Τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο που έχει στον πυρήνα του την υλοποίηση πολιτικών με έντονο κοινωνικό πρόσημο για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, καθώς και την αναγκαιότητα εξορθολογισμού και ενιαιοποίησης των κανόνων του ασφαλιστικού συστήματος, ανέδειξε σήμερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Πάνος Τσακλόγλου.

Ακολουθούν βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Τσακλόγλου:

Αναφερόμενος στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς ευάλωτους συνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Επιδόματος Παιδιού που θα καταβληθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου, ο κ. Τσακλόγλου είπε ότι «Παρέχουμε και φέτος τα Χριστούγεννα έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ στους συνταξιούχους.

Την ενίσχυση θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι έχουν ατομικό εισόδημα έως €9.600 (από 7.200 που ίσχυε πέρυσι), οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 (από 14400 που ίσχυε πέρυσι) και αντικειμενική αξία ακινήτων έως 300.000 (από 200.000 που ίσχυε πέρυσι). Ενίσχυση ύψους 250 ευρώ θα λάβουν και οι δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, καθώς και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, ενώ οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν διπλό επίδομα και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μιάμιση επιπλέον δόση. Συνολικά 2,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα λάβουν τις παραπάνω οικονομικές ενισχύσεις».

Για την αύξηση των συντάξεων από την 1/1/2023 για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι με το νομοσχέδιο «Καθορίζονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την πολυαναμενόμενη αναπροσαρμογή των συντάξεων από 1/1/2023, που θα επιφέρει αύξηση του ύψους της σύνταξης άνω του 7% σε περίπου 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους, μικρότερες αυξήσεις σε 300 περίπου χιλιάδες συνταξιούχους των οποίων θα μηδενισθεί η προσωπική διαφορά, ενώ στους υπόλοιπους θα μειωθεί σημαντικά η προσωπική διαφορά ώστε να δουν και αυτοί αυξήσεις τα επόμενα χρόνια».

Αναφερόμενος στη μείωση σε 10 χρόνια (από 20 σήμερα) του χρόνου παραγραφής των ασφαλιστικών εισφορών που δεν έχουν βεβαιωθεί, σε εφαρμογή απόφασης του ΣτΕ, ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε ότι «Μειώνεται ο χρόνος για να βεβαιώσει ο e-ΕΦΚΑ απαιτήσεις από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές από 20 σε 10 χρόνια. Από την 1/1/2027 το διάστημα παραγραφής θα μειωθεί στα 5 έτη προκειμένου να επέλθει εναρμόνιση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα παραγραφής μη βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών.».

Για το θέμα της αύξησης των δόσεων ρυθμισμένων ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε ότι εκτός από την αύξηση του αριθμού των δόσεων ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών «από 12 που είναι σήμερα σε 24, κατ’ αντιστοιχία του τι ισχύει για τις φορολογικές οφειλές, προβλέπεται και παύση της ποινικής δίωξης όσων οφειλετών εξυπηρετούν κανονικά τη ρύθμισή τους».

Αναφορικά με την ενιαιοποίηση των κανόνων παροχής συντάξεων αναπηρίας από κοινή νόσο, ο κος Τσακλόγλου επισήμανε ότι «Με την νέα ρύθμιση ενιαιοποιείται το ποσοστό αναπηρίας που απαιτείται για τη λήψη σύνταξης αναπηρίας στο 50%.

Το όριο αυτό ισχύει ήδη για όλους τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη ασφάλιση προ του 1993 και τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ – όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 67% – οι οποίοι είναι και οι επωφελούμενοι από την αλλαγή».

Σχετικά με τη ρύθμιση για την επέκταση της λεγόμενης «μάχιμης πενταετίας» των ενστόλων, ο κος Τσακλόγλου ανέφερε ότι «η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση ίσης μεταχείρισης όλων των ενστόλων ως προς το δικαίωμά τους να αναγνωρίσουν έως και επιπλέον 5 έτη ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αναλογούσες εισφορές.

Μέχρι σήμερα υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ ασφαλισμένων προ και μετά του 2011, μεταξύ μόνιμου και μη μόνιμου προσωπικού, αλλά και μεταξύ ειδικοτήτων.».

Για την άδεια μητρότητας σε μισθωτές του ιδιωτικού τομέα ο Υφυπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «προβλέπεται η επέκταση του χρονικού διαστήματος της επιδοτούμενης από την ΔΥΠΑ άδειας μητρότητας στους 9 μήνες για τις μισθωτές μητέρες του ιδιωτικού τομέα (από 6 που ισχύει σήμερα), προκειμένου να αμβλυνθούν περαιτέρω οι διαφορές που υπάρχουν με τον δημόσιο τομέα.

Η διάταξη αυτή στοχεύει στη στήριξη της οικογένειας και μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα σε περίπτωση που δεν κάνει χρήση η μητέρα».

Τέλος, ο κ. Τσακλόγλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και στη διεθνή συγκυρία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε σε μία συγκυρία όπου η μία κρίση διαδέχεται την άλλη. Από την υγειονομική και οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία στην ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας που έφερε η εισβολή στην Ουκρανία και το γενικότερο οικονομικό και πολιτικό κλίμα αβεβαιότητας σε διεθνές επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε από τη μία να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα και από την άλλη να λάβουμε μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και ελάφρυνσης βαρών για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών της καθημερινότητας.

Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προσπαθούμε καθημερινά να ανταποκριθούμε στο αίτημα των πολιτών για εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης και για εκσυγχρονισμό του κράτους με παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στα πεδία της εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης και της κοινωνικής πρόνοιας. Και παρά τη δύσκολη συγκυρία, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα καταφέρνουμε χωρίς σε καμία περίπτωση να παραμελούμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους».