Πτώση 1,4% σημειώνει η τουρκική λίρα την Τετάρτη, πλησιάζοντας το ιστορικό χαμηλό επίπεδο που κατέγραψε κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης του 2018, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές περιόρισαν περαιτέρω την πρόσβαση στην τοπική αγορά, πυροδοτώντας τις ανησυχίες των επενδυτών για εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας.

Το sell-off στο τουρκικό νόμισμα -το χειρότερο από τα μέσα Απριλίου- ήρθε σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με ξένους επενδυτές ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπερά Αλμπαϊράκ.

Η τουρκική λίρα συνεχίζει να κατρακυλά για πέμπτη διαδοχική ημέρα, με την ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται στο 7,1615, από το επίπεδο του 7,065 που βρισκόταν εχθές, πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 7,24 και καταγράφοντας τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

Οι φόβοι των επενδυτών που οδήγησαν στο sell-off σχετίζονται με την απότομη πτώση των καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας της χώρας, τα οποία έχουν υποχωρήσει περίπου στα 25 δισ. δολάρια από 40 δισ. δολάρια προηγουμένως, στη διάρκεια του έτους. Οι αναλυτές αποδίδουν τη μείωση αυτή στην επιθετική παρέμβαση για τη σταθεροποίηση της λίρας, η οποία παρ’ όλα αυτά έχει καταγράψει πτώση 17% από την αρχή του έτους.

“Προσπαθούν να επιτύχουν πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα – προσπαθούν να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά και το νόμισμα σταθερό και δεν έχουν τα αποθεματικά”, αναφέρει ο Peter Kisler, διευθυντής χαρτοφυλακίου αναδυόμενων αγορών στη North Asset Management.

“Το μόνο πράγμα που με εμποδίζει να είμαι πιο απαισιόδοξος είναι η πιθανότητα που να λάβουν ακόμη μια γραμμή ανταλλαγής από την Federal Reserve”, προσθέτει.

Επικοινωνεί με την FED και άλλες κεντρικές τράπεζες, εις μάτην

Σημειώνεται ότι η Τουρκία στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τη νομισματική κρίση, έχει επικοινωνήσει με την Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες για να διερευνήσει την πιθανότητας διευκόλυνσης στην ανταλλαγή νομισμάτων. Ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί προς ώρας κάποια συμφωνία, ενώ οποιαδήποτε συμφωνία με την Fed θα απαιτούσε από την Τουρκία να δεσμευτεί σε αρκετές δύσκολες νομισματικές και δημοσιονομικές προϋποθέσεις.

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης, η τραπεζική ρυθμιστική αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις συναλλαγές σε τουρκική λίρα μεταξύ των τουρκικών τραπεζών και των ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο 0,5%, από 1% προηγουμένως, των υποχρεωτικών αποθεμάτων των τουρκικών τραπεζών.

Σημειώνεται ότι η ρυθμιστική αρχή είχε μειώσει το όριο στις συναλλαγές στο 1% από 10% τον προηγούμενο μήνα, στην προσπάθειά της να διασφαλίσει την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης της οικονομίας εν μέσω της επιβράδυνση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει ξεκινήσει τη σταδιακή άρση των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της πανδημίας, που οδήγησαν σε σημαντική επιβράδυνση του εμπορίου, του τουρισμού και των δαπανών, ωθώντας την τουρκική οικονομία σε ύφεση για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών. Η τελευταία ύφεση στη χώρα προκλήθηκε από τη νομισματική κρίση που ξέσπασε τον Αύγουστο του 2018, που έστειλε τη λίρα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.