Τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ελλάδα, που αυτή την εβδομάδα άνοιξαν τις πόρτες τους ευρύτερα στους διεθνείς επισκέπτες, φαίνεται πως έχουν σχετικά χαμηλά ποσοστά μόλυνσης  από τον κορωνοϊό και εκτεταμένα μέτρα για να κρατήσουν τον ιό υπό έλεγχο. 

Και ενώ αμφότερες οι χώρες αντιμετωπίζουν οικονομικό κίνδυνο αν δεν έχουν τουριστική κίνηση, οι πιθανότητες δείχνουν νίκη στα σημεία για την Ελλάδα με γνώμονα τα νούμερα .

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας António Costa πιστεύει ότι η χώρα του παραμένει τόσο ελκυστική όσο ποτέ και ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία που υπογραμμίζει την ασφάλειά της. «Όλοι οι λόγοι για να επισκεφθείτε την Πορτογαλία είναι ακόμα εδώ, οπότε οι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι». Η Πορτογαλία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτου στην Ευρώπη από το Covid-19 – 1.520 θανάτους σε πληθυσμό κάτω των 11 εκατομμυρίων – και η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο χειρισμός της πανδημίας θα βοηθήσει τη χώρα να νικήσει άλλα έθνη καθώς προσπαθεί να πείσει ότι θα- να είστε ταξιδιώτες για επίσκεψη.

Στην Πορτογαλία, μέρος των προσπαθειών για την ενίσχυση αυτής της εμπιστοσύνης ήταν η καθιέρωση πιστοποίησης υγιεινής για τον χαρακτηρισμό των τουριστικών εγκαταστάσεων ως «καθαρών και ασφαλών».

«Έχουμε δημιουργήσει ένα πρωτόκολλο μεταξύ των αρχών υγείας, όλων των ξενοδοχείων, για να δημιουργήσαμε μια ειδική σφραγίδα, καθαρό και ασφαλές, για να δώσουμε σε όλους εγγυήσεις ώστε να μπορούν να έρθουν και να είναι ασφαλείς», λέει ο Κόστα. Περίπου 14.000 επιχειρήσεις έχουν λάβει τη σφραγίδα και 15.000 εργαζόμενοι έχουν εκπαιδευτεί, λένε αξιωματούχοι.

Αν και ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι οι αριθμοί δεν θα είναι τόσο καλοί όσο τα προηγούμενα χρόνια, ο Κόστα λέει ότι υπάρχουν καλοί δείκτες ότι τα ποσοστά πληρότητας θα είναι σε ισχυρά επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα είναι μία χώρα όπου περίπου το 90% των τουριστικών εσόδων προέρχεται από διεθνείς επισκέπτες. Το 2019 είχε κοντά στα 33 εκατομμύρια επισκέπτες, φέρνοντας περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Διάσημες παραλίες όπως το Πόρτο Κατσίκι στην Λευκάδα – που εμφανίζεται τακτικά σε παγκόσμιες λίστες με τις καλύτερες παραλίες – είναι επί του παρόντος άδειες από επισκέπτες, αναμένεται όμως να γεμίσει καθώς η Ελλάδα ξεκινά το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων της.
Με σημαντικά λιγότερα θύματα θανάτου από κορωνοϊό από την Πορτογαλία, η Ελλάδα χαιρετίζεται ως μία από τις ασφαλέστερες χώρες για παραθεριστές στη Μεσόγειο αυτό το καλοκαίρι. Έχουν σημειωθεί κάτω από 200 θάνατοι από το Covid-19 και λίγο πάνω από 3.000 περιπτώσεις σε πληθυσμό 11 εκατομμυρίων.

Το άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό είναι σταδιακό, ξεκινώντας από μια περίοδο γέφυρας έως τις 30 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι διεθνείς πτήσεις επιβατών επιτρέπεται να εισέλθουν στην Ελλάδα μόνο μέσω των δύο κύριων αεροδρομίων της στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Απευθείας διεθνείς πτήσεις προς πολλούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας θα συνεχιστούν από την 1η Ιουλίου. Τα πλοία από άλλες χώρες θα επιτρέπεται επίσης να ελλιμενίζονται από τον Ιούλιο.

Το άνοιγμα σημαίνει ότι οι επιβάτες από μια λίστα δεκάδων χωρών με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης μπορούν πλέον να εισέλθουν στην Ελλάδα, υποβάλλονται σε τυχαίες δοκιμές. Ο κατάλογος αναμένεται να παραταθεί μέχρι τον Ιούλιο.

Όσοι φθάνουν από αεροδρόμια που βρίσκονται σε «μαύρη λίστα» με περιοχές υψηλής μετάδοσης που έχουν καταρτιστεί από τον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της ΕΕ (EASA) πρέπει να κάνουν τεστ και μείνουν για ένα βράδυ σε καραντίνα έως ότου βγουν τα αποτελέσματα.

Ακόμα κι αν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, οι ταξιδιώτες που φτάνουν από περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για μια εβδομάδα στον προορισμό άφιξής τους. Εκείνοι που έχουν θετικά αποτελέσματα θα τεθούν σε καραντίνα για έως και 14 ημέρες.

Η Ελλάδα ελπίζει ότι το γρήγορο lock down της χώρας για την καταπολέμηση του ιού θα μετατραπεί σε έσοδα, σε μια βιομηχανία που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ της χώρας και μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας.

Για να προσπαθήσει να ενισχύσει τον τομέα, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε ένα εκτεταμένο σχέδιο που περιλαμβάνει σημαντική βελτίωση των υποδομών υγείας.

Αυτό περιλαμβάνει την εγκατάσταση περίπου 450 κρεβατιών για περιστατικά με Covid-19 σε δημοφιλή νησιά και την πρόσληψη περίπου 700 επιπλέον υπαλλήλων. Έντεκα αεροπλάνα έχουν επίσης μετατραπεί σε «φουτουριστικές κάψουλες διέλευσης» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ασθενείς που πρέπει να μεταφερθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι «ένα διαφορετικό καλοκαίρι».

Με πληροφορίες από το cnn.com