fbpx

Το ΠΑΣΟΚ γκρεμίζει την… προοδευτική αυτοδιοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ

by pavlos

Χωρίς αποτέλεσμα η εκστρατεία της Κουμουνδούρου για κοινούς υποψηφίους με τη Χαριλάου Τρικούπη

 

Γράφει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης

«Ουδέν νεώτερον απ’ το μέτωπο των αυτοδιοικητικών εκλογών». Η φράση αυτή ταιριάζει για να περιγράψει κανείς την προβληματική εξίσωση που καλούνται να λύσουν σε σχέση με τους υποψηφίους στον μεγάλο δήμο της Αθήνας και στην περιφέρεια Αττικής οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Το σενάριο της συνεννόησης για στήριξη σε πρόσωπα κοινής αποδοχής και μάλιστα μέσα από συμφωνίες κορυφής είναι εξαιρετικά αναξιόπιστο, καθώς τουλάχιστον απ’ τη Χαριλάου Τρικούπη μια τέτοια προοπτική απορρίπτεται κατηγορηματικά.

Αντιθέτως, από την Κουμουνδούρου προέρχονται τον τελευταίο καιρό διαρροές προς αυτήν την κατεύθυνση με την υποδαύλιση ενός αφηγήματος στα πρότυπα της κεντρικής θέσης του Αλ. Τσίπρα για προοδευτική διακυβέρνηση. Δηλαδή κάτι αντίστοιχο να συμβεί με τη διαμόρφωση ενός αυτοδιοικητικού προοδευτικού μετώπου σε δήμους και περιφέρειες.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ την αποστολή αυτήν ο Αλ. Τσίπρας την έχει αναθέσει στον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος βολιδοσκοπεί σε όλη την Ελλάδα υποψηφίους με κεντροαριστερή ταυτότητα, που δεν ανήκουν όμως στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προ ημερών μάλιστα εθεάθη σε γνωστό εστιατόριο των Αθηνών με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππα, ο οποίος στο παρελθόν έχει τοποθετηθεί θετικά στον σχηματισμό ενός προοδευτικού μετώπου και γενικά δεν ανήκει σε αυτούς που αρνούνται τον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το βέβαιο είναι πως το συγκεκριμένο ραντεβού δεν έγινε κατόπιν συνεννόησης του Δ. Ρέππα με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, από τη Χαριλάου Τρικούπη εικάζουν πως ο Δ. Ρέππας δέχτηκε βολιδοσκόπηση να εμπλακεί ενεργά στις περιφερειακές εκλογές.

Η Περιφέρεια Αττικής

Σημειωτέον ότι ο πρώην υπουργός, αν και για αρκετές τετραετίες εκλεγόταν βουλευτής στον νομό Αρκαδίας, την τελευταία φορά είχε πολιτευτεί στην εκλογική περιφέρεια της Β΄ Αθηνών. Αυτό δεν σημαίνει πως η συνάντησή του με τον Χρ. Σπίρτζη σχετίζεται με την αναζήτηση υποψήφιου περιφερειάρχη για την Αττική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο αξίωμα φέρεται να έχει σε «αναμονή» δύο άλλα στελέχη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ: τον πρώην νομάρχη Γ. Σγουρό, ο οποίος θα επιθυμούσε να εξασφαλίσει τη στήριξη και του κόμματός του και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου.

Ακόμη πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση στον Δήμο της Αθήνας. Και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει «συνεργασία» με το ΠΑΣΟΚ με κοινό υποψήφιο απέναντι στον Κ. Μπακογιάννη, με τον πρώην υπουργό Π. Γερουλάνο να δείχνει πρόθυμος να ανταποκριθεί σε μια τέτοια πρόκληση εφόσον στις εθνικές εκλογές δεν καταφέρει να εκλεγεί βουλευτής στην Α΄ Αθηνών. Ενα ακόμη πρόσωπο που επανέρχεται στο προσκήνιο είναι ο Γ. Σακελλαρίδης, ο οποίος την πρώτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα για τον Δήμο της Αθήνας δεν τα είχε πάει καθόλου άσχημα.

Πάντως, πηγές προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ «αλωνίζει» στους δήμους και στις περιφέρειες βολιδοσκοπώντας «πράσινους» υποψηφίους, διαμηνύουν πως ό,τι και αν κάνει η Κουμουνδούρου δεν πρόκειται να αποσπάσει κεντρικές συμφωνίες με το πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα