Έξω στέλνει το μήνυμα της συνεργασίας, μέσα ταΐζει το κομματικό ακροατήριο που ζητά γιουρούσι. Με την τακτική αυτή η Τουρκία επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και να αποκαταστήσει την εικόνα της.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι, σε άρθρο του στη «L’ Opinion» επιχείρησε να εμφανιστεί «διπλωματικός», δεδομένου ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι τουρκικές προκλήσεις ήταν στην ατζέντα των συνομιλιών του με τον γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λεντριάν, με τις σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας επίσης να περνούν κρίση τον περασμένο χρόνο.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο, οι διαφορές με τον έλληνα γείτονά μας αποτελούν πλέον αντικείμενο ενός ήρεμου διαλόγου μέσω διαφόρων μηχανισμών με την Αθήνα. Η Τουρκία δεν είχε ποτέ επεκτατική φιλοδοξία και αυτός ο διάλογος με την Ελλάδα επιβεβαιώνει περαιτέρω αυτό» υποστηρίζει ο Τσαβούσογλου, επιχειρώντας να δείξει ένα πιο διαλλακτικό πρόσωπο τόσο ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όσο και της Συνόδου της ΕΕ, που θα κρίνει τη θετική ατζέντα. Αδιάλλακτος εμφανίστηκε ο τούρκος ΥΠΕΞ στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι «οι προσπάθειες που βασίζονται στις αρχές της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος είναι οι μόνες που μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση».

Αντίθετα με τον Τσαβούσογλου τους τόνους ανεβάζει ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας για ακόμα μία φορά για επεκτατισμό της Ελλάδας, παραπέμποντας στον χάρτη της χώρας από το 1821 και μετά. Σε ρητορική προκλήσεων και ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος επανέλαβε τις δηλώσεις Ερντογάν, προαναγγέλλοντας επιστροφή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου όπου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί γεωτρήσεις. Τα πυρά του στην Ελλάδα έστρεψε με αιχμή το Μεταναστευτικό και ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, τόσο στον Εβρο όσο και στο Αιγαίο.

Η στρατηγική αυτή – του καλού και του κακού- αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν από την οποία ίσως προκύψουν τα δεδομένα της επόμενης μέρας.