Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, όμως θα έπρεπε αυτό να το εγγυηθούν τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρώσους δημοσιογράφους και η οποία προβλήθηκε σήμερα (27/3) στο κανάλι της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram.

Η συνέντευξη έγινε μέσω στο zoom και ο ουκρανός Πρόεδρος μίλησε (στα ρωσικά) με τον αρχισυντάκτη του Meduza, Ivan Kolpakov, καθώς επίσης με τον αρχισυντάκτη του τηλεοπτικού καναλιού Dozhd (που θεωρείται «ξένος πράκτορας» στη Ρωσική Ομοσπονδία) Tikhon Dzyadko, τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Mikhail Zygar (ο οποίος έθεσε στον Ζελένσκι ερώτηση του διευθυντή σύνταξης της Novaya Gazeta, νομπελίστα Ντμίτρι Μουράτοφ) και του ειδικού ανταποκριτή της Kommersant, Βλαντιμίρ Σολόβιοφ.

«Αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων (…) βρίσκεται υπό συζήτηση, εξετάζεται εις βάθος», δήλωσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν μέρος της Μαριούπολης.

Ο ίδιος τους είπε ότι μπορούν να οπισθοχωρήσουν αν βρουν τρόπο να το κάνουν και να επιβιώσουν, αλλά τα στρατεύματα επιμένουν να παραμείνουν, μέχρι να μπορέσουν να φύγουν με τους νεκρούς και τους τραυματίες τους.

Σημείωσε ότι ολόκληρα προάστια γύρω από το Κίεβο και πόλεις όπως η Volnovakha έχουν ισοπεδωθεί. «Όχι άλλα σπίτια. Όχι άλλοι δρόμοι. Δεν μπορούμε καν να δείξουμε αυτές τις εικόνες στους Ουκρανούς είναι τόσο απαίσια», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η ρωσική εισβολή προκάλεσε την καταστροφή πόλεων με ρωσόφωνο πληθυσμό στην Ουκρανία και σημείωσε πως η καταστροφή είναι χειρότερη σε σύγκριση με τους ρωσικούς πολέμους στην Τσετσενία. «Η εισβολή της Ρωσίας ήταν βάναυση πέρα από κάθε φαντασία», τόνισε και επισήμανε ότι υπήρξε τεράστια απογοήτευση στους Ρώσους και τη ρωσική κοινωνία για τον πόλεμο..

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία συζητά τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, στις συνομιλίες με τη Ρωσία, όμως αρνήθηκε να συζητήσει άλλα ρωσικά αιτήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η υπηρεσία παρακολούθησης επικοινωνιών της Ρωσίας απαγόρευσε στα ΜΜΕ της χώρας να μεταδώσουν τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, η ρωσική υπηρεσία ξεκινά έρευνα για τα ΜΜΕ που πήραν τη συνέντευξη από τον Ζελένσκι.