Πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για τη νέα κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, η οποία ξέσπασε με αφορμή τη διατύπωση της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζοντας την καταγγελία της Αγκυρας πως το ΡΚΚ εκτέλεσε 13 τούρκους στρατιώτες και αστυνομικούς που κρατούσε ομήρους σε μια σπηλιά στα βουνά του Βόρειου Ιράκ. «Αν οι πληροφορίες για τον θάνατο τούρκων πολιτών στα χέρια του ΡΚΚ, μιας οργάνωσης που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική, επιβεβαιωθούν, καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο», δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας έξαλλο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι «βρίσκεται στο πλευρό των τρομοκρατών». Λιγότερος λόγος έχει όμως γίνει για το σοκ και την οργή που πυροδότησε ο θάνατος των 13 εντός της Τουρκίας – γιατί ο Ερντογάν τα έβαλε με τις ΗΠΑ και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή και να μεταβιβάσει τις ευθύνες για μια αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης.

Οπως σημειώνουν οι «New York Times», οι 12 από τους ομήρους που έχουν ταυτοποιηθεί ήταν κατώτερα στελέχη του στρατού και της στρατιωτικής αστυνομίας. Και είχαν όλοι αιχμαλωτιστεί από τους Κούρδους αντάρτες πριν από πέντε ή έξι χρόνια, μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και το ΡΚΚ: οι αντάρτες στήνουν συχνά αυτοσχέδια οδοφράγματα σε απομακρυσμένους δρόμους περιοχών της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Τουρκίας, με σκοπό την απαγωγή μελών των ενόπλων δυνάμεων που ταξιδεύουν με δημόσια λεωφορεία ή ιδιωτικά αυτοκίνητα ώστε να πάνε στα σπίτια τους να δουν τις οικογένειές τους ή να επιστρέφουν στις βάσεις τους. Οι άνδρες που βρέθηκαν νεκροί την περασμένη Κυριακή σε σπηλιά της περιοχής Γκάρα, στο Βόρειο Ιράκ, στη διάρκεια τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, είχαν απαχθεί στην άλλη πλευρά των συνόρων για να μεταφερθούν κατόπιν στα βουνά του Βόρειου Ιράκ, μιας περιοχής που χρησιμοποιείται χρόνια από το ΡΚΚ ως βάση στα μετόπισθεν.

Το ΡΚΚ υποστήριξε πως οι τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν από αεροπορική επίθεση στη διάρκεια της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε στις 10 Φεβρουάριου. Ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως ο υπεύθυνος διοικητής του ΡΚΚ εκτέλεσε τους άνδρες – τους 12 από αυτούς με μια σφαίρα στο κεφάλι – με το που ξεκίνησε η επιχείρηση. Η τουρκική αντιπολίτευση, όμως, ζητεί να μάθει γιατί η κυβέρνηση απέτυχε να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων και διακινδύνευσε μια στρατιωτική επιχείρηση για τη διάσωσή τους. Σύμφωνα με τον Οζτούρκ Τουρκντογάν, επικεφαλής της Τουρκικής Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οργάνωση ήταν σε επαφή με τις οικογένειες 10 ομήρων από το 2015. Παρ’ όλες όμως τις προσπάθειες να ασκηθούν πιέσεις για διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας επέμειναν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η όλη υπόθεση θα μπορούσε να αποδειχθεί πολιτικά επιζήμια για τον Ερντογάν. Μπορεί όμως και να του προσφέρει επιπλέον πολεμοφόδια προκειμένου να υποδαυλίσει το εθνικιστικό συναίσθημα και να καταστείλει τους αντιπάλους του: ήδη έχει προχωρήσει στη σύλληψη εκατοντάδων μελών και στελεχών του HDP, ενώ δικαστική έρευνα ξεκίνησε εις βάρος δύο βουλευτών του κόμματος για «προκλητικές» αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια.

της Κίττυς Ξενάκη από τα Νέα