Το παρασκήνιο πίσω από την συζήτηση που έχει ανάψει για τα καλά αποκαλύπτει ο Γιώργος Παπαχρήστος μέσα από τη στήλη του «Στίγμα» στην εφημερίδα Τα Νέα.

Όπως γράφει, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι επί της ουσίας υπεύθυνη για ένα πρόβλημα που δεν έπρεπε να υπάρχει καθώς είχε ήδη τακτοποιηθεί από το 2014.

Γράφει χαρακτηριστικά: «Παρακολουθώ εδώ και ημέρες την ιστορία με το ξενοδοχείο στις υπώρειες της Ακρόπολης, και την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι κρύβονται πίσω από την κατασκευή του συμφέροντα, και πως με την ανοχή της κυβέρνησης θα κατασκευαστεί ένα εξάμβλωμα το οποίο θα κρύβει από τους περαστικούς τη θέα προς τον Ιερό Βράχο. Δεν είχα δουλειά να κάνω (τι να κάνεις σε καιρούς καραντίνας;) και είπα να πιάσω τα τηλέφωνα. Και ιδού η αλήθεια: σε όλο αυτό υπάρχει μια σκαστή παρανομία, η οποία στην καλύτερη αποτελεί μια παράλειψη των υπηρεσιών και των αρμόδιων υπουργών επί ΣΥΡΙΖΑ και στη χειρότερη μια εσκεμμένη ενέργεια στην οποία βρίσκεται από πίσω κάποιος ή κάποιοι μεγαλόσχημοι της προηγούμενης κυβέρνησης. Επεξηγώ: το 2014 το ΚΑΣ (το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) στο οποίο προήδρευε εκείνη την εποχή η νυν υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τότε γενική γραμματέας του υπουργείου, έδωσε άδεια για την κατασκευή του ξενοδοχείου, υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν όλες οι ειδικές διατάξεις που ισχύουν για την ανοικοδόμηση στην περιοχή, και με έναν ακόμη (όρο): ότι μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων κατασκευής της ξενοδοχειακής μονάδας θα υποβάλλονταν εκ νέου στο ΚΑΣ προκειμένου να τύχουν της έγκρισής του. Και πως χωρίς αυτή την εγκριτική απόφαση δεν θα προχωρούσε η κατασκευή.

Τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο όρος αυτός όχι μόνο δεν τηρήθηκε, αλλά ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν τέθηκε προς συζήτηση στο ΚΑΣ η κατασκευή του θηριώδους αυτού κτιρίου τόσο κοντά στην Ακρόπολη. Γιατί; Μόνο οι αρμόδιοι εκείνη την εποχή το γνωρίζουν αυτό το «γιατί». Και είναι βέβαιο ότι το γνωρίζουν, διότι βοούσε τότε ο τόπος από τους ψιθύρους και τις φήμες ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου απολάμβανε κάποιου είδους «υψηλής» προστασίας. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Οπου επιστημονικοί φορείς, κάτοικοι, αλλά και πολιτικοί ωρύονται για το σκανδαλώδες της κατασκευής.

Ποια θα είναι η συνέχεια; Αυτό που δεν έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η σύγκληση του ΚΑΣ να αποφασίσει επί των σχεδίων κατασκευής τού περί ου ο λόγος ξενοδοχείου, θα γίνει τώρα. Μάλιστα ήταν να συγκληθεί σήμερα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με αυτό το αντικείμενο συζήτησης, αλλά λόγω των ειδικών συνθηκών η συνεδρίαση δεν θα πραγματοποιηθεί, θα συγκληθεί αμέσως μετά το Πάσχα. Και η (ισχυρή) πρόβλεψή μου είναι ότι το ξενοδοχείο θα ανεγερθεί μεν αλλά χωρίς τους δύο τελευταίους ορόφους των σχεδίων, όπου και εντοπίζεται το πρόβλημα. Και πως του λοιπού κανένα άλλο νεόδμητο κτίριο στην περιοχή δεν θα υπερβαίνει αυτό το ύψος…»