελίες και στο εμπόριο με άλλες ηπείρους, να ελέγξουμε τις ξένες επενδύσεις για να διατηρήσουμε την τεχνογνωσία μας και να οικοδομήσουμε μεγάλους ευρωπαίους βιομηχανικούς πρωταθλητές.

Οι καταστάσεις στο Σαχέλ, τη Συρία, την Ουκρανία αποδεικνύουν ότι ο πόλεμος μπορεί να είναι προ των πυλών της Ευρώπης. Εάν οι Γάλλοι με εμπιστευτούν, θα προεδρεύσω της ΕΕ τις τελευταίες έξι εβδομάδες της γαλλικής Προεδρίας και θα φέρω σε πέρας το έργο μιας ισχυρής αμυντικά Ευρώπης σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο.

Η Γαλλία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που βοήθησε την Ελλάδα, στην τελευταία ευθεία απειλή από την Τουρκία, θα παίρνατε την ίδια απόφαση, αν ήσασταν πρόεδρος;

Η Γαλλία θα είναι πάντα δίπλα στην Ελλάδα. Η Αθήνα πρέπει να υποστηριχθεί απέναντι στις προκλήσεις από μια χώρα που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν διστάζει να πάρει όμηρο την Ευρώπη για να ικανοποιήσει τις περιφερειακές της φιλοδοξίες.

Ο εκφοβισμός της τουρκικής κυβέρνησης δεν με εντυπωσιάζει. Θα εναντιωθώ στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, η διαδικασία της οποίας ανεστάλη μόνο και της οποίας η τρέχουσα προενταξιακή βοήθεια πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Μαζί μου η Γαλλία θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του ισλαμισμού και υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Τουρκία είναι μια σπουδαία χώρα στην περιοχή που πρέπει να είναι εταίρος, εάν σέβεται τον νόμο και τις αρχές στις οποίες είμαστε προσηλωμένοι.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, εκφράσατε από τους πρώτους αίτημα για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ώστε να αποφευχθεί έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θα υποστηρίξετε την αλληλεγγύη, με τους ίδιους όρους, εάν μια οικονομική κρίση ξαναχτυπήσει την Ένωση;

Όταν ήμουν υπουργός Προϋπολογισμού επί Σαρκοζί, πάλεψα πράγματι να κρατήσω την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης. Είμαι υπέρ μιας ενωμένης Ευρώπης, αλλά η αλληλεγγύη πρέπει να συμβαδίζει με την ευθύνη.

Όσον αφορά προκλήσεις, όπως η μετανάστευση, η υγεία ή η έρευνα, θέλω μια Ευρώπη που να συντονίζεται περισσότερο και να προχωρά ως ομάδα. Η Ελλάδα έχει ήδη πραγματοποιήσει θαρραλέες μεταρρυθμίσεις. Το μέλλον της είναι στα χέρια της. Και η ΕΕ θα τη στηρίξει στην υλοποίηση το>ν πιο διαρθρωτικών της πρωτοβουλιών.