Θα έλεγε κανείς για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σήμερα: ρεαλισμός έξω, σκληρό ροκ μέσα. Και αιτία αυτού του νέου προσώπου του Ιανού είναι οι πρόσφατες προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης με έμφαση στο Σύμφωνο Σταθερότητας – στο ευρωπαϊκό τερέν. Προτάσεις που ένα μέρος τους είδε το φως της δημοσιότητας κατά τη συνάντηση του τέως πρωθυπουργού με τους ευρωσοσιαλιστές. Αποτέλεσμα είχε και την πρόσκληση στον Τσίπρα από τον Ενρίκο Λέτα για συμμετοχή σε συνέδριο τον Μάρτιο στην Ιταλία με θέμα ακριβώς την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση.

Ολα αυτά την ίδια ώρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβάζει στο εσωτερικό της χώρας τους τόνους κατά της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό πως στο πεδίο της πανδημίας χθες ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε πολύ σκληρά κατά την επαναλειτουργία των σχολείων. Κομματικές πηγές σχολίαζαν πως «η χθεσινή μέρα δίνει τον ορισμό της ανοσίας αγέλης: χιλιάδες παιδιά θα νοσούν στα σχολεία μεταφέροντας τον ιό στο σπίτι και οι γονείς τους, με τους οποίους έχουν επαφή όλη μέρα, θα μεταφέρουν τον ιό από το σπίτι σε ΜΜΜ, χώρους εργασίας και εντέλει όλη την κοινότητα, αφού ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να αρνείται την πρόβλεψη άδειας ειδικού σκοπού για όσους γονείς έχουν παιδιά που νοσούν».

Την ίδια ώρα που ράβει ευρωπαϊκό κοστούμι, με τις προαναφερόμε νες προτάσεις που επίσης έχουν ένα πλούσιο παρασκήνιο κατά την επεξεργασία τους, ενδεικτικό των συριζαϊκών ημερών. Κι αυτό αφού η αρχική βάση του κειμένου γράφτηκε από ένα πρόσωπο του νέου θινκ τανκ της Κουμουνδούρου, τη Ζωρζέτα Λάλη. Με ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, υπηρέτησε για σχεδόν 35 χρόνια σε κρίσιμους τομείς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι απ’ τα πρόσωπα που έχουν προστεθεί στον νέο σχεδιασμό του κόμματος, πλάι στους τομεάρχες και τους βουλευτές. Το κείμενό της, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το είδαν και οι του οικονομικού επιτελείου (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου, Παναγιώτης Κορκολής αλλά και Δημήτρης Λιάκος) και υπήρξε τελική συμφωνία στο τι κατατέθηκε στους Ευρωπαίους.

Γνώστες των προτάσεων και του ευρωπαϊκού νέου συσχετισμού δύναμης, το θεωρούν κράμα ρεαλισμού και ριζοσπαστισμού αν και δίνουν λίγες πιθανότητες οι προτάσεις αυτές να βρουν ευήκοα ώτα στη σκληρή Γερμανία. Πηγές όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν γνώση των οικονομικών, βλέπουν το όλο εγχείρημα μια καλή προσπάθεια – όπως λένε κανένα άλλο ελληνικό κόμμα δεν μπήκε στη διαβούλευση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας – αλλά και μια γέφυρα για περαιτέρω σχέσεις με τους ευρωσοσιαλιστές λόγω και των νέων διεργασιών στο ΠΑΣΟΚ. Θεωρούν δε σημαντικό πως στις προτάσεις «διαβάζονται» οι δαπάνες για Υγεία και Παιδεία όχι ως κόστος αλλά ως αξία, το ίδιο και οι κοινωνικοί στόχοι που μπορούν να τεθούν πέραν των οικονομικών στόχων. Πιο λιανά από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ προτάθηκε συγκεκριμένα η αναγνώριση της εκάστοτε δημόσιας επένδυσης ως «παραγωγικής» προκειμένου να εξαιρούνται από τη μέτρηση του ελλείμματος όσες εστιάζουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης. Από τη μέτρηση του ελλείμματος προτείνεται επίσης να αφαιρούνται οι δαπάνες για το Προσφυγικό και τη χρηματοδότηση έκτακτων κλιματικών φαινομένων.

Ενδειξη ρεαλισμού; Παράγοντες με γνώση του σχεδιασμού θεωρούν πως στην Ευρώπη σήμερα υπάρχει χώρος για ασκήσεις επί χάρτου και επίδειξη «καλού προσώπου», την ίδια ώρα που τα hard politics εν Ελλάδι φαίνεται να κλιμακώνονται από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είναι πώς θα εναρμονιστούν οι δύο όψεις, πράγμα απόλυτα δύσκολο.

Aπό Τα Νέα