Ενας γιατρός για την (τραυματισμένη) Δικαιοσύνη: Το στοίχημα του νέου υπουργού Κώστα Τσιάρα

389

Με την νίκη της ΝΔ και την τοποθέτηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης του Κώστα Τσιάρα κλείνει ένας θλιβερός και καταστροφικός κύκλος στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης.

Η εργαλειοποίηση του θεσμού της δικαιοσύνης, στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει προηγούμενο. Οι απειλές προς τους δικαστές, επίσης δεν έχουν προηγούμενο στην μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Επίσης αυτό που βίωσαν, επί διακυβέρνησης Τσίπρα, οι δικαστές από τον… Ρασπούτιν και τους υπουργούς-υβριστές ήταν κάτι πρωτοφανές. Όλα αυτά όμως τελειώνουν με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο νέος πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι αφενός θα επαναφέρει την κανονικότητα στη Δικαιοσύνη, αφετέρου θα αποκαταστήσει το πολυτραυματισμένο κύρος της.

Η επιλογή του πρωθυπουργού να τοποθετήσει νέο υπουργό Δικαιοσύνης τον έμπειρο και μετριοπαθή Κώστα Τσιάρα δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει άμεσα την υπόσχεσή του: να αποκαταστήσει δηλαδή τη θεσμική τάξη στη Δικαιοσύνη.

Εγγύηση γι΄ αυτό αποτελεί ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο έμπειρος πρώην δικαστικός λειτουργός Δημήτρης Κράνης, ο οποίος τοποθετήθηκε υφυπουργός.

Σύντομο βιογραφικό του Κώστα Τσιάρα

Ο Κώστας Τσιάρας γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1966. Είναι Μικροβιολόγος Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2004 έως σήμερα εκλέγεται συνεχώς βουλευτής Καρδίτσας με τη Νέα Δημοκρατία. Την περίοδο 2012-13 διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών και στη συνέχεια.διετέλεσε Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Τον Ιανουάριο του 2016, με εισήγηση του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη εκλέχθηκε ομόφωνα Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Είναι παντρεμένος με την μοριακή βιολόγο Αγγελική Στεργιούλη και έχουν ένα γιο και δύο κόρες. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και γνωρίζει Ρωσικά και Ιταλικά.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Κράνης

Ο Δημήτρης Κράνης υπήρξε δικαστικός λειτουργός συνταξιοδοτηθείς με το βαθμό του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου. Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (30). Είναι πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος, καθώς και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διετία 1981-1983 μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα Ιδιωτικού και Δημόσιου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου LUDWIG MAXIMILIANS στο Μόναχο της Γερμανίας και είναι κάτοχος αντίστοιχου μεταπτυχιακού τίτλου. Έχει εισηγηθεί επανειλημμένως δικονομικά κυρίως θέματα σε επιστημονικές εκδηλώσεις και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε νομικά περιοδικά και τιμητικούς τόμους. Διετέλεσε πρόεδρος ή μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και έχει συμβάλει σε συλλογικά νομικά έργα.