Τουρκία: Κορυφαία στελέχη του Ερντογάν ιδρύουν κόμμα!

25

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Αλί Μπαμπατσάν θα ιδρύσει νέο κόμμα, αντίπαλο στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν το τέλος του έτους, δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Karar. Ο Μπαμπατσάν παραιτήθηκε από το AKP τον Ιούλιο επικαλούμενος «βαθιές διαφωνίες». Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κόμματος και έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών προτού αναλάβει την θέση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης από το 2009 ως το 2015.

Εδώ και καιρό υπάρχουν φήμες ότι ο Μπαμπατσάν μαζί με τον πρώην πρόεδρο του AKP Αμπντουλάχ Γκιούλ σχεδιάζουν να ιδρύσουν νέο κόμμα. Όμως η μεγάλη ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις τοπικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη επιτάχυνε τις προσπάθειές τους. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την παραίτησή του από το AKP ο Μπαμπατσάν επεσήμανε στην εφημερίδα Karar ότι το κυβερνών κόμμα έχει απομακρυνθεί από τις ιδρυτικές του αξίες και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να αναζητά ανθρώπους με απόψεις αντίστοιχες με τις δικές του προκειμένου να σχηματίσουν μία ομάδα που θα ηγηθεί του νέου κόμματος. Μάλιστα υπογράμμισε ότι ο Γκιούλ στηρίζει το νέο κόμμα, αλλά δεν θα συμμετέχει επισήμως σε αυτό.

«Θα πάρει κάποιο χρόνο», εξήγησε. «Θέλουμε το κόμμα να ιδρυθεί πριν το 2020. Η ποιότητα είναι πολύ σημαντική», υπογράμμισε.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr