ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέρασαν δέκα μέρες από την πρόσφατη Συνοδό κορυφής των 27 αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόλις τώρα άρχισαν να διαφαίνονται τα κύρια σημάδια από την “μάχη” που έκαναν τους σκληρούς Ορμπαν και Κατσίνσκυ (ο πρωθυπουργός Μοραβέφσκυ στην Σύνοδο) να ανακαλέσουν την απειλή του Βέτο για να αναπνεύσουν με βαθύ αναστεναγμό οι ηγέτες των κρατών μελών.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Ήταν το “ναι” που μέσα σε μισή ώρα είπαν όλοι στην έγκριση του Ταμείου ανάπτυξης και του προϋπολογισμού όπως είχε ψηφιστεί στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου!

Συνολικά ένα τρις και οκτακόσια δις ευρώ για τα προσεχή επτά χρόνια 2021-2027!

Από δέκα περίπου μήνες ήταν ήδη γνωστή η διανομή των χρημάτων που αναλογούσαν στις 27 κυβερνήσεις. Για την Ελλάδα μαζί με τα 32.5 δισ. ευρώ προσθέτοντας την αναλογία των ΕΣΠΑ το ποσό  θα  φθάσει συνολικά τα 65-70 δισ. ευρώ!

Θα θυμούνται για καιρό οι ηγέτες και οι θεσμοί των Βρυξελλών τις τρεις εκείνες ημέρες με τις αμφιβολίες και τις αγωνίες εκατομμυρίων πολιτών για την περίπτωση ενός πιθανού ναυαγίου!

Στο παρασκήνιο όμως η Ανγκελα Μέρκελ καλλιεργούσε το έδαφος για μια ανατροπή που τελικά θα  έφερνε την λύση στο κενό και στα προβλήματα που θα γεννούσε το βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας.

Η γερμανική εξάμηνη προεδρία της ΕΕ προέβλεπε έξι βασικούς πυλώνες με ανάλογα προγράμματα. Μέχρι την παραμονή του Συμβουλίου ελάχιστα ήταν τα θετικά αποτελέσματα. Για πολλούς κανένας στόχος δεν είχε επιτευχθεί..

Η Μέρκελ έπαιζε το τελευταίο της χαρτί..

Και τελικά πέτυχε  “φουλ του άσσου”!

Την Πέμπτη στο δείπνο του συμβουλίου η νύχτα κύλισε ομαλά… Πολωνία και Ουγγαρία είπαν το “ναι” στον προϋπολογισμό με προϋποθέσεις… που θα  διαλευκανθούν στο τέλος του 2022! Το Κράτος δικαίου μπορεί να περιμένει. Με τους 27 αρχηγούς να διερωτώνται τι άραγε να συνέβη στο παρασκήνιο των επαφών της Μέρκελ κυρίως με τον Ορμπαν;

Το τέλος του παιχνιδιού

Τι είχαν συμφωνήσει Μέρκελ και Ορμπαν; Ποιες υποσχέσεις έδωσε η καγκελάριος; Τι ζήτησε ο Μαγυάρος σκληρός πρόεδρος;

Ενα σημαντικό σκέλος αυτού που αποκαλύπτεται τώρα κυκλοφορούσε αρκετές ημέρες αργότερα. Μέχρι την νύχτα της περασμένης Τετάρτης…

Στην κλειστή συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με πρόεδρο τον Μάνφρεντ Βέμπερ, επρόκειτο να ληφθεί η απόφαση “αποπομπής του επικεφαλής της ουγγρικής FIDEZ, του κόμματος Ορμπαν, Τamas Deutsch μετά τους σκληρούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε εναντίον του προέδρου.”

Αυτό όμως θα  είχε και ως συνέπεια την συνολική αποβολή των 13 Ούγγρων ευρωβουλευτών από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο Κοινοβούλιο!

Μετά από έντονη συζήτηση και διαβουλεύσεις που κράτησαν περίπου τρείς ώρες ο υπό κατηγορία ευρωβουλευτής του FIDEZ “ζήτησε συγνώμη από τον Βέμπερ αλλά και προσφωνώντας τα ονόματα του επίτιμου προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του επίσης άλλοτε προέδρου Χ.Γκ. Πέττερινγκ και του  νυν Ντόναλντ Τούσκ, θεώρησε την πράξη του εκτός ορίων και λάθος στιγμή για την πατρίδα του”.

Ήταν παρόντες από τους 187 βουλευτές του ΡΡΡ οι 133 ενώ οι υπόλοιποι μετείχαν στην συζήτηση και στην ψηφοφορία  με τηλεδιάσκεψη.

Παρά το κατευναστικό κλίμα προς το τέλος της συνδιάσκεψης βρέθηκαν 45 ψήφοι που τοποθετήθηκαν με «απών», έξι “όχι” και τρείς “παρών” ενώ  οι 133 ψήφισαν υπέρ της απαλλαγής του Ούγγρου βουλευτή.

Πριν από την ψηφοφορία ο Μάνφρεντ Βέμπερ κράτησε μετριοπαθή θέση. Ήταν φανερό ότι δεν θέλησε επίσης, ένα προσωπικό θέμα να προκαλέσει αναταραχή στην πολιτική του ομάδα, αλλά και σύμφωνα με εκτιμήσεις να προκαλέσει διάσπαση του ΡΡΕ αλλά ταυτόχρονα θα  σήμαινε και τεράστια ήττα τόσο της Μέρκελ που έσωσε την παρτίδα στο συμβούλιο, όσο και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν που ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα!

Σημειώνουμε ότι 50 περίπου βουλευτές με επικεφαλής τον Αυστριακό Οτμαρ Κάρας και τους σκληρούς του βορρά, επέμεναν για αποπομπή του κόμματος του Βίκτωρ Ορμπαν!

Οι περισσότεροι από τους πιο πάνω τελικά απείχαν από την ψηφοφορία δείχνοντας την δυσαρέσκεια τους.

Το τηλεφώνημα που προηγήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες λέγεται ότι ήταν της Μέρκελ από το Βερολίνο. Το περιεχόμενο και το συμπέρασμα του τηλεφωνήματος αυτού  είναι  εξαγωγή του τελικού αποτελέσματος σύμφωνα με το οποίο:

“Ο Ορμπαν και το κόμμα του παραμένουν στην δύναμη της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Κοινοβουλίου μέχρι το συνέδριο του CDU δηλαδή του κόμματος της Μέρκελ που θα  αναδείξει και τον διάδοχο της στην Καγκελαρία”.

Στο διάστημα αυτό η Ουγγαρία θα  έχει καταθέσει προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο προκειμένου να υποστηρίξει τις θέσης της περί Κράτους δικαίου. Παράλληλα όμως είναι υποχρεωμένη όπως υποσχέθηκε ο Ορμπαν στην Μέρκελ, να προχωρήσει σε διορθωτικές παρεμβάσεις “στο Σύνταγμα και τις καταγγελίες για ανθρώπινα δικαιώματα κι την ελευθερία λόγου”.

Το εξάμηνο της γερμανικής προεδρίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Και η Ανγκελα Μέρκελ τραβώντας το τελευταίο της χαρτί πέτυχε “φουλ του άσσου”!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής  της Ν.Δ και  ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκίεβα.