Έντονος διάλογος γίνεται στο ίντερνετ για τη νέα εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης ChatGPT – πρόκειται για ένα chatbot που χρησιμοποιεί αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης τόσο καλά ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με πρωτοφανή ικανότητα σε οποιοδήποτε αίτημα των χρήστων του, από τη συμμετοχή σε φιλοσοφικές συζητήσεις μέχρι τη σύνταξη των όρων χρήσης ενός ιστότοπου.

 

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Οι δυνατότητες της νέας εφαρμογής προκάλεσαν φόβο σε πολλούς. Ξαφνικά μια απλή εφαρμογή μπορεί να δίνει πλήρεις απαντήσεις σε εξετάσεις πανεπιστημίων, να φτιάχνει νομικά κείμενα, να γράφει ποιήματα.

Ο φόβος οδήγησε σε αιτήματα για απαγορεύσεις. Πολλοί είπαν ότι πρέπει η ανθρωπότητα (και πάντως η Ευρώπη) να την απαγορεύσει με νόμο, επειδή είναι επικίνδυνη και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πού θα οδηγήσει και πώς θα προστατευτούμε από αυτήν.

Δεν θα προβάλω επιχειρήματα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, διότι όσοι ζητούν νομική απαγόρευση αγνοούν τον βασικό κανόνα της ανθρώπινης ζωής – τουλάχιστον στις δυτικές, μη κομμουνιστικές/φασιστικές κοινωνίες: ό,τι φτιάχτηκε, δεν μπορεί να απαγορευτεί, παρά μόνο να ρυθμιστεί.

Αυτό ισχύει για οτιδήποτε, από την ατομική ενέργεια μέχρι το σφυρί – εργαλεία, αλλά και όπλα… Επομένως, ό,τι φτιάχνεται δεν ξε-φτιάχνεται. Πλήρης απαγόρευση δεν νοείται. Το άτομο θα προσπαθήσει να την παραβεί – και πολύ καλά θα κάνει, επειδή αυτό είναι συνώνυμο της ελευθερίας. Με αυτόν τον τρόπο η ανθρωπότητα πήγε μπροστά. Στην κομμουνιστική Σοβιετική Ενωση απαγόρευσαν σχεδόν τα πάντα στους πολίτες, από τη μουσική και τα βιβλία μέχρι την τεχνολογία, και είδαμε όλοι πόσο «καλά» λειτούργησε αυτό…

Αν θέλουμε να μιλάμε για κάτι, παρότι τόσο νωρίς ακόμη, αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο μια, καλοπροαίρετη και ήπια, ρύθμιση.