Τσιάρας: Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Novartis

by MANIFESTO

Οι δηλώσεις Κοντονή «επιβεβαιώνουν την ορθότητα όσων υποστήριζε η Νέα Δημοκρατία ήδη από τον Ιούνιο του 2019» τονίζει σε συνέντευξή του στον Κώστα Παπαχλιμίντζο για τα «Παραπολιτικά» ο Κώστας Τσιάρας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει «ιστορική» την απόφαση του δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή  και προαναγγέλλει αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ενώ κάνει λόγο για καθιέρωση προσεχώς του ηλεκτρονικού φακέλου και επέκταση του σε ολόκληρη τη δικαιοσύνη.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής ολοκληρώθηκε προχθές. Γιατί χρειάστηκαν 5,5 χρόνια για να γίνει αυτό;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η δίκη της Χρυσής Αυγής υπήρξε εμβληματική για τη νεότερη ιστορία της χώρας. Παρά την περιπλοκότητα της υπόθεσης αλλά και τον μεγάλο αριθμό των κατηγορουμένων και των μαρτύρων, που εκ των πραγμάτων καθυστερούν την ταχεία διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών, το δικαστήριο κατέληξε σε μια ιστορική απόφαση. Αυτό που έχει σημασία, επομένως, δεν είναι να αποδώσουμε ευθύνες. Σημασία έχει από δω και στο εξής να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προκειμένου να επιταχυνθεί η δικαστική διαδικασία, που πιθανότατα θα ακολουθήσει σε δεύτερο βαθμό.

Σε τι βαθμό επηρέασαν τελικά οι αλλαγές που έγιναν το 2019 στον Ποινικό Κώδικα την ποινική μεταχείριση των καταδικασθέντων μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής; Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του προκατόχου σας, κ. Κοντονή;

Σε πολιτικό επίπεδο, η συζήτηση για τις αστοχίες του Ποινικού Κώδικα, όπως προωθήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει σχεδόν εξαντληθεί. Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί πλήρως πως η σπουδή της κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή αμφιλεγόμενα άρθρα του Ποινικού Κώδικα οδηγεί τη Δικαιοσύνη, ακόμα και σήμερα, σε αποφάσεις που προσκρούουν στο κοινό περί δικαίου αίσθημα. Από κει και πέρα, οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, απλώς, επιβεβαιώνουν την ορθότητα όσων υποστήριζε η Νέα Δημοκρατία ήδη από τον Ιούνιο του 2019.

Σχεδιάζετε νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα;

Οπως γνωρίζετε, από τον περασμένο Μάρτιο λειτουργεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης η επιτροπή για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η επιτροπή αυτή στελεχώνεται από εμπειρότατους δικαστικούς λειτουργούς και καθηγητές πανεπιστημίου εγνωσμένου κύρους. Σκοπός της είναι να διαγνώσει τις δυσλειτουργίες στην εφαρμογή των Κωδίκων και να εισηγηθεί τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε νομοθετικό επίπεδο. Από τις εργασίες της επιτροπής έχουν επισημανθεί ήδη σημαντικά ζητήματα και έχουν διατυπωθεί συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, ενώ κάποιες από αυτές, όπως γνωρίζετε, βρίσκονται ήδη στο στάδιο της νομοθέτησης. Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή εκτιμά πως έως το τέλος του τρέχοντος δικαστικού έτους θα έχει καταλήξει σε μια συνολική δέσμη παρεμβάσεων στους Κώδικες, η οποία θα συζητηθεί με την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τις δικαστικές ενώσεις, ώστε αμέσως μετά να τεθούν υπόψη των κομμάτων. πριν από την τελική τους νομοθέτηση.

Θα φέρετε ρύθμιση σε σχέση με τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής; Σε ποια κατεύθυνση θα κινείται;

Οπως ανακοίνωσα στη Βουλή, έχει περιέλθει σε γνώση μου η άποψη της αρμόδιας επιτροπής για τον Ποινικό Κώδικα σχετικά με την επαναφορά των διατάξεων για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, βάσει της αρχής του ευμενέστερου νόμου, αυτές οι διατάξεις θα καταλαμβάνουν τις περιπτώσεις για αδικήματα που θα τελευτούν μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών έχει προαναγγείλει την τροποποίηση της εκλογικής νομοθεσίας. Σας υπενθυμίζω, όμως, πως οποιαδήποτε αλλαγή στην εκλογική νομοθεσία για τα κωλύματα εκλογιμότητας σε σχέση με ποινικά αδικήματα απαιτεί -κατά το Σύνταγμα- αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση.

Υπάρχουν χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη. Πώς θα εκδικαστούν όλες μέσα σε μόλις έναν χρόνο; Είναι ρεαλιστικός ο στόχος αυτός;

Με τo νομοσχέδιο που έχει εισαχθεί στη Βουλή επιχειρείται ένα τολμηρό βήμα για την επίσπευση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αποσκοπούμε στην οριστικοποίηση της προσωρινής προστασίας των δανειοληπτών, που παρέχει το νομοθετικό πλαίσιο του Ν. 3869/2010, ενώ εφαρμόζουμε σύγχρονες δικονομικές μεθόδους αλλά και τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες και θα επιτρέψουν την εκδίκαση όλων των εκκρεμών υποθέσεων εντός του 2021. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο θα υποστηρίξουμε με όλα τα μέσα. Για τον λόγο αυτόν, ήδη εξετάζουμε τους τρόπους ενίσχυσης των Ειρηνοδικείων, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο έργο που έχουν μπροστά τους.

Ποιες άλλες πρωτοβουλίες θα πάρετε για το μείζον πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης;

Υπονόησα νωρίτερα πως με το νομοσχέδιο εισάγεται μια σημαντική καινοτομία, ενσωματώνοντας στη διαδικασία της εκδίκασης των υποθέσεων τα σύγχρονα μέσα που μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες. Το νομοσχέδιο για τον Νόμο Κατσέλη είναι ουσιαστικά ο πρόδρομος για την καθιέρωση του ηλεκτρονικού φακέλου, που σκοπεύουμε να επεκταθεί σε ολόκληρη τη Δικαιοσύνη, σε όλα τα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια. Αλλωστε, σας υπενθυμίζω πως ήδη έχει νομοθετηθεί η υποχρεωτική κατάθεση δικογράφων στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικράτειας. Με τον τρόπο αυτόν, φιλοδοξούμε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης σε όλους τους κλάδους και σε όλους τους βαθμούς. Προς την ίδια κατεύθυνση, ήδη υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιακών δράσεων για τη Δικαιοσύνη που έχει εκπονηθεί ποτέ, στο οποίο περιλαμβάνονται η ψηφιακή καταγραφή των πρακτικών και η διεξαγωγή της δίκης με την εξ αποστάσεως κατάθεση μαρτύρων.

Εχετε προαναγγείλει νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια ανήλικων τέκνων. Πότε θα το φέρετε στη Βουλή και ποιες θα είναι οι βασικές προβλέψεις του; Τι άλλο θα αλλάξει στο Οικογενειακό Δίκαιο;

Τον περασμένο Μάρτιο συστάθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης μια πολυμελής επιτροπή από καταξιωμένους δικαστικούς λειτουργούς, καθηγητές νομικών σχολών και μάχιμων δικηγόρων για την αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου. Αντιλαμβάνεστε πως θα ήταν άκομψο από την πλευρά μου να προκαταλάβω τα επιστημονικά συμπεράσματα της επιτροπής, ειδικά εφόσον πρόκειται να καταθέσει το πόρισμά της τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που έχει σημασία είναι πως το πόρισμα αυτό θα αποτελέσει τη βάση για έναν διευρυμένο διάλογο με τα κόμματα και τους εκπροσώπους τους, προκειμένου να προωθηθούν οι νέες διατάξεις στη Βουλή με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Θα διεκδικήσει η κυβέρνηση αποζημίωση από την εταιρεία Novartis, όπως έκανε για παράδειγμα η κυβέρνηση των ΗΠΑ;

Από κοινού με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας έχουμε κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να ενεργοποιηθεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Novartis. Η εντολή της κυβέρνησης προς το αρμόδιο όργανο του κράτους είναι να διερευνηθούν όλες οι νομικές οδοί και να αναζητηθούν όλα τα πρόσφορα μέσα για την αποζημίωση του ελληνικού Δημοσίου.

θα γίνει κακούργημα η κακοποίηση ζώων; Πότε θα έρθει η σχετική διάταξη προς ψήφιση;

Οσα είδαν το φως της δημοσιότητας με τη βάναυση κακοποίηση ζώων στα Χανιά και στη Νίκαια προκαλούν αποτροπιασμό και αγανάκτηση. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεση της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει το πλαίσιο των ποινών για την κακοποίηση ζώων και σύντομα οι σχετικές διατάξεις θα έρθουν στη Βουλή.

 

 

 

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα