Ενα σόου λαϊκισμού και δημαγωγίας έναντι της κοινής γνώμης και κοροϊδίας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους αποτελεί το «χτύπημα στην πλάτη» που επιχείρησαν χθες πρώτα ο Αλέξης Τσίπρας και δευτερευόντως ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Και αν ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. αναφέρθηκε τουλάχιστον στις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την πορεία της πιο προβληματικής κρατικής επιχείρησης από το 1980 που κρατικοποιήθηκε, η συμπεριφορά του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ -που ήταν αυτός που φόρτωσε από το 2015 ως το 2018 150 εκατ. ευρώ στα χρέη της εταιρίας ενταφιάζοντας κάθε ελπίδα για τη εξυγίανσή της, ενώ δεσμεύτηκε το 2018 στην Κομισιόν για την ιδιωτικοποίησή της- αποτελεί τουλάχιστον ύβρη, με την έννοια που έδιναν στη λέξη οι αρχαίοι Ελληνες.

Ηταν ο Γιώργος Σταθάκης που ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σε επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα το 2017, δεσμευόταν έναντι των εργαζομένων για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της εταιρίας, τη διασφάλιση της καλύτερης δυνατής τιμής για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ στη ΛΑΡΚΟ, τη διαμόρφωση πλαισίου αποπληρωμής των οφειλών της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ. αλλά και τη γρήγορη ολοκλήρωση της διαιτησίας για την περίοδο Ιούλιος 2010-Δεκέμβριος 2013. «Η ΛΑΡΚΟ έχει μέλλον», έλεγε τότε ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. που χθες βγήκε στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, Στο Κόκκινο FM, και ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε ως κυβέρνηση να δώσει λύση για τη μακρόχρονη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ.

Ο κ. Σταθάκης δεν είπε κουβέντα για την επιστολή Τσακαλώτου, η οποία εστάλη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις 28.03.2019. με την οποία ο τότε υπουργός Οικονομικών δεσμευόταν για την πώληση της ΛΑΡΚΟ. Και δύο μήνες αργότερα, ο κ. Τσίπρας προεκλογικά υποσχόταν αυξήσεις μισθών. Δεν είπε κουβέντα για όλα αυτά ο κ. Σταθάκης. Ξέχασε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δήλωνε έτοιμη να ξεκινήσει ανοικτό διαγωνισμό, αυτό που γίνεται δηλαδή σήμερα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία τουλάχιστον περιλάμβανε τη ΛΑΡΚΟ στο προεκλογικό της πρόγραμμα.

Χρέη 650 εκατ. ευρώ

Την πλέον προβληματική από τις κρατικές εταιρίες, η οποία από το 1980 που έγινε κρατική χρωστά 600 εκατ. ευρώ -τα 150 εκατ. ευρώ προστέθηκαν στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την τετραετία 2015-2018-, τα 350 στη ΔΕΗ, ενώ χρωστά και 130 εκατ. ευρώ από παράνομες επιδοτήσεις που δεν έχει επιστρέφει και αντιμετωπίζει ζήτημα περιβαλλοντικής λειτουργίας γιατί δεν έχει χρήματα για την πληρωμή τελών ρύπων. Χθες οι κ.κ. Τσίπρας και Ανδρουλάκης συναντήθηκαν με τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ. Ο μεν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας ότι με επιστολή του υπουργού του επί των Οικονομικών είχε δεσμευθεί στις Βρυξέλλες για την πώληση της εταιρίας, υπερασπίστηκε χθες και πάλι τον δημόσιο χαρακτήρα της και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν πιστεύει στην αξία του δημόσιου χώρου». Τέτοια δημαγωγία.

Ο τέως πρωθυπουργός που φόρτωσε -την ήδη χρεωμένη και προβληματική- ΛΑΡΚΟ με 150 εκατ. χρέη μόνο το διάστημα 2015-2018 κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι «είχε προαποφασίσει να οδηγήσει σε μαρασμό τη ΛΑΡΚΟ». Τέτοιος λαϊκισμός.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά όχι στο ίδιο ύφος, και ο αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛ. έναντι των εργαζομένων της εταιρίας. Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να βρεθεί άμεσα λύση εξυγίανσης της επιχείρησης, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση η Περιφέρεια της Στερεός Ελλάδας θα βρεθεί μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα. Ανέφερε, ωστόσο, ότι «υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες πολλών κυβερνήσεων για τη σημερινή κατάσταση». Επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι το 2020 πήρε μια νομοθετική πρωτοβουλία που στο ΚΙΝ.ΑΛ. θεωρούσαν ότι θα αποδειχθεί ατελέσφορη, να εντάξει, δηλαδή, τη ΛΑΡΚΟ σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος