Πρώτο θέμα είναι σήμερα η Ελλάδα στην ατζέντα του Eurogroup, παρότι ακόμη δεν έχει ορκιστεί νέα κυβέρνηση στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να στείλουν ένα πρώτο μήνυμα στην Αθήνα για την τήρηση των συμφωνηθέντων καθώς στις Βρυξέλλες υπάρχει ανησυχία για δημοσιονομικό κενό στον φετινό προϋπολογισμό μετά το προεκλογικό πακέτο παροχών της απερχόμενης κυβέρνησης Τσίπρα. Άλλωστε στην πρόσφατη έκθεση των θεσμών το κενό υπολογίζεται στο 1% του ΑΕΠ ή τα 1,9 δις ευρώ.
Είναι βέβαιο ότι στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν μπορεί να γίνει συζήτηση επί της ουσίας στη βάση των συμπερασμάτων της τρίτης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα είναι παρών ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος. Θεωρείται όμως σίγουρο ότι στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων θα δίνεται το στίγμα των προθέσεων για την αντιμετώπιση της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης μέσα στους επόμενους μήνες.
Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντική η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ εφέτος καθώς συνδέεται άμεσα και με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Πάντως στο επιτελείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν ότι η υστέρηση έναντι του στόχου που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καλυφθεί χωρίς επώδυνα μέτρα, με περιστολή δαπανών. Επιπρόσθετα η νέα κυβέρνηση θα θέσει στους πιστωτές ζήτημα μείωσης του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το αίτημα θα τεθεί άμεσα αλλά εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς αυτή θα τεθεί σε ισχύ από το 2021.