Εντονο καταγράφεται το ενδιαφέρον των Ισραηλινών να επισκεφτούν την Ελλάδα το εφετινό καλοκαίρι, όπως αυτό αποτυπώνεται σε μελέτη που δημοσιοποίησε το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ, “Οι Ισραηλινοί τουριστικοί φορείς και υποψήφιοι επισκέπτες έχουν ήδη εκδηλώσει πρόθεση να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και αναμένουν την έναρξη πτήσεων και πλαισίου αναφορικά με υγειονομικά πιστοποιητικά”, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στη μελέτη.

Μάλιστα προτείνεται και μια σειρά δράσεων για την τόνωση των τουριστικών ροών ανάμεσα στις δυο χώρες, οι οποίες περιλαμβάνουν τα εξής:

-Στην παρούσα χρονική συγκυρία, όπως τονίζεται, επείγει η διαμόρφωση των όρων συνεργασίας με το Ισραήλ στο πλαίσιο ασφαλούς υγειονομικά προορισμού. Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο δράσεων σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα προτείνονται τα εξής:

– αύξηση απευθείας αεροπορικές συνδέσεις Ελλάδος – Ισραήλ, σε διεθνή επαρχιακά αεροδρόμια της χώρας μας.

-προώθηση τουριστικών πακέτων ειδικών θεματικών ενοτήτων (ιατρικός, γαστρονομικός, αγροτουρισμός, καταδυτικός, αθλητικός) καθώς και πακέτα χειμερινού τουρισμού (υπάρχει αξιόλογο τουριστικό ρεύμα από Ισραήλ που πηγαίνει σε χειμερινούς προορισμούς κάθε χειμώνα).

-Ανάδειξη περιοχών με πρότερη ή και σημερινή Εβραϊκή παρουσία ως τουριστικών προορισμών

-Χρηματοδότηση ή και με άλλα μέσα υποστήριξη, ειδικών θεματικών εκδηλώσεων προβολής, διοργάνωση εκδηλώσεων δημοσίων σχέσεων, σε συνεργασία Γραφείων ΟΕΥ, Τύπου και ΕΟΤ Τελ Αβίβ αλλά και η αξιοποίηση πόρων, τόσο των κλαδικών φορέων ), όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης για στοχευμένη τουριστική προβολή (προσκλήσεις tour operators, opinion leaders, δημοσιογράφων, πακέτα «οργανωμένων» διακοπών σε εργατικές ενώσεις).

-Ανάπτυξη κρουαζιέρας: περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας, τόσο από το Ισραήλ στη χώρα μας, όσο και για κοινά πακέτα κρουαζιέρας με σταθμούς σε Ισραήλ, Kύπρο και Ελλάδα.

-Διοργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης (fam trip) για ταξιδιωτικούς πράκτορες και δημοσιογράφους.

Η Ελλάδα από το 2018 είναι ο κορυφαίος προορισμός διακοπών για τους περισσότερους Ισραηλινούς, ακολουθούμενη από την Τουρκία, την Ουκρανία, την Ιταλία και τη Ρωσία. Η Τουρκία κατέκτησε τη δεύτερη θέση όχι ως τελικός προορισμός αλλά ως σημείο διέλευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το 2019 επισκέφτηκαν την Ελλάδα πλέον των 680.000 επισκεπτών. Τη διετία 2018 – 2019 καταγράφηκε αύξηση 26% των ισραηλινών επισκεπτών ενώ σε σχέση με το 2013 έχουν διπλασιαστεί.

Οι προτάσεις της Αθήνας στην ΕΕ

To άνοιγμα των συνόρων στην ΕΕ και η αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι στην κορυφή της ατζέντας της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων την Τετάρτη. Οπως αποκαλύπτει το Brussels Playbook του Politico στην Κομισιόν έχει κατατεθεί και ελληνική πρόταση.

Το προσχέδιο της απόφασης που έχει στην κατοχή του το Politico περιλαμβάνει μια «σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση» για την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Κάποιος μπορεί να χρειαστεί να περάσει ένα τεστ ή να κατοικεί σε μια «πράσινη» ζώνη στην κλίμακα του κορωνοϊού για να του επιτραπεί να ταξιδέψει, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο.

Τι ζητά η Αθήνα

Σύμφωνα με το Politico η Αθήνα έχει υποβάλει την δική της πρόταση στην Κομισιόν στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «στόχος μας είναι να εργαστούμε για να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν».

Η Αθήνα θέλει «δίκαιη μεταχείριση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να αποτρέψει «οποιαδήποτε μεροληπτική στάση σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα» στα πρωτόκολλα ταξιδιού. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», λέει το έγγραφο, ζητώντας να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ταξιδεύουν… και στη συνέχεια να επιστρέφουν γρήγορα και εύκολα στο σπίτι: Δεν πρέπει να υπάρχει «καραντίνα ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή». Ωστόσο, η Αθήνα δεν υποστηρίζει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων για οποιονδήποτε.

Προτείνει όλοι οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ είτε για τον κορωνοϊό είτε για αντισώματα τρεις ημέρες πριν κάνουν ένα ταξίδι. Λέει επίσης ότι εναλλακτικά δεν θα απαιτηθούν τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών… που έχουν δείξει ξεκάθαρα και σταθερά στοιχεία ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό είναι υπό έλεγχο».