Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κι εκεί αναμένεται να συζητηθεί ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος το οποίο έχει στοιχειώσει με τον Αλέξη Τσίπρα να καθυστερεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τους συντρόφους του στους οποίους και θα πρέπει να απολογηθεί για τις πολιτικές επιλογές του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι το συνέδριο ήταν προγραμματισμένο για την άνοιξη του 2020 αλλά λόγω της πανδημίας πήρε μια σειρά από αναβολές. Το τελευταίο συνέδριο του κόμματος είχε διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 2016.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση Τσίπρα θα κάνει λόγο για συνέδριο στα τέλη Φεβρουάριου του 2022 (πιθανή ημερομηνία το διάστημα 24-27) και για 13 περιφερειακές εξορμήσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα που θα προηγηθούν της διαδικασίας σε μια προσπάθεια μεγαλύτερης εξωστρέφειας και συμμετοχής στο κόμμα.

Το μέρος τέλεσης του συνεδρίου δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, αλλά όλα δείχνουν πως θα γίνει με τη φυσική παρουσία των συνέδρων και όχι ψηφιακά. Κάποιες πρώτες κουβέντες έχουν ήδη γίνει για τις ποσοστώσεις αλλά και για τον τρόπο εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής που θα προκόψει από τη διαδικασία, αλλά χωρίς να πρόκειται για κάτι οριστικό σε αυτή τη φάση.

Ενδεικτικό της κατάστασης που θα επικρατήσει είναι το μήνυμα που έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα και την παρέα του– για ακόμα μια φορά – ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και αντίπαλο δέος στην εσωκομματική παλαίστρα προειδοποιεί τον πρόεδρο του κόμματος να μην επενδύσει σε διορισμούς και οικοπεδοποίηση των οργανώσεων ενόψει του συνεδρίου.

Μιλώντας στην Realnews σημειώνει: «Δεν είναι ζητούμενο ένα Συνέδριο ξεκαθαρίσματος γραμμών. Αντίθετα, είναι επιτακτικό να αναζητήσουμε προωθητικές συνθέσεις που να λαμβάνουν υπόψη τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τη συγκυρία, όπως και τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην κοινωνική απεύθυνση, δηλαδή σε ποιες κοινωνικές τάξεις και κοινωνικές κατηγορίες απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το τελευταίο είναι το σπουδαίο, το οποίο προσδιορίζει και τη φυσιογνωμία μας. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στις αγωνίες των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, στη μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση και ιδιαίτερα συγκεντρωμένοι στις νεανικές ταυτότητες και στις γυναίκες που πλήττονται από την κρίση και τα κοινωνικά στερεότυπα. Βέβαια, για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους, χρειαζόμαστε προγραμματική σοβαρότητα και αξιοπιστία στην κριτική μας. Να δείχνουμε, δηλαδή, καθημερινά ότι δεν κυνηγάμε κυνικά το βραχυπρόθεσμο πολιτικό πλεονέκτημα, αντίθετα εργαζόμαστε συστηματικά για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου. Εχουμε τις προϋποθέσεις. Θα τα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε ένα Συνέδριο ισότιμης και ίσης συμμετοχής των μελών μας, χωρίς πολώσεις, χωρίς «διορισμούς» και χωρίς «οικοπεδοποίηση» των οργανώσεών μας».