Στην τελευταία έκτακτη Συνοδό κορυφής των ηγετών της ΕΕ σε τηλεδιάσκεψη υπήρξε αδιέξοδο αναφορικά με το πακέτο στήριξης λόγω κορωνοϊού ύψους 540 δις ευρώ Ταυτόχρονα στο πλαίσιο υγεία προστέθηκε και η επανεκκίνηση της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η συνοδός αποφάσισε και πρότεινε όπως η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και οι συνεργάτες της να ετοιμάσουν μέχρι τις 6 Μαΐου μια τεκμηριωμένη πρόταση για όλο το πακέτο και τις τέσσερις συνολικά οικονομικές κατανομές του ποσού.

Με τον ιό να πλήττει όλο και πιο πολύ τον πλανήτη και κύρια την Ευρώπη, η Κομισιόν ροκάνιζε το χρόνο χωρίς αποτέλεσμα. Πέρασαν έτσι οι ημερομηνίες για να φθάσουμε την περασμένη εβδομάδα όταν Μακρόν και Μέρκελ συζητούσαν για ένα επιπλέον πακέτο 500 δις ευρώ ως επιδότηση μακράς διάρκειας της οποίας οι όροι ακόμα και σήμερα παραμένουν άγνωστοι.

Εκκωφαντικός θόρυβος από κάποιο κράτος μέλος που προσέτρεξε να δηλώσει συμμετοχή είτε στην πρώτη είτε στην δεύτερη εισήγηση δεν υπήρξε!

Απεναντίας ο έντονος κρότος ακούστηκε από την Ολλανδία, την Φινλανδία, τη Δανία και την Αυστρία που δήλωσαν κάθετα αντίθετες με όλες τις προτάσεις!

Στο δε σχέδιο Μέρκελ- Μακρόν επέμειναν, προσποιούμενοι τους αδιάφορους για την στάση της μητέρας Γερμανίας που πρώτη είχε αντιταχθεί στην επιδότηση, σε δανεισμό για όποιους ήθελαν να πάρουν χρήματα!

Και σα να μην έφθανε αυτό, προχώρησαν από κοινού σε αντιπρόταση την οποία θα γνωστοποιούσαν χθες στα υπόλοιπα κράτη!

«Καμία επιδότηση. Οποίος θέλει χρήματα θα είναι δανεισμός!»

Ακόμα και στα θέματα υγείας η αλληλεγγύη έμεινε στις Συνθήκες της ΕΕ.

Όπως είναι βέβαιον, το παρασκήνιο κάθε συζήτησης και οποίας σκέψης παραμένει μυστικό χαρτί που κρατά η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Αυτό που ζητούσαν στις 6 Μαΐου οι αρχηγοί τόσο της Ευρωζώνης, όσο και συνολικά των 27 μελών της ΕΕ.

Αν οι πληροφορίες μας είναι σωστές ή τουλάχιστον κατά προσέγγιση αληθοφανείς τότε στις 27 Μάιου η Προέδρος θα ανακοινώσει ένα γενικό πλαίσιο σχεδίου προκειμένου να δοθεί στους ηγέτες των 27 έτσι ώστε να το μελετήσουν και στις 19-20 Ιουνίου στις Βρυξέλλες να τοποθετηθούν και να αποφασίσουν!

Την αβεβαιότητα όμως των εξελίξεων ήλθε από έγκυρες πήγες του προεδρείου του Συμβουλίου να εκφράσει μια δήλωση του Σαρλ Μισέλ ότι είναι βαθύτατα απογοητευμένος και διεμήνυσε σε κάθε κατεύθυνση ότι «Αν δεν υπάρξει μια οριστική και πλήρης συν απόφαση καλύτερα να αναβληθεί το Συμβούλιο κορυφής».

Ως νέα ημερομηνία προτάσσεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του  Σεπτέμβριου (17 και 18).

Όπως είναι επόμενο τα κράτη που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού είναι κυρίως του Νότου!

Αυτά προβάλουν είτε κάτ’ ιδίαν, είτε τηλεφωνικώς την δυσαρέσκεια τους στις Βρυξέλλες. Όμως Μέρκελ, Μακρόν, Κουρτς, Ρούτε, Κόντε, Σάντσεθ, Αντόνιο Κόστα και Μισέλ δέχονται κραυγές αγωνίας για ότι επακολουθήσει έως το Φθινόπωρο.

Γενικότερες εκτιμήσεις και πληροφορίες από πήγες προσκείμενες στην Ντερ Λάιεν, τον Επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, τον αντιπρόεδρο επίσης για την οικονομία και τους προϋπολογισμούς Βαλντις Ντομπρόφσκις αλλά και του Νταβίντ Σασόλι, προέδρου του Κοινοβουλίου και Κριστίν Λαγκάρντ, προέδρου της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, την προσεχή Τέταρτη αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις.

Όπως «αύξηση του συνολικού ποσού του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού περίπου στα δυο έως τρία τρισεκατομμύρια ευρώ από το 1,2 τρις που έχει ψηφιστεί από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο!»

Πρόκειται για συνολικό ποσό το οποίο θα αποτελέσει το νέο ταμείο της ΕΕ από το όποιο κάθε κράτος θα επιμεριστεί την κατανομή του σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταθέσει στην Κομισιόν και θα αφορά τομείς όπως π.χ. Υγεία, Έρευνα, εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αγροτική πολιτική, τουρισμός, πολιτισμός, ανεργία, περιβάλλον, ψηφιακή πολιτική, εκπαίδευση, αλλά και όποιους τομείς θεωρεί κάθε κράτος ότι χρειάζεται να επενδύσει.

Όπως γίνεται αντιληπτό με την τακτική αυτή που συζητείται στις πρωτεύουσες της Ευρώπης ο σκόπελος των βορείων θα βρει ενωμένες τις κυβερνήσεις των «εννέα» του Νότου – μεταξύ των πρωταγωνιστριών η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που από την πρώτη στιγμή συμμάχησε και τώρα διεκδικεί σημαντικό μερίδιο από την πίτα των δις!

Την Τέταρτη λοιπόν η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν παίζει το (προ) τελευταίο της χαρτί για να φέρει την ισορροπία στην ΕΕ καθώς και την διάσωση της χαμένης αλληλεγγύης της Ενωμένης Ευρώπης!

Η συνέχεια τον Ιούνιο στο Συμβούλιο και ακολούθως στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.