Για την υπόθεση της επίθεσης εναντίον της 34χρονης Ιωάννας με βιτριόλι, αλλά και για την υπόθεση του «βιαστή της Λευκίμμης» στην Κέρκυρα που αφέθηκε ελεύθερος και πάλι κατηγορήθηκε για βιασμό αλλά και για την υπόθεση του παιδεραστή του Ρεθύμνου και τον τρόπο με τον οποίο εκτίουν για τέτοια εγκλήματα τις ποινές τους μίλησε στο Live News και το Νίκο Ευαγγελάτο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα στην εκπομπή Live news με τον Νίκο Ευαγγελάτο στο MEGA.

«Λειτουργεί ήδη η Διαρκής Επιτροπή για την παρακολούθηση του Ποινικού Κώδικα και των αποτελεσμάτων που παράγει. Από το έργο της συγκεκριμένης επιτροπής θα προκύψουν πιθανές νομοθετικές παρεμβάσεις»

Για τις υποθέσεις βιασμών, καθώς και την υπόθεση με το βιτριόλι
Είναι υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη και έχουν εγείρει το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, μιας και πρόκειται για αποτρόπαια εγκλήματα και για ζητήματα που σε ένα μεγάλο βαθμό, ευαισθητοποιείται το σύνολο της κοινωνίας και ο μέσος Έλληνας πολίτης θέλει να νιώσει ασφαλής, απέναντι σε τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές.
Θα έλεγα λοιπόν, ότι όλα αυτά είναι ζητήματα που εμένα προσωπικά και τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μας προβλημάτισαν από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε σε αυτή τη θέση και αυτό το ρόλο.
Γι’ αυτό και θα απαντήσω χωρίς να μπω στην ουσία των υποθέσεων.
Όταν κάναμε αλλαγές στον ποινικό κώδικα, μια από τις αλλαγές που φροντίσαμε να κάνουμε ήταν η αυστηροποίηση των ποινών για το βιασμό και τον ομαδικό βιασμό, δίνοντας στην πραγματικότητα το μέγιστο της ποινής για τέτοιου είδους εγκλήματα.
Από την άλλη, το θέμα που απασχολεί το δικό σας ρεπορτάζ, με το βιτριόλι, όντως είναι μια βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, η οποία προβλέπει κάθειρξη πέντε έως δέκα χρόνια, αλλά η σκέψη είναι ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο αυτής της ποινής και γι’ αυτό θα το θέσουμε υπόψη της επιτροπής παρακολούθησης του νέου ποινικού κώδικα.
Με την ψήφιση των αλλαγών του ποινικού κώδικα τον προηγούμενο Νοέμβριο, φροντίσαμε να συστήσουμε μια επιτροπή, η οποία θα παρακολουθεί τον νέο ποινικό κώδικα και τα αποτελέσματα που παράγει, για να μπορέσουμε να κάνουμε περαιτέρω αλλαγές ,ούτως ώστε να μην υπάρχουν ζητήματα ή ερωτηματικά στην ελληνική κοινωνία.
Το ζήτημα είναι να δούμε τα αποτελέσματα που φέρνει ο νέος ποινικός κώδικας και νομίζω πως αυτό που θα μας προσφέρει ως έργο η συγκεκριμένη επιτροπή, θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε τις όποιες παρεμβάσεις και αλλαγές.

Για το σωφρονιστικό σύστημα:
Δεν είναι πλέον αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το σωφρονιστικό σύστημα, ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, και από την αρμόδια Γενική Γραμματέα, αλλά και τον Υπουργό και Υφυπουργό, προκειμένου όλα αυτά τα ζητήματα να τα δούμε σφαιρικά.