Στην Πράγα μεταφέρεται αυτή την εβδομάδα τα βλέμματα Αθήνας και Άγκυρας σε ό,τι αφορά στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών. Η Αθήνα αναμένει την «έκβαση» της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην τσεχική πρωτεύουσα την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, στην οποία θα δώσει τελικά το «παρών» και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να αναδείξει το νέο κρεσέντο της τουρκικής επιθετικότητας, ενώ από την Αγκυρα δεν εκπέμπεται καμία διάθεση να πέσουν οι τόνοι.

Όπως έγραφε η «Καθημερινή της Κυριακής» είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Πέμπτη βρέθηκαν στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο προπαρασκευαστικής συνάντησης εκπροσώπων των μετεχουσών χωρών ενόψει της Συνόδου, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Μπούρα και ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί. Ομως, ο Τούρκος αξιωματούχος φέρεται να απέφυγε κάθε συζήτηση ουσίας και πολύ περισσότερο κάθε προσπάθεια διερεύνησης της πιθανότητας ενός τετ α τετ μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, περιοριζόμενος σε έναν τυπικό κοινωνικό χαιρετισμό.

Τι εκτιμά η Αθήνα

Ανεξαρτήτως της έκβασης της «μάχης της Πράγας», πάντως, στην Αθήνα επικρατεί ανησυχία ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι πιθανόν τους επόμενους μήνες να προκαλέσει μείζονα κρίση στις διμερείς σχέσεις για εσωτερικούς λόγους. Παρά τη φημολογία και τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών, το σενάριο περί «αποκλεισμού» κάποιου ελληνικού νησιού με το πρόσχημα της στρατιωτικοποίησης κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών δεν θεωρείται ισχυρό.

Αντιθέτως, ως πιθανές κινήσεις πρόκλησης μείζονος έντασης θεωρούνται:

• Η δηµιουργία προσφυγικής κρίσης κατά τα πρότυπα του 2020 στον Εβρο.

• Η επανάληψη του σκηνικού των Ιμίων, με πυροδότηση κρίσης με αφορμή «κινήσεις» ιδιωτών, τις οποίες θα έχει ενορχηστρώσει η τουρκική πλευρά.

• Το πρόσχηµα των ερευνών, με το «Ορούτς Ρέις» να κινείται δυτικά του 28ου μεσημβρινού ή, στα νότια της Κρήτης για λογαριασμό της Τρίπολης, μέσω της ενεργοποίησης του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Σημειώνεται ότι η ασφάλεια, η ενέργεια και η μετανάστευση είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην συνεδρίαση την Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την Πέμπτη 6η Οκτωβρίου στην Πράγα, αναφέρει η επιστολή πρόσκλησης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τους 27.