Τουρκικές προκλήσεις: Σε ετοιμότητα πολέμου σε αέρα και θάλασσα

by MANIFESTO

Mε σειρά στρατιωτικών ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων το τελευταίο 24ωρο στην περιοχή του Καστελλορίζου αλλά και νότια της Κρήτης, η Αθήνα δηλώνει ετοιμότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και απαντάει στη νέα πρόκληση της Αγκυρας να επεκτείνει την παραμονή του «Oruc Reis» σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Χθες ξεκίνησε η διεξαγωγή της ελληνικής αεροναυτικής άσκησης που σχεδίασε και οργάνωσε το ΓΕΕΘΑ στις θαλάσσιες περιοχές νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου και νοτίως του Καστελλορίζου στο πλαίσιο της Navtex που εξέδωσε η Αθήνα ως απάντηση στην παράταση της τουρκικής. Στην άσκηση έχουν ήδη εκτελεστεί πολλά σενάρια και συνεργασίες αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων. Οπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, στην άσκηση συμμετέχουν φρεγάτες, υποβρύχια, αεροσκάφη και δυνάμεις της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Η εν λόγω άσκηση περιλαμβάνει εκπαίδευση σε αντικείμενα αεράμυνας ναυτικής δύναμης, ανθυποβρυχιακού πολέμου και πολέμου επιφάνειας, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικών ελιγμών και ειδικών επιχειρήσεων. Γίνεται δηλαδή επιχειρησιακή εκπαίδευση υψηλού επιπέδου λαμβάνοντας άλλωστε υπόψη ότι πολλές από τις δυνάμεις βρίσκονται σε πραγματικό πεδίο επιχειρήσεων εδώ και ημέρες και σε κατάσταση επιφυλακής.

ΜΕ ΗΠΑ. Αλλά βέβαια η παραπάνω άσκηση δεν είναι η μοναδική στην οποία έχουν προχωρήσει οι Ενοπλες Δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες. Προχθές συμμετείχαν σε κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ στα νότια της Κρήτης. Το τάιμινγκ θεωρείται σημαντικό καθώς διεξήχθη εν μέσω της ελληνοτουρκικής κρίσης. Στην άσκηση έλαβαν μέρος η φρεγάτα (Φ/Γ) «ΑΙΓΑΙΟΝ», υποβρύχιο (Υ/Β) Τύπου 214 και έξι αεροσκάφη F-16, ενώ από την πλευρά των Η ΠΑ το αντιτορπιλικό «USS WINSTONS S. CHURCHILL» καθώς και ελικόπτερα των Πολεμικών Ναυτικών των δυο χωρών.

Η επιχειρησιακή εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων δεν σταματάει εδώ. Από χθες ζεύγος ελληνικών F-16 έχει προσγειωθεί στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο της Κύπρου προκειμένου να συμμετάσχει σε τετραμερή άσκηση στην περιοχή της Κύπρου με συμμετοχή δυνάμεων από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να διεξαχθεί και η συνεκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με ελληνικά στην περιοχή της Κρήτης. Ηδη στη Σούδα, στην 115ΠΜ έχει φτάσει με μεταγωγικά αεροσκάφη προσωπικό των Εμιράτων και αναμένεται και η άφιξη των μαχητικών.

Πάντως οι Τούρκοι, ενοχλημένοι όπως όλα δείχνουν από την αποφασιστικότητα της Αθήνας και την ανακοίνωση της ελληνικής Navtex, είχαν προχωρήσει προχθές σε ακόμη μία πρόκληση δεσμεύοντας περιοχή νότια της Κρήτης για άσκηση. Στόχος τους ήταν να δείξουν ότι δεν είναι απομονωμένοι. Χθες, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, οι τουρκικές φρεγάτες «Goksu» και «Fatih» συμμετείχαν σε ναυτική άσκηση μαζί με την ιταλική φρεγάτα Its Durand De la Penne.

του Μάνου Χαραλαμπάκη από Τα Νέα 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα