Οι πρωτόγνωρης έκτασης πλημμύρες εδώ και δεκαετίες στην Τουρκία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 31 ανθρώπους στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέβη σήμερα για να υποσχεθεί ότι θα παράσχει την απαραίτητη στήριξη στους πληγέντες.

Σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό της κυβερνητικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (Afad), 29 άνθρωποι πέθαναν στην επαρχία Κασταμονή, που βρίσκεται στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και δύο στη γειτονική της Σινώπη. Υπάρχουν αγνοούμενοι, ωστόσο ο ακριβής αριθμός τους δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος μετέβη σήμερα σε μία από τις πλέον πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, στο Μποζκούρτ, στην επαρχία Κασταμονή, όπου, μεταξύ άλλων, κατέρρευσε ένα οκταώροφο κτίριο.

«Ο πόνος σας είναι πόνος όλων μας. Το Κράτος θα σταθεί στο πλευρό σας με κάθε μέσο», δήλωσε ο Ερντογάν, προτού παραστεί στις κηδείες θυμάτων.

«Δεν έχω ξαναδεί τίποτα τέτοιο»

Σε κατάσταση σοκ, ορισμένοι επιζώντες αρχίζουν να εκφράζουν την οργή τους σε βάρος των τοπικών αρχών, κατηγορώντας τις ότι δεν αντέδρασαν αρκετά γρήγορα για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού.

«Μας είπαν μονάχα να βάλουμε σε ασφαλές μέρος τα αυτοκίνητά μας, διότι υπήρχε κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού. Δεν μας είπαν να σώσουμε τις ζωές μας ή εκείνες των παιδιών μας», δήλωσε η Αρζού Γιουτζέλ, της οποίας τα δίδυμα κοριτσάκια και τα πεθερικά χάθηκαν μετά την κατάρρευση του κτιρίου όπου διέμεναν.

«Εάν μας είχαν προειδοποιήσει, θα είχαμε φύγει σε λιγότερα από πέντε λεπτά (…). Δεν μας ζήτησαν να απομακρυνθούμε», συμπλήρωσε η ίδια κλαίγοντας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων DHA.

Ο Αντέμ Σενόλ, ηλικίας 75 ετών, είδε τα ορμητικά νερά να «καταπίνουν» το σπίτι του, στην επαρχία Μπαρτίν, σε λίγα λεπτά.

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει κάτι τέτοιο», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Το νερό ξεπέρασε το ύψος των παραθύρων μας, έσπασε την πόρτα μας…», συμπλήρωσε.

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προβλέπουν ότι οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν στις πληγείσες περιοχές για το υπόλοιπο της εβδομάδας.

Οι περισσότεροι θάνατοι και οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν προκληθεί στις πόλεις  Bozkurt και Ayancik. Πολλοί κάτοικοι τους αιφνιδιάστηκαν τόσο από τη σφοδρότητα των χειμάρρων και δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Ένας πολίτης παρασύρθηκε από τα νερά την ώρα που ψώνιζε από φούρνο, ενώ ένας άλλος πέθανε την ώρα που καθόταν στο καφενείο. Οι πυροσβέστες που φτάνουν σε αυτές τις πόλεις συνοδεύονται από πολυμελείς ομάδες δυτών, οι οποίοι βουτούν στο νερό και αναζητούν τους πολίτες που αγνοούνται, ενώ ανασύρουν και τις σορούς των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο δήμαρχος της Σινώπης Baris Ayhan δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «δεν μπορούμε να εντοπίσουμε 20 άτομα. Έχουμε ήδη τρεις νεκρούς. Όλες οι υποδομές έχουν καταστραφεί,  στο Ayancik δεν έχει νερό και ρεύμα, ενώ δεν γνωρίζουμε τις απώλειες ανθρώπων στα χωριά επειδή δεν υπάρχει τρόπος επικοινωνίας».

Για ό,τι αφορά το Bozkurt, πολλοί ισχυρίζονται ότι έσπασαν οι πύλες υδροηλεκτρικού φράγματος που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μακριά και δημιούργησε ποτάμια πλάτους δεκάδων μέτρων. Η άναρχη δόμηση της πόλης, όπου έχουν χτιστεί πολλά σπίτια και μια οκταόροφη πολυκατοικία σε ρέματα, έκανε την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Συν τοις άλλοις οι κάτοικοι υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει τον πραγματικό αριθμό των νεκρών. Engin Altay «Η κυβέρνηση δε δίνει πραγματικά νούμερα. Στην Διεύθυνση Διαχείρισης Κρίσης υπάρχουν 329 αγνοούμενοι, όλοι αυτοί χάθηκαν στην πλημμύρα. Σε ένα εργοστάσιο που βρίσκεται στην πόλη Inebolu μαζεύουν σορούς και τους βάζουν σε ψυγεία. Φοβάμαι ότι οι νεκροί είναι πολλοί περισσότεροι» δηλώνει ο Engin Altay.