Η εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ ήταν δεδομένο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των χρηστών του.

Πολλές προσωπικότητες από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και από τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας οδηγούνται εκτός του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, είναι αρκετοί και οι διάσημοι που είδαν με ανακούφιση αυτήν την εξέλιξη, καθώς οι περιορισμοί που τους είχαν επιβληθεί, τους «έδεναν τα χέρια».

Ο Έλον Μασκ, ο γεννηθείς στη Νότια Αφρική δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, που -μεταξύ άλλων- είναι ιδρυτής της Tesla, πέτυχε την εξαγορά της πλατφόρμας, καταβάλλοντας ποσό 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ώρες πριν από την ανακοίνωση για την εξαγορά του Twitter, ο Μασκ προέτρεψε τους «χειρότερους επικριτές» του να παραμείνουν στον ιστότοπο. Ωστόσο, πολλοί χρήστες αντέδρασαν στα νέα της πώλησης, ανακοινώνοντας ότι θα διαγράψουν τους λογαριασμούς τους -κάποιοι από αυτούς το έκαναν πράξη.

Οι διάσημοι που εγκατέλειψαν το Twitter μετά την εξαγορά του Μασκ
Η πρώτη σταρ υψηλού προφίλ που είπε ότι θα εγκαταλείψει την πλατφόρμα ήταν η Αγγλίδα ηθοποιός και παρουσιάστρια, Τζαμίλα Τζαμίλ, η οποία είπε ότι φοβάται πώς θα αλλάξει το περιβάλλον υπό την ιδιοκτησία του Μασκ.

Η Τζαμίλ ανακοίνωσε αμέσως τα σχέδιά της να εγκαταλείψει τον ιστότοπο, στέλνοντας ένα τελευταίο μήνυμα στους ακόλουθούς της, το οποίο περιελάμβανε τέσσερις φωτογραφίες της με τον σκύλο της. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, ο λογαριασμός της είναι ακόμη ενεργός, αν και δεν υπάρχει άλλη ανάρτηση μετά από αυτήν.

Η ηθοποιός Μία Φάροου δημοσίευσε ένα tweet, το οποίο έκτοτε διαγράφηκε, το οποίο ανάφερε: «Λοιπόν, αν το Twitter γίνει ακόμα πιο τοξικό -με ψέματα τύπου Τραμπ και όλο το μίσος- θα ληφθεί λιγότερο σοβαρά υπόψη και άνθρωποι σαν εμένα θα αποτραβηχθούν -για την ειρήνη του μυαλού».

Αφού δέχθηκε κριτική από τους ακόλουθούς της, η Φάροου φάνηκε να άλλαξε γνώμη, ζητώντας από τον Μασκ να «κρατήσει το Twitter αντάξιο των προηγούμενων επιτευγμάτων του και των νομοταγών ανθρώπων παντού». Έκτοτε, έχει προχωρήσει σε αρκετές δημοσιεύσεις και πλήθος retweet.

Η πρωταγωνίστρια της σειράς «Succession», Τζ. Σμιθ Κάμερον, υπονόησε ότι θα στραφεί σε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης λόγω της εξαγοράς του Twitter. «Έτοιμος κανείς να βρούμε άλλο φόρουμ που δεν είναι του Μασκ, χωρίς παραπληροφόρηση και συνεχή ροή αφιλτράριτου μίσους;», έγραψε.

https://twitter.com/j_smithcameron/status/1518761859565899776?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1518761859565899776%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Fj_smithcameron2Fstatus2F1518761859565899776provider%3Dtwitter

 

Η Έιμι Σισκάιντ ακτιβίστρια για τις ελευθερίες, τα δικαιώματα των γυναικών και της LGBTQ κοινότητας και συγγραφέας του «The List: A Week-by-Week Reckoning of Trump’s First Yea», είπε ότι θα είναι διαθέσιμη για επικοινωνία μέσω Facebook «μέχρι να έρθει κάτι καλύτερο».

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασής της να αποχωρήσει από το Twitter, έγραψε: «Οποιοδήποτε περιεχόμενο παρέχω εδώ πηγαίνει κατευθείαν στον πλουτισμό ενός ανθρώπου, ο οποίος νομίζω ότι είναι απολύτως απαίσιος».

Η συγγραφέας πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή δεν είναι πλέον μια δημόσια εταιρεία. Κάθε ανάρτηση που κάνετε εδώ είναι δωρεάν περιεχόμενο για να πλουτίσετε έναν άνθρωπο, τον Έλον Μασκ. Ελέγχει απόλυτα και δεν απαντά σε κανέναν. Δεν τον βλέπω ως ψυχικά σταθερό άτομο».

Αυτοί που χάρηκαν με την εξαγορά του Twitter από τον Μασκ

Εν τω μεταξύ, υπήρξαν κάποιοι που, ενώ επέκριναν τον Μασκ, δεσμεύτηκαν να παραμείνουν στην πλατφόρμα για να «παραμείνουν στον αγώνα». Άλλοι είδαν τους λογαριασμούς τους να επανενεργοποιούνται μετά την απαγόρευση λόγω παραβίασης κανόνων όταν το Twitter ανήκε στον Τζακ Ντόρσεϊ.

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός, Εϊζέλια Μπανκς, και ο πολιτικός σχολιαστής, Τάκερ Κάρλσον, επέστρεψαν στον ιστότοπο, στον οποίο δεν μπορούσαν να κάνουν δημοσιεύσεις.

Ο Ice Cube, ο οποίος έχει περιορισμούς στον λογαριασμό του, εξέφρασε την ικανοποίησή του που το Twitter έχει νέο ιδιοκτήτη, γράφοντας: «Επιτέλους ελεύθερος! Bγάλε το shadow ban φίλε μου…» (πρακτική αποκλεισμού ή μερικού αποκλεισμού ενός χρήστη ή του περιεχομένου του).