Αγαπημένη συνήθεια της κολεγιάς του Αλέξη Τσίπρα η καθεστωτική νοοτροπία και η ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος και τους μηχανισμούς του.

Γράφει Ειδικός Συνεργάτης

Ενα tweet του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και τέως γενικού γραμματέα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Ακρίτα Καϊδατζή, προκάλεσε σάλο στα social media και ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Ο καθηγητής έγραψε ότι «και ο πιο καλοπροαίρετος αντιλαμβάνεται ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει την ΕΥΠ και να ιδρύσει νέα υπηρεσία πληροφοριών. Και αφού μαζί καταργηθούν όλες οι οργανικές θέσεις της, οι υπάλληλοί της δεν θα προστατεύονται από τη μονιμότητα και θα μπορούν ν’ απολυθούν». Το tweet του κ. Καϊδατζή δεν θα το παρατηρούσε κανείς, εάν δεν είχε αναπαραχθεί μετ’ επευφημιών από τον Παύλο Πολάκη.

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να επισημανθεί ότι νομικά η άποψη του κ. Καϊδατζή δεν πάσχει. Κατά την παρ. 4 του άρθρου 103 του συντάγματος «οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι, εφόσον οι θέσεις αυτές υπάρχουν». Μάλιστα, η θέση αυτή είχε εκφραστεί και από τον Αντώνη Σαμαρά το 2013, όταν η χώρα βρισκόταν αντιμέτωπη με τα διαρθρωτικά μέτρα του πρώτου μνημονίου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (εφ. «Ημερησία», 13.4.2013). Τότε, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει λόγο για «εκδικητικές νεοφιλελεύθερες απολύσεις», για «απεγνωσμένες προσπάθειες Σαμαρά να μείνει στην εξουσία» και για «κουρέλιασμα του συντάγματος». Σήμερα, χειροκροτεί τον κ. Καϊδατζή, οι απόψεις του οποίου στοιχίζονται με τα σχέδια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την «εναλλαγή στην εξουσία», όπως έγραψε σε πρόσφατο άρθρο του.

Αυτό που πάσχει στην άποψη του κ. Καϊδατζή είναι η καθεστωτική νοοτροπία και η ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος και τους μηχανισμούς του. Εκεί εντάσσεται το «τέχνασμα» της κατάργησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και η ίδρυση νέας. Διότι ο σκοπός είναι η στελέχωση της «νέας υπηρεσίας» με «δικά μας παιδιά». Αλλωστε, η στελέχωση της ΕΥΠ με προσωπικό εκτός ΑΣΕΠ ήταν διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως αποδείχτηκε με την προκήρυξη για την πρόσληψη 302 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων που δημοσιεύτηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2019. Για διαδικαστικούς και γραφειοκρατικούς λόγους, η προκήρυξη αυτή άργησε να εκδοθεί και συνέπεσε με τις αλλεπάλληλες προεκλογικές περιόδους του ίδιου έτους, με αποτέλεσμα τελικώς να ακυρωθεί.

Μνημείο προχειρότητας

Η εν λόγω προκήρυξη ήταν μνημείο προχειρότητας, γεγονός που επιτείνει τις υπόνοιες ότι ήταν βεβιασμένη λόγω των εκλογών που έρχονταν. Στις 17.1.2017 εκδόθηκε ο Οργανισμός της ΕΥΠ (π.δ. 1/2017), σχετικά με τα προσόντα κάθε θέσης, τον οποίο η προκήρυξη επικαλείται για την πλήρωση των θέσεων. Μεταξύ άλλων, στην προκήρυξη περιέχονται οι ειδικότητες ΠΕ1, ΠΕ2, ΠΕ3, ΠΕ9 και ΔΕ11. Για την πλήρωση των θέσεων ΠΕ, η προκήρυξη απαιτούσε κατοχή του αντίστοιχου για τη θέση πανεπιστημιακού τίτλου και συγκεκριμένο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Ανατρέχοντας στα αντίστοιχα άρθρα του Οργανισμού (8, 9, 10 & 16), αναφέρεται μόνο η κατοχή πτυχίου και όχι και μεταπτυχιακού. Για τη θέση ΔΕ11 (φυλάκων, νυχτοφυλάκων), ενώ η προκήρυξη απαιτεί απολυτήριο στρατού από Ειδικές Δυνάμεις ή Προεδρική Φρουρά, ο Οργανισμός δεν κάνει καμία αναφορά σε τέτοιου είδους απαιτήσεις. Περαιτέρω, η προκήρυξη αποκλείει απαράδεκτα γυναίκες υποψήφιες. Είναι προφανές ότι τα συγκεκριμένα μεταπτυχιακά και τα λοιπά προσόντα που τέθηκαν, πλέον των προβλεπομένων στον Οργανισμό, είναι φωτογραφικά για την πρόσληψη συγκεκριμένων υποψηφίων. Επιπλέον, η προχειρότητα της προκήρυξης φαίνεται από το προοίμιο της. Ενώ για τις θέσεις ΠΕ1, ΠΕ2, ΠΕ3 και ΠΕ9 απαιτείται μεταπτυχιακό, οι επιτυχόντες θα προσληφθούν με βαθμό Δ και όχι με βαθμό Γ, όπως τότε προέβλεπε το άρθρο 25 του ν. 4369/2016.

Πέραν των ανωτέρω, η προκήρυξη εκείνη είχε και σημείο εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ζητούσε και τέσσερις μεταφραστές «μακεδονικής» γλώσσας. Και για να μην καταλείπονται αμφιβολίες για την ορθότητα της χρήσης της φράσης «μακεδονική γλώσσα», στα «έχοντας υπόψη» της προκήρυξης φιγουράρει και η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών (ν. 4588/2019).

Για να επιστρέψουμε στο tweet του κ. Καϊδατζή, οι δύο μεγάλες προσπάθειες να προσληφθεί στην ΕΥΠ το προσωπικό που τώρα θέλει να απολύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη το 1989 με 400 άτομα σε μία προσπάθεια επαρκούς στελέχωσης της νεοσύστατης –τότε– ΕΥΠ και ακολούθως το 2000 και το 2001 με 350 άτομα, επί διοικήσεως του πρέσβη Π. Αποστολίδη. Επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε μία μόνο προκήρυξη το 2008 για 120 θέσεις, εκ των οποίων πληρώθηκαν οι 90.

Θα είχε λοιπόν εξαιρετικό ενδιαφέρον, εν όψει και της ταύτισης απόψεων σε πληθώρα θεμάτων της επικαιρότητας, να τοποθετηθεί το ΠΑΣΟΚ τόσο σχετικά με την κατάργηση της ΕΥΠ, δημιούργημα του Ανδρέα Παπανδρέου, όσο και με την απόλυση του προσωπικού της.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “tomanifesto”