Το «τσουνάμι» του κορωνοϊού παρασύρει και το ασφαλιστικό

86
tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseisΕΦΚΑ: ταχύτερη απονομή των νέων συντάξεων

Έντονος προβληματισμός για τις πιέσεις που δέχεται το ασφαλιστικό από τον κορωνοϊό διατυπώθηκε στο συνέδριο του Economist με θέμα «Το ασημένιο τσουνάμι: Ξεπερνώντας τα κύματα της γήρανσης του πληθυσμού στη σκιά του Covid-19». Οι ομιλητές δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την ανάγκη νέας μεταρρύθμισης.

Ο Τάσος Γιαννίτσης, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, π. υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξήγησε πως: «το 2020 το ασφαλιστικό θα επιδεινωθεί από τρία αίτια: α) τη μείωση του ΑΕΠ β) τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και γ) κάθε τυχόν πρόσθετη παροχή». Ο ίδιος σημείωσε, το ασφαλιστικό μπορεί θεωρητικά να συνεχίσει ως έχει, αλλά με ένα τεράστιο κόστος: τη θεαματική διάβρωση της βιωσιμότητας κρίσιμων οικονομικών, κοινωνικών και αναπτυξιακών σχέσεων. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία παρέθεσε ο κ. Γιαννίτσης, οι συνολικές δαπάνες του κράτους για συντάξεις αυξήθηκαν από 7 δισ. ευρώ το 2001 σε περίπου 17 δισ. ευρώ το 2018, δηλαδή από 5% του ΑΕΠ σε 9%-9,5%. Αθροιστικά για το 2000-2018 έφτασαν τα 289 δις. ευρώ. Για τη δεκαετία 2000-2009 αυτή η κρατική δαπάνη αντιπροσώπευε πάνω από το 70% της συνολικής αύξησης του δημόσιου χρέους.

Από την πλευρά του ο Πλάτων Τήνιος, οικονομολόγος, αναπληρωτής καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς αναφέρθηκε στο φαινόμενο της γήρανσης και της μακροβιότητας, κάνοντας μνεία των σχετικών δεδομένων που υπήρχαν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 και αυτών που προέκυψαν από την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι αναθεωρείται η αντίληψη πως μπορεί να υπάρχει επιλογή μεταξύ προστασίας της οικονομίας και προστασίας της υγείας. Ο κ. Τήνιος τόνισε επίσης ότι η πανδημία φαίνεται να επιταχύνει προϋπάρχουσες τάσεις όσον αφορά τη μακροβιότητα, ενώ αυξάνει την υγειονομική και την κοινωνική ανισότητα, οι οποίες αλληλοτροφοδοτούνται. Μίλησε για την ανάγκη μιας νέας, πιο ευέλικτης «αρχιτεκτονικής» όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ φορέων, θεσμών, βαθμίδων και ειδών προστασίας.  Σε συνθήκες αβεβαιότητας το κράτος έχει το προβάδισμα, χρειάζεται όμως συστράτευση με τον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες, επεσήμανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Το «κλειδί» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι μια γενναία συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, υπογράμμισε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρόεδρος του Ινστιτούτου για τα Οικονομικά της Γήρανσης Μιλτιάδης Νεκτάριος. Όπως είπε, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να κινηθούν πάνω σε τρεις άξονες: α) μείωση εισφορών κατά 30% β) εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος με παράλληλη μείωση του διανεμητικού συστήματος  γ) δραστική μείωση του λεγόμενου αφανούς χρέους των συντάξεων, το οποίο υπερβαίνει το εθνικό χρέος, μέσα στην επόμενη 20ετία. Με τον τρόπο αυτόν, σύμφωνα με τον κ. Νεκτάριο, η χώρα θα έχει ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα διατηρεί τις ίδιες παροχές, αλλά θα είναι φτηνότερο και πιο ευνοϊκό για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο Χριστόφορος Σαρδελής, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 75% του χρέους που δημιουργήθηκε τα 15 χρόνια πριν από την κρίση οφειλόταν στα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία χρηματοδοτούσε το κράτος από δικά του ελλείμματα. Τόνισε, επίσης, ότι από τα χρήματα που θα πάρουμε από την Ε.Ε. αναγκαστικά θα δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη της απασχόλησης μέσα στο υπάρχον πλαίσιο, αλλά θα πρέπει να επιταχύνουμε και τη διαδικασία των αλλαγών. Ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής χαρακτήρισε «δομικό» το πρόβλημα της Ελλάδας όσον αφορά το μικρό μέγεθος της ιδιωτικής ασφάλισης και τα χαμηλά επίπεδα ιδιωτικής αποταμίευσης, που επιδρούν αρνητικά στις επενδύσεις, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να αλλάξει.
«Ο τομέας της ασφάλισης μπορεί να είναι στρατηγικός εταίρος του δημόσιου τομέα για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας. Η πρόταση για το περιβόητο σύστημα τριών πυλώνων αποτελεί μια πολύ γνωστή συνταγή παγκοσμίως και είναι κρίμα να μην επωφεληθούμε από τα μαθήματα που αντλήθηκαν από άλλες κοινωνίες», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής Σταύρος Κωνσταντάς.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μια πιθανή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2021, με την αξιοποίηση της ανοδικής πορείας που υπήρχε πριν από τον κορωνοϊό, ως μιας τάσης που αναμένεται να επιστρέψει, επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα θα εμφανιστούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife ERB Insurance Group και πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, αναφέρθηκε στο τι πρέπει να γίνει στο ασφαλιστικό σύστημα για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού. Μίλησε για συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με το κράτος να αναλαμβάνει τον ρόλο του «τελικού αντασφαλιστή». Επεσήμανε ότι η γενιά των baby boomers στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, βγαίνει τώρα στη σύνταξη έχοντας μόνο δημόσια ασφάλιση. Το γεγονός ότι ο αριθμός όσων έχουν ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα είναι μικρός σε σχέση με άλλες χώρες έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να ξοδεύουν πολλά για την υγεία τους από την τσέπη τους, επεσήμανε, και τόνισε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει με τη χρήση φορολογικών κινήτρων και γενικά με το να γίνει πιο προσιτή στον μέσο Έλληνα η ιδιωτική ασφάλιση.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr