Το προεκλογικό ταξίδι του υπουργού υγείας δεν συμπεριελάμβανε τους… γιατρούς

21

Για συνθήκες… γαλέρας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού υγείας κατά το πρόσφατο… προεκλογικό ταξίδι του στην πόλη. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας “Η μη κάλυψη οργανικών θέσεων που επικαλείται, δεν οφείλεται σε έλλειψη γιατρών αλλά σε έλλειψη γιατρών διατεθειμένων να εργαστούν με συνθήκες… ‘’γαλέρας’’ στο “σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ταυτόχρονα καλεί τον κ. Ξανθό, χωρίς να τον κατανομάζει, να συναντηθεί επιτέλους και να συνομιλήσει με τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας όλα τα προβλήματα που επιχειρεί ανεπιτυχώς να διαχειριστεί εδώ και καιρό. Αναλυτικά επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΙΣΘ: “Πληροφορηθήκαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την ‘’προεκλογικού τύπου’’ παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στην πόλη μας (σε εκδήλωση της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας). Μεταξύ των άλλων ο κ. Υπουργός σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει ένα εκατομμύριο εξετάσεις πολιτών στις ΤΟΜΥ, παραδέχτηκε όμως την καθυστέρηση του προγράμματος της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας την οποία, μεταξύ άλλων, απέδωσε σε μη κάλυψη θέσεων οικογενειακών γιατρών λόγω της μετανάστευσης νέων επιστημόνων.

Τι δεν μας είπε όμως ο κ. Υπουργός:

-Πόσο κόστισαν στους Έλληνες φορολογούμενους οι επισκέψεις στις ΤΟΜΥ και πόσο θα κόστιζαν εάν η κυβέρνηση είχε αποφασίσει αντί να δημιουργήσει νέες δομές με κατασπατάληση πόρων του ΕΣΠΑ, ενίσχυε τις ήδη υπάρχουσες με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
-Η μη κάλυψη οργανικών θέσεων που επικαλείται, δεν οφείλεται σε έλλειψη γιατρών αλλά σε έλλειψη γιατρών διατεθειμένων να εργαστούν με συνθήκες ‘’γαλέρας’’ στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Να θυμίσουμε εδώ, ότι η αμοιβή των οικογενειακών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, συγκρινόμενη με την αντίστοιχη στο σύστημα ΠΦΥ που ξεκινάει στην Κύπρο βρίσκεται στο 15%!

Επειδή η αναγκαιότητα για ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας δεν αμφισβητείται από κανέναν, καλούμε άλλη μία φορά το Υπουργείο Υγείας να υιοθετήσει την πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και να συνομιλήσει επιτέλους με τους γιατρούς και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, αντί να προσπαθεί να συγκινήσει αποκλειστικά το δικό του κομματικό ακροατήριο…” καταλήγει η ανακοίνωση (στη φωτο ο πρόεδρος Νίκος Νίτσας). Να σημειωθεί ότι από την αρχή που ανέλαβε ο υπουργός υγείας μέχρι σήμερα δεν δέχθηκε να συνομιλήσει με τις ηγεσίες του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που εκπροσωπούν περισσότερους από 10.000 γιατρούς – μέλη του ΙΣΘ!