Στην εργαλειοποίηση της τραγωδίας στα Τέμπη προέβη ο Αλέξης Τσίπρας και από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  έκανε λόγο για “προσβλητική” στάση της κυβέρνησης απέναντι στα 57 θύματα “γιατί στήσατε σόου στις κάμερες για την ανύπαρκτη τηλεδιοίκηση στη Λάρισα”, προσβάλλοντας ουσιαστικά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει μνήμες από τη στάση της τότε κυβέρνησής του στην τραγωδία στο Μάτι και το σόου που έστηνε το ίδιο βράδυ. Σε αυτό το μοτίβο, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για έλλειψη ενσυναίσθησης, προκαλώντας την κοινή λογική, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία στο Μάτι δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, που από την πρώτη στιγμή ανέλαβε την ευθύνη που της αναλογεί. Το “κατηγορώ” του Αλέξη Τσίπρα συμπλήρωσε η αποστροφή του περί απόπειρας “συγκάλυψης” της αλήθειας για την τραγωδία.

Με προφανή στόχο να υποβιβάσει τη συζήτηση σε ένα σόου κατά του πρωθυπουργού, ώστε να κερδίσει σε ψήφους από την τραγωδία, ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι “όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε την ανθρώπινη ζωή τότε η αλλαγή γίνεται ανάγκη και η ανάγκη γίνεται ιστορία με την συμμετοχή και την ψήφο του λαού”.

Είπε δε ότι “υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες” για την τραγωδία και ότι “δεν φταίνε όλοι γενικά και αόριστα και κανείς συγκεκριμένα”.

“Είμαστε εδώ σήμερα για να μιλήσουμε για την πληγή που πριν ένα μήνα άνοιξε στα Τέμπη. Με σεβασμό και ευαισθησία. Γιατί η πληγή αυτή παραμένει ανοιχτή. Δεν κλείνει για τις 57 οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους. Δεν κλείνει για κανένα μας”, είπε ο Αλ. Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του, για να συνεχίσει λέγοντας πως “η ανάγκη για σεβασμό και ευαισθησία γίνεται εκατό φορές πιο επιτακτική, όταν το πάνδημο πένθος μετατρέπεται σε πάνδημη οργή και απαίτηση για αλήθεια και δικαιοσύνη”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως αυτήν την απαίτηση έχουν “σήμερα οι οικογένειες που πενθούν”, “οι νέες και οι νέοι που διαδήλωναν για μέρες σε όλες τις πόλεις και αντιμετώπιζαν τα χημικά και τα δακρυγόνα”, “το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας”, τονίζοντας πως υπάρχει “χρέος να δώσουμε χώρο στο φως και στην αλήθεια”.

“Και υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν. Δεν φταίνε όλοι γενικά και αόριστα και κανείς συγκεκριμένα. Υπάρχουν συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές, που άφησαν σε πλήρη απαξίωση το σιδηροδρομικό δίκτυο. Για να φτάσουμε στο αδιανόητο: Δυο τρένα επί 12 λεπτά να κατευθύνονται στην ίδια γραμμή το ένα απέναντι στο άλλο”, είπε και πρόσθεσε: “Και στο τέλος της ημέρας, αυτό το χρέος είναι το ύστατο χρέος στους ανθρώπους που άδικα χάθηκαν. Ο έμπρακτος σεβασμός στη μνήμη τους”.

“Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πορευτεί, και σε αυτό το τραγικό συμβάν, στον ίδιο δρόμο που πορεύτηκε για μια τετραετία. Απέναντι στην αλήθεια. Απέναντι στην ευθύνη. Απέναντι στη δικαιοσύνη”, σχολίασε.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και την απόφασή της να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης και τις ρυθμίσεις ενίσχυσης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, 111 επιπλέον άρθρα που, όπως ισχυρίστηκε, “είναι ετερόκλητες διατάξεις διαφόρων υπουργείων και εξυπηρετήσεις τής τελευταίας στιγμής λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές”.