Γιατί ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τις ηχηρές παρεμβάσεις του απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και στον παλιό… Ευάγγελο.

 

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

 

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας κατάφερε να βρεθεί ακόμα μια φορά ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τη συμμετοχή του στην εκδήλωση «Μένουμε Ευρώπη; Υποκλοπές, δικαιώματα και Κράτος Δικαίου» ως ομιλητής, «ερεθίζοντας» πρώην συντρόφους του όπως την Αννα Διαμαντοπούλου, τον Γιώργο Φλωρίδη, την καθηγήτρια Βάσω Κιντή και άλλους.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τις ηχηρές παρεμβάσεις του απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και στον… παλιό Βενιζέλο, επιδιώκοντας με έναν σμπάρο τρία τρυγόνια: και να παραμείνει στον «αφρό» με τις τοποθετήσεις του που τυγχάνουν μεγάλης δημοσιότητας, και να καλλιεργεί ερείσματα στον χώρο της κεντροαριστεράς, που, όπως πιστεύει, μπορεί να του φανούν χρήσιμα στο άμεσο μέλλον, αλλά και να «εκδικηθεί» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που τον έκρινε με τη σειρά του εθνικά χρήσιμο ως μέλος της Επιτροπής Σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τροφοδοτώντας με ένα ακόμα επεισόδιο το σίριαλ της κριτικής του προς την κυβέρνηση για την υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να βρίσκεται στο πάνελ των ομιλητών της εκδήλωσης του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Παντείου και της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ανάμεσα στους Νίκο Αλιβιζάτο, Ξενοφώντα Κοντιάδη αλλά και τους Ιφιγένεια Καμτσίδου, Ανδρέα Τάκη και Δημήτρη Χριστόπουλο, ακαδημαϊκούς που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ: η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ κυρία Καμτσίδου διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης επί ΣΥΡΙΖΑ και είναι σύντροφος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, ο καθηγητής του Παντείου κ. Χριστόπουλος ήταν πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και ο καθηγητής της Νομικής του ΑΠΘ κ. Τάκης είχε διοριστεί πρόεδρος του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης το 2015.

 

«Με παύλα και τελεία»

Πέραν του πάνελ είναι και ο τίτλος της εκδήλωσης που προκάλεσε αντιδράσεις, με την Αννα Διαμαντοπούλου να τοποθετείται αμέσως μετά την ανάρτηση-γνωστοποίηση της εκδήλωσης από τον κ. Βενιζέλο. «Βαγγέλη, εκπλήσσομαι και διαφωνώ για την επιλογή “υποστήριξης” ενός τίτλου που επαναφέρει ένα ζήτημα που δεν τίθεται από κανέναν πλέον. Ξέρεις καλά ότι μένει το σύνθημα όσο κι αν προσπαθήσεις να το αναλύσεις μετά. Η απάντηση είναι: Μένουμε Ευρώπη! Με παύλα και τέλεια».

Η παρουσία Βενιζέλου στο Ινστιτούτο Γκαίτε αύριο και τα όσα πει εκεί θα αποτελούν τη συνέχεια στην εξαρχής «εργολαβία» να σηκώσει τη συνταγματική και νομική επιχειρηματολογία στο ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, όπου πήρε απαντήσεις από τον υπουργό Επικρατείας και συνταγματολόγο Γιώργο Γεραπετρίτη, να επιδιώξει την απευθείας σύνδεση των παρακολουθήσεων με τον πρωθυπουργό, υιοθετώντας τη «γραμμή ΣΥΡΙΖΑ» και να πρωτοστατήσει στη δημιουργία πτέρυγας συνταγματολόγων κατά της γνωμοδότησης του Ισίδωρου Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ.

 

Ματιές στην Προεδρία

Το ερώτημα –που θέτουν άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» τόσο την άποψή του για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το κυνηγητό που υπέστη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με αποκορύφωμα την ενοχοποίηση και τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος του για την υπόθεση της Novartis– είναι γιατί ο κ. Βενιζέλος παίζει τώρα το παιχνίδι της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Οι απαντήσεις που δίνονται σχετίζονται με το πολιτικό μέλλον του.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον κ. Ανδρουλάκη, πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια σύγκλισης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, με κατάληξη τη μετεκλογική συνεργασία και τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Γιατί πρέπει να εγκλωβιστούμε στο μοντέλο της αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης; Αυτό, ούτε το σύνταγμα το επιβάλλει, ούτε είναι η κρατούσα ευρωπαϊκή πρακτική, ούτε συνδέεται με την ιστορία της χώρας. Αλλωστε, τις μεγάλες αποφάσεις τις έχουν λάβει κυβερνήσεις συνεργασίας» είπε στην πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του, τιθέμενος απέναντι στη λογική Μητσοτάκη περί καθαρής εντολής για ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Μόνο μέσα από αυτήν την πολιτική μεθόδευση έχει μέλλον ο κ. Βενιζέλος, όπως εξηγούν γνώστες του παρασκηνίου, που συμπληρώνουν «και όχι μέσα από το Επικρατείας, αλλά με το βλέμμα στην Προεδρία».