Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης είναι το μεγάλο στοίχημα για τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, η οποία, όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής», κερδίζεται βήμα – βήμα. Μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που δρομολογείται, είναι η καθιέρωση της ψηφιακής δίκης, η οποία θα διενεργείται από απόσταση, με στόχο την ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων διαδίκων, μαρτύρων και κατηγορουμένων. Στους επόμενους 24 μήνες θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση όλων των απαιτούμενων συστημάτων, ενώ και ο ψηφιακός φάκελος προχωρά με ενθαρρυντικούς ρυθμούς. Για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης ενισχύεται το έμψυχο δυναμικό των δικαστηρίων, μέσω δύο νέων κλάδων δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι θα υποβοηθούν τους δικαστικούς λειτουργούς, ενώ εισάγονται νέοι θεσμοί, όπως η Δικαστική Αστυνομία.

«Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης είναι ένα μεγάλο στοίχημα που το κερδίζουμε κάθε μέρα, βήμα – βήμα. Η ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων προχωρά με ενθαρρυντικούς ρυθμούς, δίνοντας ένα σαφές στίγμα πως τα επόμενα χρόνια θα επικρατήσει πλήρως ο ηλεκτρονικός φάκελος στην ελληνική Δικαιοσύνη. Παράλληλα, έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες για την καθιέρωση της λεγάμενης ψηφιακής δίκης, η οποία θα μπορεί να διενεργείται από απόσταση, με στόχο την ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων διαδίκων, μαρτύρων και κατηγορουμένων. Φιλοδοξούμε, μάλιστα, πως, τα αναγκαία συστήματα θα έχουν εγκατασταθεί σε όλα τα δικαστήρια και τις εισαγγελίες μέσα στους επόμενους 24 μήνες, υποβοηθώντας σημαντικά το έργο της Δικαιοσύνης, ειδικά στις περιπτώσεις διαδίκων και μαρτύρων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες, ορεινές ή νησιωτικές περιοχές. Με τον τρόπο αυτό, φιλοδοξούμε ότι θα μπει ένα φρένο στις αχρείαστες αναβολές στην εκδίκαση πολλών υποθέσεων και θα μειωθεί το κόστος της δίκης για τους διαδίκους, ενώ, παράλληλα, εκτιμάται ότι η χρήση της τηλεδιάσκεψης θα επιταχύνει το ανακριτικό έργο καθώς και την εξυπηρέτηση των αιτήσεων δικαστικής συνδρομής» εξηγεί ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Κώστας Τσιάρας σημειώνει πως «η εγκληματικότητα εξελίσσεται και λαμβάνει μορφές που είναι αδύνατον να προβλεφθούν από τον κοινό νομοθέτη. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προσδώσει διαρκή χαρακτήρα στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ώστε να εισηγείται σε τακτά διαστήματα τις αναγκαίες τροποποιήσεις και προσαρμογές της ποινικής νομοθεσίας στις ανάγκες που δημιουργεί το σύγχρονο έγκλημα».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών επισημαίνει ότι «υλοποιήθηκε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη δικαστική εκπαίδευση από την ίδρυση της σχολής. Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης αυτής, το σπουδαιότερο στάδιο κατάρτισης των νέων δικαστικών λειτουργών, αυτό της πρακτικής άσκησης στα δικαστήρια, αξιολογείται, πλέον, από περισσότερους εκπαιδευτές, έτσι ώστε οι μελλοντικοί δικαστές να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι, αλλά και η επετηρίδα τους να διαμορφωθεί με τον πιο αξιοκρατικό τρόπο. Από κει και πέρα, με το νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, εισάγονται καινοτομίες στο καθεστώς προαγωγών των δικαστικών λειτουργών, καθώς και στο σύστημα διενέργειας των επιθεωρήσεων. Οι δικαστικοί λειτουργοί, μέχρι το βαθμό του προέδρου Εφετών, θα προάγονται μόνο εφόσον έχουν παρακολουθήσει τα υποχρεωτικά εκπαιδευτικά προγράμματα της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και δεν θα προάγονται οι δικαστές που καθυστερούν αδικαιολόγητα στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων».