Δύο τάνκερ κάηκαν στον Κόλπο του Ομάν, μερικές ώρες μετά την επίθεση με πυραύλους σε αεροδρόμιο της Σαουδικής Αραβίας και μερικές εβδομάδες αφού τέσσερα ακόμη τάνκερ χτυπήθηκαν στην ίδια περιοχή.

Οι απειλές κλιμακώνονται γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, δίαυλοζωτικής σημασίας για τη ναυτιλία που συνδέει τους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής με τις αγορές στην Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για τις επιθέσεις στα τάνκερ που έχουν ως στόχο να διαταράξουν την παγκόσμια μεταφορά πετρελαίου. «Καμία άλλη ομάδα που δραστηριοποιείται στην περιοχή δεν έχει τους πόρους και την ικανότητα να ενεργεί με τόσο υψηλό βαθμό πείρας», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ υποστήριξε ότι οι κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον της χώρας του όσον αφορά τις επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων εντάσσονται στη «διπλωματία της δολιοφθοράς» που ασκείται από αυτήν που αποκάλεσε «Ομάδα Β», η οποία κατ’ αυτόν συμπεριλαμβάνει τον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

«Το γεγονός ότι αμέσως οι ΗΠΑ έσπευσαν να διατυπώσουν κατηγορίες εναντίον του Ιράν — χωρίς ούτε ίχνος πραγματικής ή περιστασιακής απόδειξης —κάνει επαρκώς σαφές ότι η Ομάδα Β προχωρά στο Σχέδιο Β: τη διπλωματία της δολιοφθοράς, στην οποία συμμετέχει ο Σίνζο Άμπε, και τη συγκάλυψη της οικονομικής τρομοκρατίας [των ΗΠΑ] σε βάρος του Ιράν», ανέφερε ο Ζαρίφ σε ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο Ζαρίφ έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι ο Μπόλτον, που χαρακτηρίζεται εδώ και χρόνια «γεράκι» έναντι του Ιράν, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιδιώκουν να σύρουν την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σε μια ένοπλη σύρραξη με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν και σε ένα αεροδρόμιο της Σαουδικής Αραβίας αποτελούν μια «μείζονα και επικίνδυνη κλιμάκωση», η οποία απαιτεί η διεθνής κοινότητα να σπεύσει να περιφρουρήσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ανουάρ Γκάργκας μέσω Twitter.

Χρειάζεται «σοφία» και να αναληφθεί «από κοινού η ευθύνη» προκειμένου να «προληφθεί η περαιτέρω κλιμάκωση», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΑΕ.

Η Σαουδική Αραβία συμφωνεί με τις ΗΠΑ ότι το Ιράν βρισκόταν πίσω από τις φερόμενες επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν, δήλωσε ο σαουδάραβας υφυπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ.

«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να διαφωνήσουμε με τον υπουργό Εξωτερικών» των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, δήλωσε ο Τζουμπέιρ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Το Ιράν έχει ιστορικό τέτοιων ενεργειών», πρόσθεσε.

Η Βρετανία θεωρεί ότι το Ιράν είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν χθες Πέμπτη και προειδοποιεί την Τεχεράνη ότι ενέργειες αυτού του είδους είναι «απερίσκεπτες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ.
«Αυτό είναι βαθιά ανησυχητικό και έρχεται σε μια στιγμή ήδη τεράστιας έντασης. Ήλθα σε επαφή με τον [υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ] Πομπέο και, μολονότι θα κάνουμε τη δική μας εκτίμηση με νηφαλιότητα και προσοχή, σημείο εκκίνησης για εμάς είναι προφανώς ότι πιστεύουμε τους αμερικανούς συμμάχους μας», ανέφερε ο Χαντ σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Το Λονδίνο αντιμετωπίζει τις επιθέσεις «εξαιρετικά σοβαρά και το μήνυμά μου προς το Ιράν είναι ότι εάν αναμίχθηκαν σε αυτές είναι μια βαθύτατα απερίσκεπτη κλιμάκωση η οποία εγείρει αληθινό κίνδυνο στις πιθανότητες να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην περιφέρεια», συμπλήρωσε ο Χαντ.

Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες Πέμπτη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι το Ιράν βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις με βάση τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν, το επίπεδο της εξειδίκευσης που απαιτείτο για να εκτελεστούν και άλλους παράγοντες.

Η διπλωματία της Αιγύπτου καταδικάζει οποιαδήποτε ενέργεια υπονομεύει την ασφάλεια των θαλάσσιων οδών στην περιοχή του Κόλπου, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΞ στο Κάιρο μετά τις δύο φερόμενες επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.
Η Αίγυπτος «παρακολουθεί με ανησυχία» τις ειδήσεις σχετικά με τις επιθέσεις αυτές, σημείωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, μερικές ώρες αφότου ο Μάικ Πομπέο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, επέρριψε χωρίς περιστροφές την ευθύνη για τις φερόμενες επιθέσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Νέο αμερικανικό αντιτορπιλικό στον Κόλπο

Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διεμήνυσαν ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να εμπλακούν σε νέα ένοπλη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, αλλά θα υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Γνωστοποίησαν ότι διατάχθηκε αντιτορπιλικό να πλεύσει προς τον Κόλπο του Ομάν.

Το μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το αντιτορπιλικό USS Mason ήδη πλέει προς το σημείο όπου φέρονται να διαπράχθηκαν οι επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν. Ήδη, το αντιτορπιλικό USS Bainbridge βρίσκεται σε στενή επαφή με το δεξαμενόπλοιο M/V Kokuka Courageous, που έχει υποστεί ζημιά, και δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία απόπειρα επέμβασης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Θα μπορούσε να πληγεί το διεθνές εμπόριο πετρελαίου

Οι επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια “Kokuka Corageous” της ναυτιλιακής εταιρείας του Αμβούργου Schulte Group και στο “Front Altair” του νορβηγικού φορέα Frontline δεν στοίχισαν καμία ανθρώπινη ζωή, αλλά προκάλεσαν αναταραχή που θα μπορούσε να πλήξει το διεθνές εμπόριο πετρελαίου.

«Πριν από λίγο καιρό, η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε μόνο και μόνο επειδή περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα δεν προσφερόταν στην αγορά εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη. Μέσω του Στενού του Χορμούζ μεταφέρονται καθημερινά πάνω από 15 φορές μεγαλύτερες ποσότητες» εξήγησε ο Εουτζέν Βάινμπεργκ, επικεφαλής αναλυτής της Commerzbank.

Τα τελευταία χρόνια, εκπρόσωποι του Ιράν έχουν απειλήσει επανειλημμένα να σφραγίσουν τη θαλάσσια διαδρομή.

Η Lloyd’s του Λονδίνου χαρακτήρισε τον Περσικό Κόλπο και τμήματα του Κόλπου του Ομάν περιοχές υψηλού κινδύνου μετά τις επιθέσεις στα μέσα Μαΐου.

Ο Βάινμπεργκ αναμένει ότι ο αριθμός των μεταφορών μέσω των Στενών θα μειωθεί. Αυτό θα σήμαινε λιγότερη προσφορά, υψηλότερες τιμές.