Διχασμός επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ σε βασικά ζητήματα στρατηγικής σχετικά με την αντιπολίτευση που πρέπει να ασκηθεί έναντι της κυβέρνησης. Το στοιχείο αυτό προκαλεί, σε σημαντικό βαθμό, εκνευρισμό στην ηγεσία του κόμματος. Η κατάσταση στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι προβληματική. Αναδεικνύει το υπαρξιακό πολιτικό ζήτημα λόγω και των δημοσκοπήσεων στην παρούσα φάση, φέρνοντας στην επιφάνεια διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις για πτυχές της αντιπολιτευτικής στρατηγικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος «ακόμη ελέγχει την κατάσταση», όπως εκτιμά πολύπειρος κομματικός παράγοντας, βρίσκεται εν μέσω αντικρουόμενων τάσεων που εμφανίζουν μια διχαστική εικόνα και επιβεβαιώνουν το επιχείρημα βετεράνων της Αριστεράς για πολλά κόμματα σε ένα. Αυτό επιβεβαιώθηκε αρκετές φορές την περασμένη εβδομάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέφει, προς απογοήτευση αρκετών και μάλιστα νέων συνοδοιπόρων του. σε μια αντιπολίτευση όμοια με εκείνη της περιόδου 2012-2015. Σε αυτό το σκηνικό ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να ισορροπήσει, μη θέλοντας να διαταράξει τις εσωκομματικές ισορροπίες. Από την άλλη πλευρά, επιθυμεί να διαμορφωθεί η εικόνα πως δεν είναι ανεύθυνος πολιτικός, αλλά κινείται με την υπευθυνότητα που επιβάλλουν οι καιροί.

Η«ομάδα των σκληρών»

Στις αρχές της εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στη Βουλή για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, κατακεραύνωσε την κυβέρνηση και ανακοίνωσε την αποχώρηση της ΚΟ του ΣΥΡΙ- ΖΑ από την ψηφοφορία. Η στάση αυτή ενόχλησε έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙ- ΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και πιο συγκεκριμένα πολλούς νέους συνοδοιπόρους και ορισμένους «μπαρουτοκαπνισμένους» της Αριστεράς. Αυτοί θεώρησαν λάθος να αποχωρήσει το κόμμα από την κοινοβουλευτική διαδικασία, καθώς στέλνει λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία, και ειδικά στο κομμάτι των προοδευτικών ψηφοφόρων που είναι αρκετά θεσμικοί. Ενα από τα πρόσωπα πίσω από την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ένα από κεντρικά στελέχη που είναι υπέρμαχοι της σκληρής γραμμής έναντι της κυβέρνησης της ΝΔ. Ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος έχει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο, αποτελεί σταθερό συνεργάτη και συνομιλητή του Αλέξη Τσίπρα, ενώ η άποψή του έχει βαρύνουσα αξία στη χάραξη της γραμμής του κόμματος. Μαζί με αυτόν, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Παππάς, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Μιχάλης Καλογήρου είναι μερικά από τα πρόσωπα που θεωρούν ότι χρειάζεται μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση. Αυτή η σκληρή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε και στην προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όπου υπήρξε σύγκρουση με την κυβέρνηση σχετικά με τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, αλλά και για την τελετή στη μνήμη των τριών θυμάτων της Marfin. Ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να κατατεθεί στεφάνι από την αντιπροσωπεία ίου ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενος να αποδεχθεί κοινή παρουσία το μεσημέρι με τον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή καταγράφεται άλλη μια διάσταση που αφορά τους «θεσμικούς» και όσους είναι υπέρμαχοι των κινημάτων. Η εικόνα από τη διαδήλωση, χωρίς να τηρούνται και μέτρα προστασίας, για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ήταν αφορμή για προβληματισμό στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς αναζωπυρώθηκε η συζήτηση τι είδους αντιπολίτευση θέλει και πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ερώτηση για τα ΜΜΕ

Η μεγάλη ένταση όμως προκλήθηκε, αποτελώντας και ευκαιρία να φανούν οι αντιθέσεις, από την ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή για τον αποκλεισμό συγκεκριμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης από την κρατική διαφήμιση. Η ερώτηση (σε αυτήν αναφερόταν μόνο η εφημερίδα «Documento») που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Χρήστου Γιαννούλη δεν υπεγράφη από το σύνολο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και πυροδότησε μεγάλη ένταση. Ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης αντέδρασε και ζήτησε να αναφερθούν και άλλα μέσα ενημέρωσης (π.χ. «Αυγή», άλλες ιστοσελίδες) στην ερώτηση, κάτι που όμως δεν συνέβη. Το αποτέλεσμα ήταν κεντρικά στελέχη, εκτός βέβαια του Π. Σκουρλέτη, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αλέκος Φλαμπουράρης (με τους οποίους συντάχθηκαν και οι Πέτυ Πέρκα και Γιώργος Βαρεμένος), να μην υπογράψουν.

Πολιτικές συμμαχίες

Οι κ.κ. Βούτσης, Φίλης και Τσακαλώτος είναι μεταξύ των πιο μετριοπαθών στελεχών και με τη στάση τους το τελευταίο διάστημα δείχνουν την πολιτική και αισθητική διαφορά που υπάρχει με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν αφορά μόνο την πάγια διάσταση απόψεων για τη διεύρυνση του κόμματος μεταξύ των «προεδρικών» και της τάσης των «53+», αλλά πλέον διευρύνεται και σε άλλα θέματα, και μάλιστα διαμορφώνονται ετερόκλητες, έστω και εφήμερες πολιτικές συμμαχίες. Είναι ενδεικτικό ότι σχετικά με την αντιπολιτευτική στάση έναντι της κυβέρνησης στο ζήτημα της πανδημίας ο Νίκος Φίλης, ο Ανδρέας Ξανθός κ.ά. υπήρξαν πιο συγκροτημένοι και δεν επιτέθηκαν στον Σωτήρη Τσιόδρα, ζητώντας ουσιαστική αντιπολίτευση σε βασικά θέματα αιχμής, εν αναθέσει με την επιθετική στάση άλλων στελεχών της σκληρής γραμμής, όπως ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος όμως τυγχάνει της αποδοχής πολλών στην ΚΟ που συμφωνούν με την τακτική του.

Το είδος αντιπολίτευσης

Πριν από λίγες μέρες ο κ. Ξανθός σημείωσε, με τον μετριοπαθή του λόγο, ότι δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να επενδύσει στην αποτυχία της υγειονομικής στρατηγικής στη νέα φάση, ενώ πρόσφατα είπε ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι εξαιρετική επιλογή, κινούμενος σε άλλη γραμμή από πολλούς. Επίσης, στους πασοκογενείς – κυρίως πρώην εκσυγχρονιστές – που συμμαχούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρείται μεγάλος προβληματισμός για τη στρατηγική του κόμματος. Ηταν ενδεικτική η προειδοποίηση-μήνυμα του Νίκου Μπίστη, ο οποίος πλέον συμμετέχει και στο κοινό πολιτικό όργανο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Πρέπει να καταστεί σαφές σε κάποιους κύκλους της Αριστεράς ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για επανάληψη του κύματος που σήκωσε τον ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012- 2015» σημείωσε, θέση με την οποία συμφωνούν πολλοί που θέλουν άλλο είδος αντιπολίτευσης. Ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται άτι το κόμμα είναι διχασμένο ως προς τη στάση του έναντι της κυβέρνησης.

Ο έλεγχος του παιχνιδιού

Πάντως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ελέγχει, όπως επιμένουν οι σταθεροί συνομιλητές του, το παιχνίδι στο εσωτερικό του κόμματος και όπως φαίνεται από τις κινήσεις των τελευταίων ημερών έχει επιλέξει το «σκληρό ροκ». Αυτό θα φανεί πιο έντονα το επόμενο διάστημα, με επίκεντρο πλέον την οικονομία και με στόχο να προσεγγίσει περισσότερο κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες (π.χ. «κίνημα της γραβάτας») σας οποίες δεν είχε ιδιαίτερη επιρροή. Παράλληλα, αναμένεται η κατάθεση πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία.


του Άρη Ραβανού από το Βήμα της Κυριακής