“Τρύπα” στον ΕΝΦΙΑ του 2015 για χιλιάδες επιχειρήσεις

by news

Τελευταία προειδοποίηση από την εφορία για χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν υπέβαλλαν δήλωση Ε9 και κατ΄ επέκταση δεν πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί.

Ήδη οι εφορίες έχουν ξεκινήσει την αποστολή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων στις υπόχρεες επιχειρήσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2015 οι οποίες μετά από έλεγχο εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) παρότι είχαν τη σχετική υποχρέωση.

Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις αγνοήσουν την ειδοποίηση της ΑΑΔΕ οι εφορίες θα αναγκαστούν να βεβαιώσουν κατά εκτίμηση τον ΕΝΦΙΑ και να εκδώσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του φόρου.  Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τα στοιχεία ακινήτων που είναι καταχωρημένα στα ΑΦΜ των εταιρειών. Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ  να υποβάλουν δήλωση Ε9 στοιχείων ακινήτων και, στην περίπτωση που το υπολογιζόμενο ποσό βάσει της δήλωσης είναι χαμηλότερο, θα διαγράφεται ή θα επιστρέφεται, εφόσον πληρώθηκε, ο πρόσθετος φόρος που είχαν υπολογίσει οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Όπως φαίνεται το τελευταίο διάστημα η ΑΑΔΕ προσφεύγει στον υπολογισμό του φόρου κατ΄ εκτίμηση εξαιτίας του γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι αρνούνται να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους αγνοώντας τα μηνύματα της εφορίας. Ακριβώς το ίδιο έγινε στα τέλη Οκτωβρίου όπου η ΑΑΔΕ απέστειλε χιλιάδες εκκαθαριστικά σημειώματα σε φορολογούμενους που είχαν ξεχάσει να δηλώσουν τα εισοδήματα του 2014. Οι εφορίες προσδιόρισαν τον οφειλόμενο φόρο κατ’ εκτίμηση και έστειλαν τον λογαριασμό στους υπόχρεους φορολογουμένους, που εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις να μην έχουν δηλώσει εισοδήματα που απέκτησαν το 2014. Σημειώνεται ότι στον κατ΄ εκτίμηση υπολογισμού του φόρου το ποσό που καλείται να πληρώσει ο υπόχρεος είναι συνήθως μεγαλύτερο.

Η μέθοδος αυτή φέρνει αποτελέσματα καθότι η εφορία προσδιορίζει τον φόρο και πάνω σε αυτόν αρχίζουν και τρέχουν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Τα πρόστιμα και οι τόκοι διογκώνονται με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να σπεύδουν να πληρώσουν τους φόρους προκειμένου να μην φθάσουν σε επίπεδα τέτοια που θα οδηγήσουν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής:

1. Για το έτος 2015 εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) στα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, τα οποία κατά την 1η Ιανουαρίου έτους 2015 δεν είχαν προβεί σε διακοπή εργασιών και δεν έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2015.

2. Τα στοιχεία των ακινήτων για την πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου λαμβάνονται από τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα -Περιουσιολόγιο Ακινήτων.

3 Δεν εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου όταν το προκύπτον ποσό φόρου είναι μέχρι ένα ευρώ.

4. Η εκδοθείσα πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου αναρτάται στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο Ακινήτων και κοινοποιείται στον υπόχρεο.

5. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φορολογούμενος υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, εκδίδεται άμεσα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου και ο επιπλέον βεβαιωθείς φόρος διαγράφεται ο δε τυχόν επιπλέον καταβληθείς φόρος επιστρέφεται.

Πηγή:capital.gr

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα