Ζητήματα εσωκομματικής πειθαρχίας εγείρει για τον ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο Βορίδης στη Βουλή για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

Υπέρ της ψήφισης των αλλαγών στον υφιστάμενο νόμο έχουν ταχθεί ανοιχτά, εκτός της Νέας Δημοκρατίας, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση ενώ άγνωστη παραμένει η στάση που θα τηρήσει το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη το οποίο όμως τον Δεκέμβριο του 2019 είχε ταχθεί υπέρ της ψήφου των αποδήμων χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό.

Εφόσον τελικά το ΜέΡΑ 25 επανέλθει στην αρχική του θέση και στηρίξει την κυβερνητική πρόταση, τότε θα μιλάμε για ένα θρίλερ για γερά νεύρα, καθώς οι πολιτικοί συσχετισμοί θα διαμορφώσουν ένα ζοφερό κοινοβουλευτικό τοπίο με 199 ψήφους, σε απόσταση μόλις μίας ψήφου από τον ζητούμενο αριθμό των 200 που απαιτούνται για να εγκριθούν οι αλλαγές.

Από εκεί και πέρα μπορεί από τον ΣΥΡΙΖΑ να αφήνουν να εννοηθεί ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης συνιστά μία ευκαιρία για συσπείρωση, ωστόσο στο μυαλό τους έχουν πάντα το ενδεχόμενο μίας διαρροής η οποία θα μπορούσε να φέρει τα πάνω κάτω στο εσωτερικό του κόμματος.

Η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου ξεκίνησε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τόσο της εγχώριας πολιτικής σκηνής όσο και τα βλέμματα του απόδημου Ελληνισμού ο οποίος βλέπει να προωθείται ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημά του για συμμετοχή στα κοινά της πατρίδας.