Μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια για μειώσεις φόρων βλέπουν για την επόμενη τουλάχιστον διετία στο υπουργείο Οικονομικών. Εφόσον επαληθευτούν τα βασικά σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021 και τα επόμενα χρόνια, με ισχυρή ανάκαμψη μετά το τέλος της περιπέτειας του κορωνοϊού, και η Ελλάδα λάβει τα προβλεπόμενα από την πρόταση της Κομισιόν κεφάλαια από το Ταμείο Στήριξης, τότε, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα μειωθεί σημαντικά το φορολογικό βάρος στην οικονομία.

Τα προαπαιτούμενα που βλέπουν στο οικονομικό επιτελείο για τη συνέχιση της μείωσης της φορολογίας από το σημείο που εγκαταλείφθηκε με το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού περιλαμβάνουν:

– την εισροή στην ελληνική οικονομία των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως προβλέπει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Η εισροή κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία αυξάνει το μέγεθος του εθνικού εισοδήματος”, λέει πηγή του οικονομικού επιτελείου. “Με συντηρητικές εκτιμήσεις η εισροή 32 δισεκατομμυρίων στην ελληνική οικονομία μεταφράζεται σε συνολική αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά μπορούν να διατεθούν για τη μείωση της φορολογίας”

– την επαναφορά της οικονομίας, ανεξαρτήτως από τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης, σε τροχιά ανάπτυξης από το 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν συντάξει έναν κατάλογο με τις μειώσεις φόρων και εισφορών που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Στον κατάλογο αυτόν περιλαμβάνεται:

– η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ο σχεδιασμός προβλέπει μείωση κατά επιπλέον δυο μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους πλήρως απασχολούμενους προκειμένου να μειωθεί κατά κύριο λόγο το εργοδοτικό κόστος. Το πακέτο μειώσεων θα περιλαμβάνει και μείωση του πλαφόν αποδοχών για τον υπολογισμό των εισφορών προκειμένου να μειωθούν οι εισφορές για στελέχη επιχειρήσεων και να γίνει πιο εύκολη η προσέλκυση εργαζομένων με υψηλή προστιθέμενη αξία

– η μείωση του ΕΝΦΙΑ με παράλληλη επικαιροποίηση και επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών

– η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

– η μείωση του τέλους επιτηδεύματος

– η μείωση των φορολογικών συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Παράλληλα, εκκρεμεί η επόμενη δόση της μείωσης του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20% που αποτελεί και την προεκλογική δέσμευση του κυβερνητικού κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τη χρήση του 2019 ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής μειώθηκε από το 28% στο 24%.

Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να μονιμοποιηθούν οι μειώσεις ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές που θεσπίστηκαν εκτάκτως για το 5μηνο Ιουνίου – Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ: capital.gr