Τσιάρας: Εύκολα θα λυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη

37

Υπάρχουν σαφείς διαχωρισμοί αναφορικά με τις απόψεις για τα ελληνοτουρκικά ξεκαθάρισε ο Κώστας Τσιάρας, τονίζοντας πως «άλλο είναι η ακαδημαϊκή, άλλο η στρατιωτική και άλλο η πολιτική άποψη».

Μιλώντας στο Mega ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως τις τελικές αποφάσεις παίρνει η κυβέρνηση της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη της όλες τις παραμέτρους, τα επιμέρους ζητήματα και τις πιθανές εξελίξεις. «Η πραγματική ευθύνη ανήκει πάντα σε αυτούς που έχουν τα ηνία της χώρας στα χέρια τους» είπε ο κ. Τσιάρας.

Εξήγησε πως «η Τουρκία έχει αντιδικία με την Ελλάδα που διαρκεί δεκαετίες, με διεκδικήσεις που θέτει και με ζητήματα που για την Ελλάδα δεν υφίστανται».

Σημείωσε πως η ελληνική πλευρά έχει επιτύχει, για πρώτη φορά, να διαμορφώσει την παγκόσμια και πανευρωπαϊκή κοινή γνώμη πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις. «H Ελλάδα κατάφερε με τις ενέργειες του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών να δείξει σε όλους ότι έχει δίκιο σε αυτήν την διαμάχη με την Τουρκία και ότι η Τουρκία λειτουργεί με τρόπο που παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα» είπε χαρακτηριστικά.

«Από εκεί και πέρα είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε και να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου με τη γειτονική χώρα» είπε ο κ. Τσιάρας. «Για εμάς δεν υπάρχουν αμφισβητούμενα σημεία ούτε γκρίζες ζώνες. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, είναι λογικό ότι πρέπει να προσφύγουμε στη διεθνή νομιμότητα και τη Χάγη».

Ερωτηθείς για τα θέματα που θα μπορούσαν να μπουν στο τραπέζι, σημείωσε πως «βασικό σημείο αμφισβήτησης από την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα«. Πρόκειται δε για «ένα θέμα που με ευκολία θα μπορούσε να λύσει η Χάγη».

Σχετικά με την αντίδραση της Ευρώπης δήλωσε ικανοποιημένος, παρά την «σχετικά υποτονική αντίδραση της Γερμανίας». Ενώ για τη Γαλλία σημείωσε πως «είναι μια χώρα που βρίσκεται πάντα δίπλα μας».

Σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού ανέφερε πως φέρνει τεράστιες επιπτώσεις στη ζωή και την οικονομία και πρέπει να καταλάβουν όλοι πως επιφέρει χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως. «Θα ζήσουμε με αυτήν και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Τα μέτρα της κυβέρνησης λαμβάνονται σταδιακά για να θωρακιστεί η κοινωνία από την πανδημία» ανέφερε.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr